Άγιαξ

Ο Άγιαξ ιδρύθηκε το 1896 και είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους Συλλόγους της χώρας του, έχοντας στην τροπαιοθήκη του 33 Πρωταθλήματα και 18 Κύπελλα Ολλανδίας. Παράλληλα, ο «Αίαντας», όπως μεταφράζεται το όνομα του, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες παγκοσμίως, έχοντας κατακτήσει το τέσσερις φορές Κύπελλο Πρωταθλητριών, από μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο UEFA, καθώς επίσης δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ!

Πέρυσι τερμάτισε δεύτερος στο ολλανδικό Πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική, ενώ φέτος έχει ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στην Ερεντιβίζιε με δυο νίκες -επί των Χέρακλες και Ρόντα- και μια ισοπαλία -με την Εξέλσιορ- στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Στην Ευρώπη, απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του ChampionsLeague, αλλά έμεινε εκτός ομίλων από την Ροστόφ.

Τα χρώματα του είναι το λευκό και το κόκκινο, ενώ το έμβλημα του αναπαριστά το κεφάλι του ήρωα του Τρωικού πολέμου, Αίαντα του Τελαμώνιου. Γήπεδό του είναι το χωρητικότητας 53.502 θεατών «Άμστερνταμ Αρίνα», στο οποίο μετακόμισε το 1996 κι ενώ το παλαιό γήπεδο «Ντε Μέερ» κατεδαφίστηκε. Ο Άγιαξ έχει αποσύρει την φανέλα με το νούμερο 14, από την περίοδο 2007-08 προς τιμήν του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Πέτερ Μποσζ, ο οποίος αντικατέστησε τον Φρανκ Ντε Μπουρ -που είχε για έξι συνεχόμενα χρόνια το «τιμόνι»- στις 12 Μαΐου του 2016. Το μεγάλο αστέρι της ολλανδικής ομάδας είναι ο αρχηγός της, ο Ντάβι Κλάασεν, ο διεθνής επιτελικός μέσος που αρέσκεται να δημιουργεί αλλά δεν παραμελεί και τα επιθετικά του καθήκοντα…

Ο Άγιαξ έχει παίξει δυο φορές στο παρελθόν με τον Παναθηναϊκό στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η πρώτη ήταν το 1971, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον οποίο και είχε κερδίσει, με 2-0. Η δεύτερη ήταν το 1996, στα ημιτελικά της… μετεξέλιξης της εν λόγω διοργάνωσης, με τους «πράσινους» να νικούν με 1-0 στο Άμστερνταμ αλλά να χάνουν με 3-0 στο ΟΑΚΑ και να αποκλείονται από τον τελικό του ChampionsLeague.

Σταντάρ Λιέγης

Η Σταντάρ Λιέγης ιδρύθηκε το 1898 από μαθητές του κολεγίου της πόλης και είναι από τις κορυφαίες ομάδες του βελγικού ποδοσφαίρου, ούσα τρίτη στη συλλογή εγχώριων τίτλων με 10 Πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Βελγίου, πίσω μόνο από τις Άντερλεχτ και Κλαμπ Μπριζ.

Παρούσα στην Προ Λιγκ… αδιάκοπα από το 1921, είναι η κάτοχος του ρεκόρ συνεχόμενων παρουσιών, όπως επίσης και η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς του βελγικού Κυπέλλου, μαζί με την Κλαμπ Μπριζ με 16!

Πέρυσι τερμάτισε έβδομη στο βέλγικο Πρωτάθλημα, αλλά η κατάκτηση του Κυπέλλου της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στους ομίλους του EuropaLeagueχωρίς προκριματικά. Φέτος η Σταντάρ έχει ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στην μεγάλη κατηγορία με μόνο μια νίκη, επί της Σιντ Τρούιντεν, άλλη μια ήττα -από την Ζούλτε Βάρεγκεμ- καθώς επίσης και δύο ισοπαλίες με την Βέστερλο και την Σαρλερουά, μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές.

