H αγωνιστική χρονιά 2009 – 2010 ήταν γεμάτη για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (GFD) με σημαντικές αθλητικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διεξήχθησαν σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώθηκαν την Πασχαλινή περίοδο με τη διεξαγωγή του Adidas Green Challenge Tournament που είναι ουσιαστικά μία σειρά δύο (2) μεγάλων πανελλαδικών τουρνουά που διεξήχθησαν στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας για τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας και ολοκληρώνονται στο Λουτράκι για τις ακαδημίες της Νότιας Ελλάδας.

Οι νικήτριες ομάδες σε κάθε κατηγορία από καθένα από τα τουρνουά θα κερδίσουν την συμμετοχή τους στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαίδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα αναδείξει τους πρωταθλητές Ελλάδας σε κάθε κατηγορία ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και δώρα.

Την οργάνωση των αγώνων έχουν αναλάβει ο Γενικός Διευθυντής της Πράσινης Ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης Βασίλης Αργυρίου, ο Υπεύθυνος του Δικτύου Σταμάτης Αργύρης που είναι και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης και η Υπεύθυνη Διοικητικής Υποστήριξης Αγγελική Πλατή.

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τουρνουά των 3-5 Πηγαδίων που διεξήχθη στις 27 – 31 Μαρτίου με τις συμμετέχουσες ομάδες να διαγωνίζονται στις ηλικιακές κατηγορίες των γεννηθέντων 1995 – 1996 (παίδες), των γεννηθέντων 1997 – 1998 (παμπαίδες) και των γεννηθέντων 1999 – 2000 (junior).

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται 10 χλμ. από την πόλη της Νάουσας και περιλαμβάνουν άρτιες αθλητικές και ξενοδοχειακές υποδομές στις οποίες κάνουν την προετοιμασία τους ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι συμμετέχουσες ομάδες προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Λαμία, την Κατερίνη, τα Ιωάννινα, τη Πρέβεζα, την Αμμουδιά με τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών να φτάνει τους 250 και στις 3 κατηγορίες.

Η χιονόπτωση την δεύτερη μέρα του τουρνουά οδήγησε τους διοργανωτές στο να αλλάξουν το αγωνιστικό πρόγραμμα το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε την Μ. Τετάρτη 31 Μαρτίου με την διεξαγωγή των μεγάλων τελικών και την τελετή λήξης που περιλάμβανε τις απονομές των μεταλλίων και των κυπέλλων στις τρεις πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας.

Το προηγούμενο βράδυ σε μία πολύ ζεστή δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν όλων των συμμετεχουσών ομάδων οι διοργανωτές απένειμαν σε αυτές αναμνηστικές πλακέτες ενώ τίμησαν επίσης τους Γιώργο Καφέ (παλαίμαχο παίκτη του Παναθηναϊκού και νυν περιφερειάρχη της Πράσινης Ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης), τον Κώστα Μάρκου (scouter του Παναθηναϊκού), τους εθελοντές της διοργάνωσης καθώς και τον υπεύθυνο διαιτησίας και πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών Δυτικής Αττικής Γιάννη Λινάρδο. Η βραδιά έκλεισε με την ρίψη πυροτεχνημάτων που έδωσαν εντυπωσιακό τόνο και ενθουσίασαν όλους τους λιλιπούτειους αθλητές.

Την οργανωτική ομάδα πλαισίωσαν έξι (6) εθελοντές, φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Σπάρτης οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους συμμετέχοντας στην παραγωγή μίας μεγάλης διοργάνωσης.
Οι φοιτητές αυτοί ήταν οι: Καρακώστα Βούλα, Κεχαίδης Νίκος, Στύλιου Λαμπρινή, Σιάτου Γεωργία, Κατσουλίδου Στέλλα και Σαμαρά Ιωάννα.

