Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός είναι εδώ! Το σύνθημα «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός» δόνησε ξανά την «καυτή» Λεωφόρο και το Τριφύλλι πανηγύρισε μια σημαντική πρόκριση. Οι Πράσινοι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσαν τη… δουλειά που άρχισαν προ εβδομάδας στο Κόζιτσε της Σλοβακίας με τη νίκη επί της Ντνίπρο (1-3) και σε συνδυασμό με το πολύτιμο -εντός έδρας- 2-2, κλείδωσαν την πρόκριση και εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League. Παράλληλα όμως, εξασφάλισαν και την παρουσία τους σε ομίλους απ’ τον Σεπτέμβριο. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική επιστροφή εκεί όπου ανήκει ο Παναθηναϊκός. Και τα καλύτερα έρχονται…

Το Τριφύλλι ήδη έχει μπροστά του τους επερχόμενους μεγάλους αγώνες με τη Μαρσέιγ για τον τρίτο προκριματικό έχοντας ως πρώτο στόχο τα playoffs αλλά με απώτερο σκοπό τα… αστέρια και τους ομίλους του Champions League. Μια τεράστια και συνάμα ιστορική πρόκληση για τον σύλλογο…

Το παιχνίδι με την εξαιρετική και άκρως ανταγωνιστική Ντνίπρο πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν για τους Πράσινους, που παρόλο που προηγήθηκαν νωρίς με τον Σπόραρ, βρέθηκαν να χάνουν 1-2 στο β’ ημίχρονο. Ένα δεύτερο γκολ απ’ τον Σλοβένο φορ όμως (το τρίτο συνολικά σε δύο παιχνίδια), επανέφερε την… τάξη και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την πρόκριση.

Το Τριφύλλι άρχισε εξαιρετικά το παιχνίδι. Πήρε τον έλεγχο και απείλησε για πρώτη φορά στο 8’ με σουτ του Παλάσιος και ακολούθως στο 11’ με θαυμάσια συνεργασία του Τζούριτσιτς, του Σπόραρ και του Βιλένα. Ο Ολλανδός σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά μπλόκαρε ο Βόλινετς.

Οι Πράσινοι βρήκαν το γκολ που άξιζαν με τη συμπλήρωση ενός τετάρτου στη Λεωφόρο. Στο 15’ ο Γέντβαϊ απομάκρυνε με δύναμη, η μπάλα πήρε ύψος και ο Σπόραρ εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία του Βόλινετς με τον Άνταμιουκ. Ο Σλοβένος φορ πήρε τον έλεγχο της μπάλας και με ωραίο ψηλοκρεμαστό πλασέ πέτυχε το 1-0.

Παρά το προβάδισμα στο σκορ, οι Πράσινοι σταδιακά άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο δίνοντας στην Ντνίπρο την ευκαιρία να γίνει απειλητική. Μάλιστα, στο 23’ ο Ντόβμπικ ισοφάρισε (1-1) μετά από καλή ατομική ενέργεια και εύστοχο πλασέ μέσα απ’ την περιοχή. Ακολούθησε ένα απειλητικό σουτ του Ρουμπτσίνσκι στο 33’ με τον Μπρινιόλι να είναι σε ετοιμότητα αλλά και μια απίστευτη διπλή ευκαιρία του Τριφυλλιού στο 34’. Ο Κώτσιρας πέρασε κάθετα προς τον Παλάσιος ο οποίος πλάσαρε τον εξερχόμενο Βόλινετς, που απέκρουσε, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Μπερνάρ σούταρε πάνω απ’ την κενή εστία!

Η Ντνίπρο λίγο έλειψε να σκοράρει στο φινάλε του ημιχρόνου (45+5’) με τον Πάσικ να μένει αμαρκάριστος και να σουτάρει άουτ. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου με σουτ του Μπλάνκο και του Ντόβμπικ, όμως ο Μπρινιόλι έδωσε τη λύση.

Στο 52’ ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού για να αγγίξει το γκολ. Έπειτα από γρήγορη αντεπίθεση, ο Τζούριτσιτς άνοιξε στα δεξιά για τον Μαντσίνι που βρήκε με τέλεια πάσα τον Σπόραρ, όμως ο Σλοβένος από πλάγια αριστερά δεν επιχείρησε το σουτ, χάνοντας χρόνο και την ευκαιρία για να απειλήσει. Η Νντίπρο τελικά εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των Πρασίνων και πήρε προβάδισμα στο σκορ στο 54’ όταν ο Πικάλονοκ εκτέλεσε το κόρνερ και ο Σαράπι με κεφαλιά πέτυχε το 1-2.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού παρά το σοκ της στιγμής, μάζεψαν τα… κομμάτια τους, έβγαλαν αντίδραση και στο 70’ επανέφεραν την ισορροπία στο ματς. Ο Τζούριτσιτς, έπειτα από πάσα του Μαντσίνι, έκανε απίθανη ατομική ενέργεια, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και έστρωσε θαυμάσια για τον Σπόραρ, ο οποίος εκτέλεσε ιδανικά για το 2-2 με το δεύτερο προσωπικό του γκολ και το τρίτο συνολικά στα δύο ματς με την Ντνίπρο. Ήταν η καθοριστική στιγμή που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των Πρασίνων.

Στο 75’ άλλαξαν και οι αριθμητικές ισορροπίες καθώς ο Τάντσικ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Χουάνκαρ. Το Τριφύλλι δεν απειλήθηκε ξανά μέχρι το φινάλε, ενώ έψαξε και το γκολ της νίκης, έχοντας μάλιστα στο 89’ μια καλή στιγμή με τον Ιωαννίδη, ο οποίος σούταρε λίγο άουτ.

Με το σφύριγμα της λήξης η Λεωφόρος γιόρτασε την επιστροφή της ομάδας στους ευρωπαϊκούς ομίλους…

Παναθηναικός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Γέντβαϊ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρουμπέν, Βιλένα (66’ Τσόκαϊ), Τζούριτσιτς (79’ Κλέινχεϊσλερ), Παλάσιος (46’ Μαντσίνι), Σπόραρ (79’ Ιωαννίδης), Μπερνάρ (90′ Βέρμπιτς). 

Ντνίπρο: Βόλινετς (36’ Κιναρέικιν), Πάσικ, Ανταμιουκ, Σαράπι (57’ Σβάτοκ), Καπλιένκο (69’ Τάντσικ), Μπαμπένκο, Μπλάνκο, Μιροσνιτσένκο, Πικάλόνοκ (68’ Κόχουτ), Ρουμπσίνσκι (69’ Χουτσούλιακ), Ντόβμπικ.