1908

Η ίδρυση του Παναθηναϊκού

Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει στις 3 Φεβρουαρίου 1908 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών).

Συνέλαβε την ιδέα επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους έλαβε μέρος. Ο Καλαφάτης ήταν αθλητής του Πανελληνίου και πιστός εραστής του ποδοσφαίρου. Στον Πανελλήνιο, όμως, καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα για χάρη του στίβου. Και έτσι ο Καλαφάτης άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος θα είχε ως βάση το ποδόσφαιρο.

Είναι ο πρώτος οραματιστής της παναθηναϊκής ιδέας και κύριος ιδρυτής του Ομίλου μαζί με άξιους συνεργάτες. Ο Καλαφάτης ήθελε ο σύλλογος που θα ίδρυε, να μην ήταν σαν τους άλλους, τους συνοικιακούς, αλλά να καλύπτει όλη την πρωτεύουσα και σταδιακά να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βασικά χαρίσματα του ιδρυτή του Παναθηναϊκού ήταν η διορατικότητά του. Η συνάντηση για την ίδρυση του συλλόγου γίνεται στο Πολύγωνο. Προεδρεύων στην πρώτη συνεδρία των μελών ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αλλά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα 

Το δημιούργημά τους έλαβε την έκταση και τη δόξα που το κατέστησαν πανελληνίως δημοφιλές και παγκοσμίως γνωστό.

1910

Η ρήξη και η δημιουργία του ΠΠΟ

Τον Δεκέμβριο του 1909 επέρχεται ρήξη στις σχέσεις του Γ. Καλαφάτη και του Μ. Μαρινάκη. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού παίρνει μαζί του την πλειοψηφία των αθλητών του ΠΟΑ και τον Ιανουάριο του 1910 δημιουργεί τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο.

Ο κόσμος στηρίζει τη νέα προσπάθεια, έχοντας εμπιστοσύνη στον Γ. Καλαφάτη και τους συναθλητές του. Ο Γ. Σταυρόπουλος (αριστερά στη φωτ.) ακολουθεί τον αρχηγό στην ίδρυση της νέας ομάδας.

1918

Με σήμα το Τριφύλλι

Το τριφύλλι αποτελεί το πανάρχαιο πνευματικό σύμβολο της καλοτυχίας και της ισορροπίας ανάμεσα στο σώμα, στη ψυχή και στο πνεύμα.
Ο Παναθηναϊκός υιοθετεί το Τριφύλλι ως έμβλημα το 1918.

Το Τριφύλλι προτείνει ο Μιχάλης Παπάζογλου, ενώ τον σχεδιασμό αναλαμβάνει ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το έμβλημα γίνεται συνώνυμο με την ιστορία της ομάδας και λατρεύεται από τον κόσμο που γεμίζει την πόλη από αυτοσχέδια τριφύλλια.
1920

Η Λεωφόρος αρχίζει

Ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει και η θέση Περιβόλα στους Αμπελόκηπους φαντάζει ιδανική λύση για να στεγάσει τα όνειρα των αθλητών και των φιλάθλων του.

Ο Γ. Καλαφάτης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δοθεί λύση στο γηπεδικό, καθώς αρχικά δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον Δήμο (1920), έπειτα με Βασιλικό Διάταγμα η περιοχή απαλλοτριώνεται υπέρ αξιωματικών και δημοσίων υπαλλήλων (1923) και επίσης ο προσφυγικός οικισμός "Κουντουριώτη" διεκδικεί την έκταση για τις ανάγκες του.

Τελικά, το 1924 ο Παναθηναϊκός πείθει για το δίκαιο αίτημά του και δίνεται οριστική λύση στο θέμα του γηπεδικού με την παραχώρηση μεγάλου μέρους του οικοπέδου (ΦΕΚ 165/21-7-24). Οι εργασίες αρχίζουν...

1920

Μετονομάζεται από ΠΠΟ σε ΠΠΑΟ

Τον Φεβρουάριο του 1920 ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) μετονομάζεται σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος.

1922

Ο Π.Π.Ο. μετονομάζεται Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος

"Κύριοι λαμβάνομεν την τιμήν να φέρομεν εις γνώσιν υμών ότι ο ημέτερος Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος κατ' απόφασιν της γενικής συνελεύσεως μετονομάσθη εις Παναθηναϊκόν Αθλητικόν Όμιλον".

Το προεδρείο του Παναθηναϊκού ενημερώνει όλες τις αρμόδιες αρχές και τους συλλόγους για τη μετονομασία του σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

1933

Οι καινοτομίες της Λεωφόρου

Μετά την πρώτη ξύλινη εξέδρα (1928) που κατασκευάστηκε σε ελληνικό γήπεδο, το 1933 δημιουργείται η πρώτη σκεπαστή, ενώ το 1938 το γήπεδο ηλεκτροφωτίζεται για τους πρώτους βραδυνούς αγώνες στη χώρα.

Η Λεωφόρος έχει πλέον χωρητικότητα περίπου 8.000 φιλάθλων και οι εργασίες συνεχίζονται με χλοοτάπητα, υπόγειο κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνταν και για την αποθεραπεία των παικτών και άλλες καινοτομίες της εποχής. Εξίσου σημαντικό, είναι ότι αξιοποιήθηκαν οι υπόγειοι χώροι του γηπέδου και διαμορφώθηκαν αίθουσες ξιφασκίας, πυγμαχίας, γυμναστικής και άλλων αθλημάτων για να στεγάσουν τα τμήματα του Ομίλου.

1944

Η ελληνική σημαία υψώνεται στη Λεωφόρο

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το γήπεδο της Λεωφόρου είχε επιταχθεί και οι Ναζί το χρησιμοποιούσαν για τους μεταξύ τους αγώνες, ενώ είχαν λεηλατήσει και τις προθήκες τροπαίων.

Ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, υψώνει πρώτος στο γήπεδο της Λεωφόρου και στον αττικό ουρανό την ελληνική σημαία ως σύμβολο Ελευθερίας. Ήταν μια ηρωική πράξη του Αντώνη Βρετού ο οποίος μεταξύ άλλων, είχε μετατρέψει τους απρόσιτους χώρους της Λεωφόρου σε χώρους Αντίστασης.

1952

Σύνδεσμος Φιλάθλων Παναθηναϊκού

Οι φίλαθλοι συσπειρώνονται γύρω από την ομάδα. Ο θαυμασμός και η αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό τους οδηγεί στην ίδρυση του πρώτου οργανωμένου Συνδέσμου Φιλάθλων στην Ελλάδα.

Εμπνευστής ήταν ο Χρήστος Μωυσίδης. Μια βαριά κληρονομιά γεννιέται...

1959

Ο Στρατηγός φοράει το Τριφύλλι

Ο Μίμης Δομάζος αποκτάται από την Άμυνα Αμπελοκήπων. Θα αλλάξει την ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο κορυφαίος όλων. Ο Στρατηγός, όπως ήταν το παρατσούκλι που απέκτησε, χαράσσει μια μοναδική πορεία. Ρέκορντμαν συμμετοχών στην Α’ Εθνική με 536 παιχνίδια.

1964

Μια αήττητη αρμάδα

‘Ηταν οι πρώτοι που τα κατάφεραν. Σε ένα απίθανο ρεκόρ που διατήρησε τη μοναδικότητά του για 55 χρόνια. Αλλά ο πρώτος είναι πάντα πρώτος.

Και η Ιστορία έγραψε το όνομα «Παναθηναϊκός». Ήταν η σεζόν 1963-64 όταν ο Γιουγκοσλάβος Στέφαν Μπόμπεκ αναλάμβανε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας του Τριφυλλιού. Έφερε άλλη πνοή με το επαναστατικό σύστημα του 4-3-3, παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα.

Και η ομάδα «πέταξε φωτιές». Έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες, αφήνοντας πίσω άφωνη την φίλαθλη κοινή γνώμη! Δεν ήταν μόνο αυτό. Την επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός του Μπόμπεκ πήρε πάλι το πρωτάθλημα με 20 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα (στις 18/10/1964 από τον Εθνικό στον Πειραιά με 3-2). Σε μία διετία μόλις μία ήττα!

1966

Ιδρύεται η «Θύρα 13»

Ιδρύεται ο Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου "Η ΘΥΡΑ 13". Οι πρώτες γενιές, έδειξαν τον δρόμο της αιώνιας πίστης στον Παναθηναϊκό, γεμίζοντας τις κερκίδες όπου αγωνιζόταν η ομάδα.

Παρά την προσπάθεια της Χούντας να διαλύσει τους οργανωμένους με την πρόσκαιρη αναστολή λειτουργίας, η Θύρα 13 επανήλθε ακόμα πιο συσπειρωμένη. Με σημαία τα ιδανικά του Συλλόγου εξαπλώθηκε όπου υπάρχουν Παναθηναϊκοί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στήριξη σε όλα τα αθλήματα του Ομίλου.

1972

Το ρεκόρ του Αντωνιάδη

Τα 39 γκολ που σημειώνει σε μία σεζόν στο πρωτάθλημα ο Αντώνης Αντωνιάδης συνιστούν μοναδικό και ακατάρριπτο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού αναδεικνύεται δεύτερος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ήπειρο πίσω από το σπουδαίο Γερμανό επιθετικό της Μπάγερν, Γκερντ Μίλερ που έφτασε τα 40 γκολ.

1979

Στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη

Ψηφίζεται νόμος που υποχρεώνει όσες ομάδες μετέχουν στην Α' Εθνική να μετατραπούν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες.

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (54%) της νεοσύστατης ΠΑΕ Παναθηναϊκός αγοράζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Αρχικά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τον Παύλο Γιαννακόπουλο προκειμένου να αγοράσει έναντι 20 εκατ. δραχμών 10.000 μετοχές. Τελικά με πρωτοβουλία του Γιώργου Βαρδινογιάννη και συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο του Αθλητικού Ομίλου, Μιχάλη Καραμανλή ο όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτά το 55% των μετοχών. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο ίδιος Γιώργος Βαρδινογιάννης.

1981

«Απόστολος Νικολαΐδης»

Από το 1981 το επίσημο όνομα της Λεωφόρου είναι Στάδιο «Απόστολος Νικολαΐδης». Το γήπεδο - μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το αρχαιότερο εν ενεργεία στην Ελλάδα και σημαντικός πολυαθλητικός χώρος, παίρνει το όνομα του "Πατριάρχη" ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του.

Στο γήπεδο αυτό ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έχει δώσει τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία του, ενώ και η Εθνική Ελλάδος έχει φιλοξενηθεί για περισσότερα από 55 χρονιά.

1998

Πρώτος σκόρερ ο Βαζέχα

Τον Ιανουάριο του 1998 στον αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη, ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 181ο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου.

Το κοντέρ του Βαζέχα θα σταματήσει στα 244 γκολ στο πρωτάθλημα, επίδοση που τον κατατάσει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου και δεύτερος στην Α' Εθνική.

2000

Αλλαγή φρουράς

Μετά από 21 χρόνια στο διοικητικό τιμόνι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ανακοινώνει την απόφασή του να αποχωρήσει. Τα διοικητικά ηνία αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Πρόεδρος της ομάδας αναλαμβάνει ο 'Αγγελος Φιλιππίδης.

2008

100 χρόνια Παναθηναϊκός

Εκατομμύρια φίλαθλοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα 100 χρόνια ζωής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Ο πρωτοπόρος όλων των αθλημάτων γιορτάζει τα εκατοντάδες Πρωταθλήματα, Κύπελλα και τις ευρωπαϊκές του διακρίσεις που χάραξαν την πολύχρονη ιστορία του Τριφυλλιού και έκαναν υπερήφανους τους φίλους της ομάδας στα πέρατα της γης. Διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις, ενώ τιμάται ο μεγαλύτερος εν ζωή ποδοσφαιριστής του συλλόγου, Μάριος Μαρινάκος.

2008

Η εποχή της πολυμετοχικότητας

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοινώνει την απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να ανοίξει την πόρτα της ΠΑΕ σε επιφανείς επιχειρηματίες και μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου να εισέλθουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Παναθηναϊκού.

Με σημαντικά ποσά συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αποκτούν ποσοστό στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Νικόλας Πατέρας, Παύλος Γιαννακόπουλος, Μιχάλης Ζολώτας, Αδαμάντιος Πολέμης, Γιάννης Ξυλάς, Γιώργος Νίκας.

2010

Πανελλήνιο ρεκόρ στα διαρκείας

Η συσπείρωση των φιλάθλων γύρω από την ομάδα οδηγεί σε συνεχόμενα sold out και σε πανελλήνιο ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας!

Ο αριθμός των 30.091 καρτών διαρκείας είναι ο μεγαλύτερος που διατέθηκε ποτέ από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.

2012

Η ώρα της λαϊκής βάσης

Το Μάιο ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοινώνει το πλάνο του για την ίδρυση της εταιρίας λαϊκής βάσης «Παναθηναϊκή Συμμαχία», η οποία μέσω της εγγραφής μελών θα παραλάβει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη (54%) και θα ασκήσει διοίκηση.

Η μεταβίβαση των μετοχών ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και ο Παναθηναϊκός περνάει στα χέρια της εταιρίας λαϊκής βάσης. Από τον Νοέμβριο του 2012 πρόεδρος της ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Γιάννης Αλαφούζος.

2013

Δικό του προπονητικό κέντρο

Τον Ιούνιο του 2013 ο Παναθηναϊκός αποκτά για πρώτη φορά δικές του προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί.

Το Αθλητικό Κέντρο ονομάζεται "Γ. Καλαφάτης" προς τιμήν του μεγάλου ιδρυτή του συλλόγου. Άμεσα προχωρούν οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού, με στόχο να στεγάσει την ακαδημία και να εξυπηρετήσει τις υψηλές απαιτήσεις της ομάδας με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.