Ένα μπλακ άουτ απ’ το 29’ ως το 47’ κατέστρεψε ό,τι καλό προσπάθησε να δημιουργήσει και να πετύχει ο Παναθηναϊκός στο Θεράμικα. Στο 300ό του ματς στα Κύπελλα Ευρώπης το Τριφύλλι ηττήθηκε με 3-2 απ’ τη Βιγιαρεάλ για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και στο τελευταίο παιχνίδι με τη Μακάμπι Χάιφα στη Λεωφόρο θα παίξει προκειμένου να συνεχίσει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις -πλέον στο Europa Conference League- και το 2024.

Οι Πράσινοι αδίκησαν τους εαυτούς τους για ακόμα ένα παιχνίδι καθώς τα λάθη και οι στιγμιαίες αδράνειες που κόστισαν στα δύο προηγούμενα ματς με τη Ρεν, έκαναν την εμφάνισή τους και στην έδρα της Βιγιαρεάλ. Το 3-0 της ισπανικής ομάδας στο 47’ μετέτρεψε σε… βουνό την προσπάθεια του Τριφυλλιού για θετικό αποτέλεσμα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απ’ το 50’ μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης, έδωσαν και την ψυχή τους κυνηγώντας ένα μεγάλο come back. Το 3-0 έγινε 3-2 με γκολ του Παλάσιος και του Ιωαννίδη, ο Παναθηναϊκός πάλεψε λυσσαλέα για την ολική επαναφορά μέχρι τέλους αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης. Έδειξε όμως για πολλοστή φορά το μέταλλο που διαθέτει ως ομάδα βγάζοντας αντίδραση στα δύσκολα…

Ο Παναθηναϊκός άγγιξε το γκολ στο 10’ με «κεραυνό» του Ρουμπέν έξω απ’ την περιοχή. Ο Ρέινα όμως απέκρουσε έστω και με δυσκολία κρατώντας το μηδέν για τη Βιγιαρεάλ που είχε το πρώτο απειλητικό σουτ στο 20’ με τον Μοράλες. Ο άσος της ισπανικής ομάδας επιχείρησε να σκοράρει έξω απ’ την περιοχή αλλά ο Μπρινιόλι απομάκρυνε με τις γροθιές.

Σε μια χρονική περίοδο που οι Πράσινοι είχαν ισορροπήσει το ματς και έψαχναν τον τρόπο για να γίνουν απειλητικοί, οι γηπεδούχοι έφτασαν στην επίτευξη ενός γκολ. Στο 29’ ο Άκομαχ ελίχθηκε ωραία και έβγαλε ασίστ για τον Μπαένα, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα για το 1-0.

Οι παίκτες του Τριφυλλιού έχασαν τη συγκέντρωσή τους και προτού περάσουν πέντε λεπτά δέχθηκαν και δεύτερο τέρμα. Στο 34’ ο Αλμπέρτο Μορένο άνοιξε για τον Μοράλες κι αυτός για τον Κομεσάνια, ο οποίος σούταρε με δύναμη απ’ το ύψος της μεγάλης περιοχής «γράφοντας» το 2-0.

Οι Πράσινοι επέστρεψαν απ’ τα αποδυτήρια στο β’ ημίχρονο με στόχο να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Γρήγορα όμως δέχθηκαν και τρίτο γκολ. Στο 47’ ο Αράο έχασε την μπάλα έξω απ’ την περιοχή του Τριφυλλιού, ο Μπαένα έκλεψε και πάσαρε για τον Μοράλες που διαμόρφωσε το 3-0.

Ο Παναθηναϊκός παρά το βαρύ σκορ δεν πτοήθηκε. Στο 53’ απείλησε με τον Σπόραρ και στο 59’ σκόραρε με τον Αϊτόρ. Το γκολ όμως ακυρώθηκε ως οφσάιντ έπειτα από παρέμβαση του VAR, που στο 64’ κάλεσε τον διαιτητή του αγώνα για να δει σε video την ανατροπή του Αϊτόρ απ’ τον Μπαένα εντός περιοχής. Έπειτα από on field review ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει στο 66′ ο Ιωαννίδης. Ο στράικερ του Τριφυλλιού έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Ρέινα αλλά στην επαναφορά ο Παλάσιος πήρε το ριμπάουντ και πλάσαρε μειώνοντας σε 3-1.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να έχουν επιστρέψει ολοκληρωτικά στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος στο 70’ οπότε είχαν σπουδαία ευκαιρία με τον Αϊτόρ, ο οποίος πλάσαρε ελάχιστα άουτ έπειτα από πάσα του Ιωαννίδη. Στο 80’ ο Μπρινιόλι πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση σε τετ α τετ του Μοράλες και στο επόμενο λεπτό το Τριφύλλι σκόραρε για δεύτερη φορά. Ο Βιλένα έβγαλε θαυμάσια πάσα για τον Ιωαννίδη, ο οποίος κοντρόλαρε και τελείωσε τη φάση υποδειγματικά για το 3-2.

Ο Παναθηναϊκός κυνήγησε μέχρι τέλους ένα τρίτο γκολ, το οποίο μάλιστα άγγιξε στο 94’ με τον Ιωαννίδη έπειτα από βολέ του Μπρινιόλι, ο οποίος προηγουμένως (91’) είχε πραγματοποιήσει μια τρομερή τριπλή απόκρουση σε προσπάθειες των Ζεράρ Μορένο, Μπρέρετον και Πεντράθα. Ο Ιταλός απέκρουσε και στο 97’ νέο σουτ του Μπρέρετον. Το σκορ δεν άλλαξε παρά την επιμονή και την πίεση των παικτών του Τριφυλλιού, που πλέον θα κυνηγήσουν τη νίκη στο ματς με τη Μακάμπι Χάιφα στη Λεωφόρο προκειμένου να πάρουν το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Conference League.

Βιγιαρεάλ: Ρέινα, Φόιθ, Αλμπιόλ (46’ Γκάμπια), Κουένκα, Αλμπέρτο Μορένο, Άκομαχ, Παρέχο, Κομεσάνια, Τριγκέιρος (77’ Πεδράθα), Άλεξ Μπαένα (67’ Ζεράρ Μορένο), Μοράλες (68’ Μπρέρετον).

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Μλαντένοβιτς (87’ Χουάνκαρ), Αράο, Σένκεφελντ, Ρουμπέν, Τσέριν (75’ Βιλένα), Μπέρναρ (60’ Τζούριτσιτς), Παλάσιος (87’ Μαντσίνι), