Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει για τα καλά και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Μετά τη σημαντική πρόκριση επί της Ντνίπρο, οι Πράσινοι άγγιξαν το… τέλειο και επικράτησαν της Μαρσέιγ με 1-0 στη Λεωφόρο σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο ματς απέναντι σε μια εξαιρετικά ποιοτική ομάδα.

Σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για τον σύλλογο, το Τριφύλλι πέτυχε μια σπουδαία νίκη και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League. Απομένει όμως το… δεύτερο ημίχρονο στη Μασσαλία για να ολοκληρωθεί η δουλειά…

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έστησε μαεστρικά στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου τους Πράσινους, που είχαν τον απόλυτο έλεγχο καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Με τρομερή ενέργεια, ασταμάτητο τρέξιμο, διαρκείς αλληλοκαλύψεις αλλά και αξιοσημείωτη ωριμότητα, οι παίκτες του Τριφυλλιού εκτέλεσαν άψογα το σχέδιο του κόουτς επί 97’ και πάνε στο Βελοντρόμ για να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Για να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στ’ αστέρια…

Ο Παναθηναϊκός άρχισε εξαιρετικά το παιχνίδι. Άσκησε μεγάλη πίεση στη Μαρσέιγ, πήρε τον έλεγχο της μπάλας και του αγώνα και προσπάθησε να απειλήσει για πρώτη φορά στο 10’ έπειτα από ατομική προσπάθεια του Βαγιαννίδη και σουτ του Ρουμπέν που κατέληξε πάνω απ’ τα δοκάρια των Μασσαλών. Το Τριφύλλι είχε άλλη μια απειλητική προσπάθεια με άστοχη κεφαλιά του Γεντβάι στο 19’, ενώ η Μαρσέιγ βρέθηκε για πρώτη φορά σε θέση βολής στο 22’ με τον Ομπαμεγιάνγκ όμως να στέλνει αρκετά άουτ την μπάλα σε κεφαλιά από κοντινή απόσταση.

Οι Πράσινοι διατήρησαν τα ηνία στο παιχνίδι μέχρι και το φινάλε του ημιχρόνου έχοντας συντριπτικά υπέρ τους την κατοχή της μπάλας με ποσοστό 63-37%. Παράλληλα, κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη Μαρσέιγ απ’ το να γίνει επικίνδυνη, ενώ είχαν και μερικές καλές αντεπιθέσεις τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν κυρίως λόγω λανθασμένων επιλογών στην τελική πάσα.

Το Τριφύλλι μπήκε με την ίδια… φόρα και στο β’ ημίχρονο ασκώντας πίεση στη γαλλική ομάδα, που πάντως είχε δυο επικίνδυνα σουτ στο 50’ με τον Ουναχί (απομάκρυνε με το κεφάλι ο Γεντβάι) και με τον Κλος που έστειλε την μπάλα πάνω απ’ τα δοκάρια του Μπρινιόλι. Αμέσως ο Παναθηναϊκός «απάντησε» με τρεις καλές φάσεις: στο 53’ ο Σπόραρ, έπειτα από ενέργεια και πάσα του Μαντσίνι, δεν έπιασε καλά το σουτ από εξαιρετική θέση, στο 56’, μετά από θαυμάσια συνεργασία των Χουάνκαρ, Βιλένα και Μαντσίνι, ο Αργεντινός πλάσαρε άουτ με το αριστερό, ενώ στο 59’ ο Βιλένα θέλησε να απειλήσει με κεφαλιά-ψαράκι αλλά αστόχησε.

Στο 65’ άλλαξαν και οι αριθμητικές ισορροπίες στο ματς καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Κοντογκμπιά για τη Μαρσέιγ. Ο Γιοβάνοβιτς, που ήδη είχε αρχίσει να φρεσκάρει την ενδεκάδα του με την είσοδο του Κλεϊνχέισλερ (58’), έκανε άλλες τέσσερις αλλαγές στο 72’ και το 79’. Και τρεις απ’ τους νεοεισελθόντες ήταν εκείνοι που στο 83′ συνεργάστηκαν μαγικά. Ο Μπερνάρ πάσαρε στον Κλεϊνχέισλερ κι έκανε κάθετη κίνηση προς την περιοχή. Ταχύτατα ο Ούγγρος μέσος σήκωσε για τον Ιωαννίδη, ο οποίος έστρωσε εξαιρετικά με τη μία για τον Μπερνάρ που εκτέλεσε άψογα. Η μπάλα… χάθηκε και οι Πράσινοι πέτυχαν ένα τρομερό γκολ!

Το 1-0 έμελλε να είναι και το τελικό σκορ καθώς στα εναπομείναντα λεπτά η Μαρσέιγ δεν μπόρεσε να απειλήσει διότι ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο. Το πρώτο βήμα έγινε για το Τριφύλλι…

Πριν από τη σέντρα του ματς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου φιλάθλου της ΑΕΚ…

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ (79’ Μλαντένοβιτς), Μάγκνουσον, Γεντβάι, Ρουμπέν, Βιλένα (79’ Τσέριν), Τζούριτσιτς (72’ Μπερνάρ), Μαντσίνι, Βέρμπιτς (58’ Κλεϊνχέισλερ), Σπόραρ (72’ Ιωαννίδης).

Μαρσέιγ: Λόπεθ, Ζιγκό, Μπαλέρντι, Κλος, Λόντι, Βερετού (86’ Γκεντουζί), Κοντογκμπιά, Εντιαγέ (74’ Μουζ), Σαρ (74’ Αρίτ), Ουναχί (67’ Ρονζιέ), Ομπαμεγιάνγκ (86’ Μπεμπά).