Κατηγορία 1995 – 1996

Μεγάλη νικήτρια στην κατηγορία 1995 – 1996 αναδείχθηκε η ακαδημία Κανονιέρηδες Θεσσαλονίκης που μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό επικράτησε του Αίαντα Λαμίας με 1-0.
Στο μικρό τελικό η ακαδημία των Ποντίων Κατερίνης επιβλήθηκε του Mundialito Κομοτηνής με 2-0 με την ομάδα της Θράκης να αναδεικνύεται και σε ομάδα fair play. Τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη πήρε ο Ευθύμιος Μπέκας των Κανονιέρηδων Θεσσαλονίκης, 1ος σκόρερ ο Γιάννης Μωϋσίδης της Κατερίνης ενώ πολυτιμότερος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο Δημήτρης Πανέτσος της Λαμίας.

Κατηγορία 1997-1998

Ο τελικός στην κατηγορία 1997-1998 ήταν και ο συγκλονιστικότερος αγώνας του τουρνουά αφού κρίθηκε στα πέναλτι στα οποία η Α.Ε Ποντίων Κατερίνης νίκησε την αντίσταση του Αθλόπολις Πρέβεζας με 7-5.
Εξίσου αμφίρροπος ήταν και ο μικρός τελικός με την ακαδημία της Αμμουδιάς να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας με 2-0 τον Αίαντα Λαμίας, ενώ την Πέμπτη θέση κατέκτησε ο Πήγασος Ιωαννίνων που επικράτησε με 1-0 της ακαδημίας του Mundialito Κομοτηνής ο ποδοσφαιριστής της οποίας Χασάν Χασάν κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη.
Στους Γιαννιώτες απονεμήθηκε το βραβείο της ομάδας fair play.
Η ομάδα της Κατερίνης κέρδισε μερικές ακόμα διάκρισεις αφού ο ποδοσφαιριστής της Λάζαρος Λάμπρου ήταν ο 1ος σκόρερ της κατηγορίας καθώς επίσης ο τερματοφύλακας της Αλέξης Κούζας που αναδείχτηκε και πολυτιμότερος μπλοκάροντας δυο πέναλντι στον μεγάλο τελικό.

Κατηγορία 1999 – 2000

Μεγάλη έκπληξη στην κατηγορία αυτή αποτέλεσε η πορεία της ακαδημίας Mundialito Κομοτηνής η οποία έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό χάνοντας όμως το χρυσό μετάλλιο αφού ο ανώτερος Αίαντας Λαμίας επικράτησε με 3-1 με κορυφαίο τον 1ον σκόρερ της κατηγορίας Ηλία Καραγιάννη.
Την τρίτη θέση κατέκτησε η Α.Ε Ποντίων Κατερίνης που μετά από έναν χορταστικό αγώνα επικράτησε στις λεπτομέρειες του Αθλόπολις Πρέβεζας με 4-3 ενώ Κατερινιώτης ήταν και ο MVP της κατηγορίας Χρήστος Παπαδόπουλος.
Οι Πρεβεζιάνοι ήταν αυτοί που κατέκτησαν και το βραβείο της ομάδας fair play και την ανάδειξη του Άρη Βασιλάκου ως πολυτιμότερου τερματοφύλακα.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Στην αθλητική κατασκήνωση Sportcamp που διαθέτει πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Λουτράκι και που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει την προετοιμασία των εθνικών ομάδων πολλών ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, θα διεξαχθεί το δεύτερο τουρνουά στις 7 – 11 Απριλίου.

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα διαγωνιστούν στις κατηγορίες 1995 – 1996, 1997 – 1998 και 1999 – 2000 και θα προέρχονται από όλη την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και τα Νησιά.

Οι ομάδες που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή προέρχονται από το Ρέθυμνο, την Πάτρα, το Αίγιο, τα Καλύβια Αττικής, τα Σπάτα, την Ζάκυνθο, τα Χανιά, τη Λιβαδειά, τον Άλιμο, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Κεφαλονιά, τη Χαλκίδα και τα Μέγαρα ενώ στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους άλλες 10 περίπου ακαδημίες με το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών να φτάνει τους 500.
Τους αγώνες θα παρακολουθήσει πολυπληθές κλιμάκιο προπονητών της κεντρικής ακαδημίας του Παναθηναϊκού στην Παιανία που θα έχουν τον ρόλο των scouters.

Την οργανωτική ομάδα αποτελούν τα στελέχη της GFD, το προσωπικό του Sportcamp και δέκα (10) εθελοντές, φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Σπάρτης.