Τα χρώματα της είναι το κόκκινο και το άσπρο, ενώ το έμβλημα της φέρει τα αρχικά της ονομασίας της συνοδευόμενα από έναν δάφνινο κότινο. Το γήπεδό της είναι το χωρητικότητας 28.272 θεατών «Μορόις Ντιφράσν», προς τιμή του άλλοτε προέδρου της Σταντάρ, αν και είναι πιο… διαδεδομένο ως Σλεσίν, ένεκα της ομώνυμης περιοχής στην οποία και βρίσκεται.

Προπονητής της ομάδας είναι ο 35χρονος Γιανίκ Φερέρα, που κλείνει σε λίγες ημέρες ένα χρόνο στον πάγκο των «κόκκινων» όπως είναι το παρατσούκλι της Σταντάρ ενώ κατέχει το ρεκόρ του νεαρότερου τεχνικού που κάθισε στον πάγκο ομάδας της Προ Λιγκ. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Ματιέ Ντοσεβί, ο μέχρι πέρυσι ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, με τον μεσοεπιθετικό από το Τόγκο να αποκτάται αρχικά ως δανεικός και φέτος το καλοκαίρι με κανονική μεταγραφή…

Ο Παναθηναϊκός έχει αντιμετωπίσει άλλες δύο φορές στα ευρωπαϊκά Κύπελλα τη Σταντάρ Λιέγης. Αρχικά, το 2010, στους «16» του Europa League όπου και αποκλείστηκε με δύο ήττες, όπως επίσης και πέρυσι στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League, μένοντας στο 0-0 στο Βέλγιο αλλά χάνοντας με 2-1 στη Λεωφόρο, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί.

Θέλτα Βίγκο

Η Θέλτα Βίγκο ιδρύθηκε το 1923, μετά από συγχώνευση της Ρεάλ Βίγκο Σπόρτιγκ και της Ρεάλ Φορτούνα Βίγκο, όμως παρά την «παλαιότητά» της έχει… ανομβρία σημαντικών τίτλων…

Για την ακρίβεια, έχει πανηγυρίσει οκτώ φορές την πρωτιά στην Σεγούντα Ντιβιζιόν, καθώς επίσης και την κατάκτηση του Κυπέλλου Intertoto το 2000. Παράλληλα, έχει παίξει τρεις φορές στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, το 1948, το 1994 και το 2001, ενώ μετράει στην 44 εμφανίσεις στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Πέρυσι, η Θέλτα τερμάτισε έκτη στο ισπανικό Πρωτάθλημα και αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη, αποδίδοντας όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο και συμμετέχοντας ξανά στους ομίλους του EuropaLeague. Φέτος, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στην μεγάλη κατηγορία με ήττα στην πρεμιέρα, από τη νεοφώτιστη Λεγανιές.

Τα χρώματα της είναι το κόκκινο, το άσπρο και το μπλε, ενώ το έμβλημα της είναι ο Βασιλικός Κέλτικος Σταυρός. Το γήπεδό της ομάδας από τη Γαλικία είναι το χωρητικότητας 29.000 θεατών «Μπαλαΐδος», ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα στην Ισπανία, που εγκαινιάστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1928, φιλοξένησε παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 και ανακαινίστηκε το 2002.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Αργεντινός Εντουάρντο Μπερίσο, ο οποίος ανέλαβε τη Θέλτα το καλοκαίρι του 2014, χωρίς μάλιστα να έχει στο βιογραφικό του πολλές «παραστάσεις» στο υψηλότερο επίπεδο. Το μεγάλο αστέρι των Γαλιθιάνων είναι ο Ισπανός επιθετικός Ιάγκο Άσπας, με ανεπιτυχές πέρασμα από τη Λίβερπουλ και «προίκα» τα 14 τέρματα πέρυσι στην Πριμέρα Ντιβιζιόν!

Η Θέλτα δεν έχει αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό ποτέ ξανά στο παρελθόν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, έχοντας άλλωστε να επιδείξει και έξι μόλις παρουσίες στο Κύπελλο UEFAστην ιστορία της.