Ήταν μια σπουδαία, μια μοναδική, μια αξέχαστη, μια καταπληκτική ευρωπαϊκή βραδιά απ’ αυτές που μόνο ο Παναθηναϊκός ξέρει να δημιουργεί. Οι Πράσινοι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αυτή η απίθανη και αλύγιστη ομάδα, πανηγύρισαν μια τεράστια πρόκριση στο Βελοντρόμ απέναντι στην πανίσχυρη Μαρσέιγ και μπορούν να ονειρεύονται τους ομίλους του Champions League καθώς απέμειναν δύο βήματα (με αντίπαλο την πορτογαλική Μπράγκα) για την επίτευξη του μεγάλου στόχου…

Το Τριφύλλι έμεινε όρθιο στα δύσκολα παρά τη μεγάλη πίεση που άσκησαν οι Μασσαλοί. Βρέθηκε να χάνει με 2-0 αλλά έσωσε την παρτίδα της πρόκρισης στο 90+9’ με θαμάσια εκτέλεση πέναλτι του πάντοτε ψύχραιμου Ιωαννίδη. Ο στράικερ των Πρασίνων μείωσε σε 2-1 κι έστειλε το ματς στην παράταση, όπου δεν άλλαξε το σκορ.

Στη διαδικασία των πέναλτι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ήταν αλάνθαστοι. Ευστόχησαν και στις πέντε εκτελέσεις τους και μαζί με τον φοβερό και τρομερό Μπρινιόλι, ο οποίος απέκρουσε ένα πέναλτι της Μαρσέιγ, έφυγαν για τα playoffs του Champions League, όπου θα αναμετρηθούν την Τετάρτη 23 Αυγούστου με την Μπράγκα εκτός έδρας και την Τρίτη 29 Αυγούστου εντός έδρας. Το ταξίδι για τ’ αστέρια συνεχίζεται…

Το παιχνίδι άρχισε με τον χειρότερο τρόπο για τους Πράσινους που δέχθηκαν γκολ μόλις στο 2′ απ’ τον Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου σκόραρε για δεύτερη φορά (2-0). Η Μαρσέιγ πήγε στα αποδυτήρια μετά από 45 λεπτά αγώνα έχοντας στα χέρια της σκορ πρόκρισης. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός, που πέρασε δύσκολες στιγμές, έψαχνε αντίδραση κι ένα γκολ για να μείνει ζωντανός…

Προηγουμένως στη διάρκεια του α’ ημιχρόνου οι Μασσαλοί δημιούργησαν αρκετές απειλητικές καταστάσεις στην περιοχή του Τριφυλλιού με τον Μπρινιόλι όμως να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει όρθια την ομάδα. Ο Ιταλός αντέδρασε σωστά στο σουτ του Ομπαμεγιάνγκ στο 8′, στο σουτ του Εντιαγέ στο 21′, στην κεφαλιά του Ζιγκό στο 30′ και στην έτερη προσπάθεια του Ομπαμεγιάνγκ στο 33′. Παράλληλα, η Μαρσέιγ έχασε άλλες δυο ευκαιρίες με τον Εντιαγέ στο 11′ και με τον Κλος στο 31′.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός βγήκε στο γήπεδο έχοντας εμφανώς καλύτερη εικόνα. Περιόρισε τη Μαρσέιγ και σταδιακά άρχισε να γίνεται απειλητικός. Ιδίως μετά το 70′ οι Πράσινοι είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού ασκώντας πίεση στους Γάλλους που γλίτωσαν τρεις φορές: στο 76′ σε συρτό διαγώνιο σουτ του Παλάσιος που πέρασε ελάχιστα άουτ, στο 77′ σε κεφαλιά του Γεντβάι που απέκρουσε ο Λόπεθ, όπως συνέβη και στο 85′ σε σουτ του Μαντσίνι.

Το γκολ που άξιζαν οι Πράσινοι ήρθε στις καθυστερήσεις. Ο Γκεντουζί έκανε χέρι εντός περιοχής, ο διαιτητής Όλιβερ έσπευσε να δει τη φάση στο μόνιτορ προτού καταλογίσει το καταφανέστατο πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ με περίσσια ψυχραιμία ο Ιωαννίδης για το 2-1 που έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί οι Πράσινοι απειλήθηκαν 3-4 φορές με αποκορύφωμα τη φάση του 104′ οπότε ο Μάγκνουσον έσωσε πάνω στη γραμμή βέβαιο γκολ σε σουτ του Βιτίνια. Η παράταση ολοκληρώθηκε δίχως να αλλάξει κάτι καθώς το τέρμα που πέτυχε η Μαρσέιγ στο 110′ με τον Βιτίνια, ορθώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ έπειτα από παρέμβαση του VAR.

Στη διαδικασία των πέναλτι οι Πράσινοι ήταν άψογοι απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Ευστόχησαν και στις πέντε εκτελέσεις τους, ενώ και ο Μπρινιόλι απέκρουσε το πέναλτι του Γκεντουζί. Ο Μλαντένοβιτς ανέλαβε το πέμπτο και τελευταίο πέναλτι που έστειλε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση…

Τα πέναλτι

  • Ιωαννίδης 0-1
  • Γκεντουζί – Απόκρουση Μπρινιόλι
  • Μπερνάρ 0-2
  • Βερετού 1-2
  • Κλεϊνχέισλερ 1-3
  • Σαρ 2-3
  • Παλάσιος 2-4
  • Βιτίνια 3-4
  • Μλαντένοβιτς 3-5

Μαρσέιγ: Λόπεθ (120′ Μπλάνκο), Ζιγκό, Μπεμπά, Κλος, Λόντι, Ρονζιέ, Βερετού, Εντιαγέ (69′ Γκεντουζί), Σαρ, Ουναχί (59′ Χαρίτ), Ομπαμεγιάνγκ (80′ Βιτίνια).

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ (70′ Μλαντένοβιτς), Μάγκνουσον, Γεντβάι, Ρουμπέν, Βιλένα (70′ Τσέριν), Τζούριτσιτς (62′ Μπερνάρ), Μαντσίνι (106′ Κλεϊνχέισλερ), Βέρμπιτς (46′ Παλάσιος), Σπόραρ (62′ Ιωαννίδης).