Ο Παναθηναϊκός είναι ξανά Ευρωπαίος, είναι ξανά Panathinaikos! Η ομαδάρα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο τις εφετινές υποχρεώσεις της στη Λεωφόρο και με ένα εντυπωσιακό 4-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα σφράγισε μέσα σε πανηγυρική και γιορτινή ατμόσφαιρα το εισιτήριο για τη μεγάλη επάνοδο στα Κύπελλα Ευρώπης έπειτα από μια πενταετία.

Παράλληλα, όμως ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο με την κυριαρχική του εμφάνιση απέναντι στον ΠΑΣ αλλά και με την εν γένει παρουσία του στο γήπεδο στη διάρκεια της σεζόν και κυρίως στο δεύτερο μισό, έδειξε ότι είναι εδώ ισχυρός και αποφασισμένος για ακόμη καλύτερες μέρες. Άλλωστε, έπεται ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ στις 21 Μαΐου, όπου το Τριφύλλι θα διεκδικήσει την επιστροφή του και στους τίτλους.

Οι Πράσινοι μπήκαν εξαρχής στο γήπεδο με στόχο να κυριαρχήσουν. Και το έκαναν απ’ το πρώτο λεπτό. Στο 18’ καταγράφηκε η πρώτη πολύ μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Γκατσίνοβιτς, ο Σένκεφελντ πήρε την κεφαλιά αλλά ο Λώλης απομάκρυνε με αυτοθυσία πάνω στη γραμμή με διπλή προσπάθεια κι ενώ ο Παλάσιος δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Οι Πράσινοι πλησίασαν στο γκολ και στο 20’ με τον Γκατσίνοβιτς να σεντράρει από δεξιά και τον Παλάσιος να στέλνει την μπάλα λίγο πάνω απ’ το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν.

Η πίεση συνεχίστηκε με τους Πράσινους να έχουν ένα εκρηκτικό διάστημα χάνοντας τρεις μεγάλες ευκαιρίες σε διάστημα δύο λεπτών. Στο 27’ ο Λοντίγκιν και ο Λώλης απομάκρυναν τον κίνδυνο απ’ το τακουνάκι του Βιγιαφάνιες, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο γκολκίπερ του ΠΑΣ απέκρουσε και το ισχυρό σουτ του Βέλεθ, ο οποίος στο 28’ απείλησε και με κεφαλιά. Και πάλι όμως ο Λοντίγκιν κράτησε το μηδέν για την ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την υπομονή του και συνέχισε να ψάχνει το γκολ παίζοντας ορθολογικά και με καθαρό μυαλό. Και τελικά το γκολ ήρθε μέσα από μια καταπληκτική ομαδική προσπάθεια, που άρχισε απ’ τα πόδια του Μπρινιόλι. Ο Ιταλός έκανε ντρίμπλα κι απέφυγε τον Λώλη με εξαιρετική ντρίμπλα με το αριστερό ανοίγοντας με το δεξί το παιχνίδι προς τον Ρούμπεν. Ο Ισπανός «είδε» την κίνηση του Αϊτόρ, ο οποίος με τη σειρά έστρωσε για τον απερχόμενο απ’ τα αριστερά Χουάνκαρ. Ο πλάγιος μπακ του Τριφυλλιού σέντραρε, ο Αϊτόρ δεν βρήκε «γεμάτα» την μπάλα για να σκοράρει αλλά άθελά του έβγαλε ασίστ για τον Βιγιαφάνιες που σημάδεψε την αριστερή γωνία του Λοντίγκιν γράφοντας το 1-0.

Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε απειλητικός και στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου απειλώντας για πρώτη φορά στο 49’ με το γύρισμα του Αϊτόρ προς τον Μακέντα, ο οποίος δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ στο 62’ ο Βέλεθ απείλησε με σουτ.

Η πίεση και η κυριαρχία του Παναθηναϊκού μετουσιώθηκε σε δύο γκολ σε διάστημα τριών λεπτών, μετατρέποντας το ματς σε μια καταπράσινη γιορτή. Στο 68’ ο Καρλίτος άνοιξε παράλληλα προς τον Μαουρίσιο, ο οποίος σούταρε απ’ το ύψος της μεγάλης περιοχής, κι αφού η μπάλα προσέκρουσε ελαφρά στον Οικονομόπουλο κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0. Προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ήρθε και το τρίτο γκολ έπειτα από μια εξαιρετική προσπάθεια. Στο 70’ ο Κουρμπέλης έβγαλε φανταστική κάθετη για τον Καρλίτος, ο οποίος αφού έκανε μια θαυμάσια περιστροφή, πλάσαρε εξαιρετικά τον Λοντίγκιν για το 4-0. Το πάρτι όμως είχε και συνέχεια καθώς στο 87’ ο Χουάνκαρ με ένα δυνατό σουτ έξω απ’ την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ομάδα και τον κόσμο να γίνονται ένα και να πανηγυρίζουν τη μεγάλη επιστροφή. Και τώρα επόμενος στόχος, το Κύπελλο!

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ (75’ Σάρλια), Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες (56’ Μαουρίσιο), Γκατσίνοβιτς (57’ Καρλίτος), Αϊτόρ, Παλάσιος (75’ Χατζηγιοβάνης), Μακέντα (66’ Κουρμπέλης).

ΠΑΣ Γιάννινα: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Οικονομόπουλος, Στάνκο, Λώλης (60’ Μπρένερ), Ντομίνγκεθ (46’ Σιόντης), Λιάσος, Κύρκος (60’ Κόντε), Σνάιντερ.