Κάθε φιλικό προετοιμασίας είναι χρήσιμο. Πόσο μάλλον απέναντι σε μια δυνατή ομάδα που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας. Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 3-0 από την Αλκμααρ στο δεύτερο παιχνίδι του επί ολλανδικού εδάφους σε ένα τεστ που εξαρχής είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η Αλκμααρ, η οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα Ολλανδίας την περασμένη σεζόν, είχε ήδη στα πόδια της πέντε φιλικά (μερικά εκ των οποίων με ισχυρούς αντιπάλους όπως η Λειψία, η Γκενκ και η Άντερλεχτ) κι έδειξε σαφώς πιο έτοιμη και πιο φρέσκια από το Τριφύλλι, που βρίσκεται στην κορύφωση του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του.

Ήταν φανερό άλλωστε καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ότι τα πόδια των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού ήταν αρκετά βαριά. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και δείχνει ότι η ομάδα έχει ανηφορικό δρόμο μέχρι να φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο, αλλά στα φιλικά εκείνο που μετράει πρωτίστως είναι τα συμπεράσματα που βγάζει ο προπονητής αλλά και ο αγωνιστικός ρυθμός που αρχίζουν να αποκτούν σιγά-σιγά οι ποδοσφαιριστές.

Ως προς την εικόνα του φιλικού, η Αλκμααρ προσπάθησε να απειλήσει για πρώτη φορά στο 10’ με μακρινό σουτ του Κάρλσον που κατέληξε λίγο άουτ. Ωστόσο, στο 12’ ο ίδιος παίκτης κινήθηκε έξυπνα στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού και με εξαιρετικό τακουνάκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τριφυλλιού (1-0). Σε δύο περιπτώσεις στη συνέχεια ο Διούδης αντέδρασε εξαιρετικά και απέκρουσε την εκτέλεση φάουλ του Σουγκαβάρα στο 22’ και το δυνατό σουτ του Ρέιντερς έξω από την περιοχή στο 34’. Μετά το 35’ και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι Πράσινοι κυκλοφόρησαν καλύτερα την μπάλα και προσπάθησαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να απειλήσουν δίχως επιτυχία όμως.

Στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πραγματοποίησε μια αλλαγή αντικαθιστώντας τον Σαβιέρ με τον Αϊτόρ και μέχρι το 64’ ο κόουτς της ομάδας είχε αλλάξει και τους έντεκα παίκτες που άρχισαν το ματς. Κατά το ίδιο διάστημα και η Αλκμααρ πραγματοποίησε πέντε αλλαγές με αποτέλεσμα να πέσει ο ρυθμός του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός απείλησε για πρώτη φορά με τον Καρλίτος στο 66’ αλλά ο Βέρχουλστ απέκρουσε δύσκολα με τα πόδια το δυνατό συρτό σουτ που έπιασε ο Ισπανός άσος από διαγώνια θέση.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα η Αλκμααρ, που για μεγάλο διάστημα δεν είχε απειλήσει, βρήκε δύο γκολ: στο 85’ ο Μποαντού με κοντινό πλασέ πέτυχε το 2-0 και στο 88’ ο Ρέιντερς με συρτό σουτ διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλη διπλή ευκαιρία για να σκοράρει στο 90’ αλλά η εκτέλεση φάουλ του Καρλίτος προσέκρουσε στο δοκάρι, ενώ στη συνέχεια ο Ρόμπι από πλεονεκτική θέση σούταρε άουτ.

Αλκμααρ: Βέρχουλστ, Σουγκαβάρα, Χατζηδιάκος (77’ Μπέκεμα), Ίντι (46’ Λέτσχερτ), Ντε Βιτ (63’ Μποαντού), Κάρλσον (64’ Αμπουκάλ), Έβιέν (63’ Παυλίδης), Κλασιέ (46’ Κουπμέινερς), Ρέιντερς, Όστινγκ, Γκούντμουντσον (63′ Ποκού).

Παναθηναϊκός: Διούδης (64’ Ξενόπουλος), Κώτσιρας (64’ Σάντσες), Χουάνκαρ (64’ Χατζηθεοδωρίδης), Βέλεθ (64’ Σερπέζης), Σιδεράς (64’ Ρόμπι), Αλεξανδρόπουλος (64’ Αθανασακόπουλος), Βιγιαφάνιες (64’ Καμπετσής), Μαουρίσιο (56’ Αγιούμπ), Σαβιέρ (46’ Αϊτόρ), Ενγκμπακοτό (58’ Καρλίτος), Μακέντα (59’ Ιωαννίδης).