Το καθήκον που επιτάσσει η «βαριά» ευρωπαϊκή ιστορία του έπραξε ο Παναθηναϊκός επικρατώντας 2-0 της ΑΪΚ στην Tele2Arena της Στοκχόλμης, κάτι που αυτόματα έφερε την πρόκριση στην τελευταία προκριματική φάση του Europa League.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε δίχως να απειληθεί το «Τριφύλλι», αλλά και δίχως να απειλήσει την εστία της ΑΪΚ. Οι οδηγίες του Αντρέα Στραματσόνι στην ανάπαυλα του ημιχρόνου έφεραν ολική μεταμόρφωση και άμεσο αποτέλεσμα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου ο Λουντ πάσαρε στον Μπεργκ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Σουηδός άσος είδε την κίνηση στη μεγάλη περιοχή του Ιμπάρμπο και πάσαρε στον κενό χώρο με τον Κολομβιανό να μην αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Το γρήγορο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο «έλυσε» τα πόδια των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και παράλληλα ανάγκασε την ΑΪΚ να αφήσει την αμυντικογενή διάταξη. Οι «Πράσινοι» βρήκαν κενούς χώρους και έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρουν δεύτερη φορά. Στο 53′ ο Λουντ ντρίμπλαρε σε μικρό χώρο τρεις αντιπάλους του και βγήκε απέναντι στον Κάρλγκρεν αλλά ο Σουηδός τερματοφύλακας απέκρουσε το πλασέ. Στο 59′ ο Λεντέσμα βρήκε στον κενό χώρο τον Μπεργκ αλλά ο Κάρλγκρεν και πάλι κράτησε το 0-1.

Η αντίδραση της ΑΪΚ ήταν ένα οριζόντιο δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ του Ισιζάκι στο 66′. Ό,τι δεν κατάφερε η γηπεδούχος ομάδα το πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Στο 73′ μια στραβοκλωτσιά του Γιόχανσον έδωσε την ευκαιρία στον Γουακάσο να πάρει τη μπάλα και να φύγει στην κόντρα, να γυρίσει την κατάλληλη στιγμή στον Μπεργκ και αυτός με άψογο σουτ πέτυχε το 0-2.

Η πρόκριση και η νίκη είχε κριθεί πια με τα τελευταία λεπτά να μοιάζουν διαδικαστικά.

ΑΪΚ Στοκχόλμης (Νόρλινγκ):Κάρλγκρεν, Χάουκσον, Κάρλσον, Γιόχανσον, Σάντγκρεν, Οφόρι, Ισιζάκι (78′ Σαλέτρος), Μπλόμπεργκ (61′ Γιασίν), Αφάνε (61′ Άβντιτς), Μαρκάνεν, Χόιβελντ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Στραματσόνι):Στιλ, Μέστο, Κουτρουμπής, Μολέντο, Ιβανόφ, Γουακάσο, Λεντέσμα (67′ Νάνο), Ζέκα, Λουντ (84′ Βιγιαφάνιες), Ιμπάρμπο (70′ Λέτο), Μπεργκ.