Οι αθλητές και οι αμέτρητοι φίλαθλοι με το τριφύλλι στο στήθος, θα θυμίζουν πάντα το πείσμα του Γιώργου Καλαφάτη να ιδρύσει το 1908 τον Παναθηναϊκό, όταν ακόμα το ποδόσφαιρο ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους. Έκτοτε, γίναμε ένα με την ιστορία, τον αθλητισμό και την κουλτούρα της Πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Ακόμα και στην εποχή του «μεγάλου πολέμου» όπου η ομάδα αγωνιζόταν σποραδικά με συμμαχικές δυνάμεις, έως το τέλος της Κατοχής όταν για πρώτη φορά σε όλη την πόλη, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο γήπεδο της Λεωφόρου ως σύμβολο ελευθερίας, ο Παναθηναϊκός ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της αθηναϊκής κοινωνίας.

Μαζί στις χαρές, μαζί και στις λύπες. Μαζί σε κάθε εποχή με τις δικές της απαιτήσεις, με σταθερή πυξίδα, η αγάπη μας για τον Παναθηναϊκό να μας κάνει καλύτερους Ανθρώπους.

Παραμένει λοιπόν ιστορική ευθύνη, ο Παναθηναϊκός να συμμετέχει σε κάθε δράση με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και την ενίσχυση της κοινωνικής ισορροπίας. Για τον Σύλλογό μας, οποιαδήποτε διάκριση (φυλετική, θρησκευτική, καπ) είναι απολύτως αντίθετη με τις ιδρυτικές αρχές μας, με τις αξίες του αθλητισμού και την ηθική διαδρομή των φιλάθλων μας.

Γι’ αυτό και οι δράσεις μας είναι συστηματικές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού σε διεθνή δίκτυα κοινωνικής ευθύνης όπως η FARE , το European Football for Development Network και το ECA , τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή τη συνδρομή μας σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν άλλοι φορείς, τη χορήγηση αθλητικού εξοπλισμού, την στήριξη σε ιδρύματα και την υποδοχή ευπαθών κοινωνικά ομάδων στο αθλητικό κέντρο της Π.Α.Ε. «Γ. Καλαφάτης» και στην ιστορική έδρα «Απ. Νικολαϊδης».

Συνεχίζουμε με τη δύναμη του κόσμου, ν’ αγκαλιάζουμε τις πρωτοβουλίες που βάζουν πάνω από όλα τον Άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, ιδανικά με τα οποία ο Παναθηναϊκός δίδαξε και γαλούχησε τους καλύτερους αθλητές και φιλάθλους.

Ακολουθούν ενδεικτικά, 4 σταθερές δράσεις που συμμετέχει η Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ την φετινή χρονιά.

1.Συνεργασία με το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων με δωρεάν φιλοξενία φιλάθλων στα εντός έδρας παιχνίδια.

2.Συστηματική συνεργασία με τη διοργανώτρια αρχή Super League και τη FARE για μηνύματα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Στο line up του γηπέδου τις ομάδες συνόδεψαν παιδιά μεταναστών, κρατώντας κόκκινες κάρτες με συνθήματα κατά του ρατσισμού. Οι γονείς των παιδιών, φιλοξενήθηκαν στη Θύρα 6 της Λεωφόρου και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Από τα μεγάφωνα του γηπέδου, ακούστηκαν μηνύματα υπέρ της κοινωνικής ένταξης και της ελευθερίας της έκφρασης.

3.Υιοθέτηση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Με ίδια έξοδα η ΠΑΕ καλύπτει τις ανάγκες της δομής, ώστε να βελτιωθούν στο μέγιστο δυνατό οι συνθήκες λειτουργίας τόσο για όσους διαμένουν όσο και για όσους εργάζονται στον Ξενώνα.

4. Καθημερινά παρασκευή δωρεάν φαγητού (60 μερίδες) που διατίθενται μέσω του Δήμου Κρωπίας σε συμπολίτες μας.