Σαν «ηφαίστειο που ξυπνά» ο Παναθηναϊκός ήταν εκρηκτικός στο ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο και επικράτησε πανάξια του Ολυμπιακού με 1-0. Οι Πράσινοι ήταν ανώτεροι απ’ το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, κυριάρχησαν ολοκληρωτικά στο γήπεδο, ένιωσαν ελάχιστη απειλή απ’ τους αντιπάλους τους και επιβεβαίωσαν ότι διαθέτουν την πιο φορμαρισμένη στη Super League.

Οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδειξαν χαρακτήρα απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, τον οποίο κράτησαν για τρίτο συνεχόμενο μεταξύ τους ντέρμπι μακριά απ’ το γκολ, είχαν εξαιρετική τακτική προσέγγιση, ήταν διαβασμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι κι ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο φτάνοντας σε μια μεγάλη νίκη χάρη στο καταπληκτικό γκολ του Αϊτόρ, που προήλθε από έναν μαγικό συνδυασμό…

Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό στο ξεκίνημά του και ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αιφνιδιάσει μόλις στο 4’. Σε μια επικίνδυνη αντεπίθεση ο Ροντρίγκες σέντραρε προς τον Μασούρα, ο οποίος κινήθηκε μέσα στην περιοχή του Τριφυλλιού αλλά ανακόπηκε αποτελεσματικά απ’ τον Μπρινιόλι που ήταν σε ετοιμότητα, ενώ παράλληλα με υπερπροσπάθεια έτρεξαν για να καλύψουν και οι Βέλεθ και Σάντσες. Άμεση ήταν η απάντηση του Παναθηναϊκού καθώς στο 6’ ο Βέλεθ «σημάδεψε» με θαυμάσια μακρινή μπαλιά τον Αϊτόρ, ο οποίος κατέβασε εξαιρετικά την μπάλα, πάτησε περιοχή, σούταρε με δύναμη αλλά ο Βατσλίκ απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Στο 8’, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Αϊτόρ, ο Σάντσες έγινε «σάντουιτς» μεταξύ Μασούρα και Λαλά, οι οποίοι τον «γκρέμισαν» εντός περιοχής δίχως όμως να δοθεί πέναλτι. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και το παιχνίδι έγινε πιο νευρικό με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να απειλήσει ξανά με μια επικίνδυνη απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Αϊτόρ που ανάγκασε τον Βατσλίκ να αποκρούσει δύσκολα.

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον έλεγχο και την κυκλοφορία της μπάλας και παίζοντας με υπομονή έφτασε στην επίτευξη ενός τρομερού γκολ. Στο 42’ οι Πράσινοι… έκρυψαν την μπάλα σε έναν φανταστικό συνδυασμό των Κώτσιρα, Παλάσιος, Γκατσίνοβιτς και Αϊτόρ. Ο Σέρβος υποδέχθηκε την μπάλα εντός περιοχής και έστρωσε προς τον επερχόμενο Ισπανό, ο οποίος εκτέλεσε με θαυμάσιο σουτ στην κίνηση γράφοντας το 1-0. Ήταν το έβδομο γκολ του Αϊτόρ στο εφετινό πρωτάθλημα και το όγδοο συνολικά στη σεζόν (όλα εντός του 2022)!

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού αναγκάζοντας τον Πέδρο Μαρτίνς να κάνει τέσσερις αλλαγές μέχρι το 59’ σε μια προσπάθεια για να αποτρέψει την κυριαρχία του Τριφυλλιού στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όμως με τις άμεσες παρεμβάσεις του απ’ τον πάγκο, διατήρησε υψηλά το επίπεδο φρεσκάδας και ενέργειας της ομάδας, που ουσιαστικά ουδέποτε έχασε τον έλεγχο μέχρι τέλους.

Μάλιστα στο διάστημα 75’-85’ δημιούργησε απειλητικές καταστάσεις και θα μπορούσε να έχει πετύχει ακόμη ένα γκολ προκειμένου να κλειδώσει νωρίτερα το «τρίποντο». Στο 75’ ο Αλεξανδρόπουλος πάτησε απειλητικά περιοχή αλλά ανακόπηκε την τελευταία στιγμή, στο 78’ ο Καρλίτος επιχείρησε να σκοράρει κάτω απ’ τη μεσαία γραμμή αναγκάζοντας τον Βατσλίκ, οποίος βρισκόταν εκτός θέσης, να διώξει δύσκολα σε κόρνερ και στο 85’ και πάλι ο Καρλίτος έστρωσε για τον Βιτάλ που προσπάθησε να απειλήσει αλλά ανακόπηκε απ’ τον Σισέ.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Πράσινους αγκαλιασμένους να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη και την κατάμεστη Λεωφόρο να έχει μετατραπεί σε ένα «ηφαίστειο» χαράς και ενθουσιασμού. Ομάδα και κόσμος γιόρτασαν μαζί με μεγάλη επικράτηση…

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σάντσες, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Ρούμπεν, Μαουρίσιο (62’ Βιγιαφάνιες), Γκατσίνοβιτς (63’ Βιτάλ), Αϊτόρ (72’ Αλεξανδρόπουλος), Παλάσιος (90+1’ Χατζηγιοβάνης), Ιωαννίδης (72’ Καρλίτος).

Ολυμπιακός: Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (59’ Μπουχαλάκης), Κανέ (58’ Φορτούνης), Αγκιμπού Καμαρά, Μασούρας (59’ Βαλμπουενά – 77′ Καρβάλιο), Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί (46’ Τικίνιο).