Panathinaikos is back! Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός είναι εδώ, επέστρεψε και… τρομάζει! Οι Πράσινοι με μια εμφάνιση βγαλμένη απ’ τις glory days του συλλόγου ήταν ισοπεδωτικοί στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Κυριάρχησαν στο ΟΑΚΑ της Βιγιαρεάλ και πανηγύρισαν μια σπουδαία νίκη με 2-0 χάρη στις γκολάρες του Ιωαννίδη και του Σπόραρ!

Ήταν μια ονειρεμένη βραδιά σε μια μαγική ατμόσφαιρα στο κατάμεστο, καταπράσινο και «καυτό» ΟΑΚΑ. Ήταν μια εμφατική δήλωση της ομαδάρας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που δείχνει ικανή για όλα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές νύχτες έχουν επιστρέψει για τα καλά στο Τριφύλλι, που νίκησε σε φάση ομίλων για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2012 και το 1-0 επί της Μάριμπορ.

Οι Πράσινοι έδειξαν εξαρχής τα… δόντια τους και είχαν την πρώτη τελική στο 9’ έπειτα από κόρνερ του Μπερνάρ και κεφαλιά του Σένκεφελντ που κατέληξε άουτ. Η Βιγιαρεάλ έγινε απειλητική στο 18’ σε μια γρήγορη αντεπίθεση. Ο Μοράλες έκανε ατομική προσπάθεια, κουβάλησε για αρκετά μέτρα την μπάλα, πάτησε περιοχή, απέφυγε τους αμυντικούς του Τριφυλλιού αλλά το τελείωμά του ήταν άστοχο. Οι Πράσινοι απάντησαν άμεσα με δική τους ευκαιρία. Στο 20’ ο Μπερνάρ άλλαξε πολύ ωραία την μπάλα με τον Μαντσίνι, ο οποίος έστρωσε για τον Παλάσιος που μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά αλλά το σουτ που επιχείρησε κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Το παιχνίδι μολονότι στη συνέχεια είχε γρήγορο ρυθμό, δεν είχε μεγάλες φάσεις μέχρι το 39’ οπότε «χτύπησε» ο Φώτης Ιωαννίδης. Ο Κώτσιρας έβγαλε καταπληκτική κάθετη πάσα για τον στράικερ του Τριφυλλιού, ο οποίος με ένα μαγικό άγγιγμα, έσκαψε την μπάλα και την πέρασε πάνω απ’ τον Ρέινα γράφοντας το 1-0 για τον Παναθηναϊκό που διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Οι Πράσινοι μπήκαν καλά και στο β’ ημίχρονο χάνοντας μάλιστα μια σπουδαία ευκαιρία στο 50’ με τον Ιωαννίδη, ο οποίος έκανε τρομερό κοντρόλ, απέφυγε τον Γκάμπια στο σπριντ αλλά την ώρα που ετοιμαζόταν να εκτελέσει, ανακόπηκε απ’ τον Μαντί. Το Τριφύλλι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο 53’ απείλησε ξανά με μεγάλη διπλή χαμένη ευκαιρία. Ο Παλάσιος σούταρε διαγώνια μέσα απ’ την περιοχή, ο Ρέινα απέκρουσε δύσκολα και ο Μλαντένοβιτς που πήρε το ριμπάουντ, σούταρε αλλά ο Γκάμπια απομάκρυνε σωτήρια προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο στο παιχνίδι. Απέτρεψε κάθε απειλητική πρωτοβουλία της Βιγιαρεάλ και παράλληλα έχτιζε με υπομονή τις επιθέσεις του ψάχνοντας ένα δεύτερο γκολ. Στο 62’ ο Παλάσιος με ωραία πάσα βρήκε τον Κώτσιρα που έκανε κούρσα 50 μέτρων, μπήκε στην περιοχή, σούταρε αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το δοκάρι. Ο Γιοβάνοβιτς φρεσκάρισε την ομάδα ρίχνοντας στη μάχη τους Βιλένα, Σπόραρ (67’), Αράο και Τζούριτσιτς (76’) και το γκολ που κυνηγούσε αλλά και που άξιζε το Τριφύλλι ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Στο 78’ ο Σπόραρ πήρε την μπάλα έξω απ’ την περιοχή, κινήθηκε παράλληλα και έπιασε ένα καταπληκτικό αριστερό σουτ σημαδεύοντας το δοκάρι και τα δίχτυα για το 2-0. Το ΟΑΚΑ πήρε «φωτιά» με τους φίλους του Τριφυλλιού να πανηγυρίζουν εκστασιασμένοι…

Ο Παναθηναϊκός ήταν ασταμάτητος και θα μπορούσε να έχει σκοράρει ξανά στο 90’ με τον Βιλένα, και στο 93’, είτε με πλασέ του Αϊτόρ, είτε με τον Μάγκνουσον που δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα στην εξέλιξη της φάσης. Το σφύριγμα της λήξης προκάλεσε μια έκρηξη ενθουσιασμού στο ΟΑΚΑ με τους Πράσινους -παίκτες και οπαδούς- να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Panathinaikos is back! 

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Μλαντένοβιτς, Μάγκνουσον, Σένκεφελντ, Ρουμπέν (76’ Αράο), Τσέριν, Μπερνάρ (76’ Τζούριτσιτς), Μαντσίνι (67’ Βιλένα), Παλάσιος (88′ Αϊτόρ), Ιωαννίδης (67’ Σπόραρ).

Βιγιαρεάλ: Ρέινα, Φεμένια, Πεντράθα, Γκάμπια, Μαντί, Καπουέ, Κομεσάνια (60’ Παρέχο), Ντένις Σουάρεθ (30’ Πίνο), Τριγκέρος (60’ Μορένο), Μοράλες (77’ Μπαένα), Μπρερετόν Ντίαθ (60’ Σέρλοθ).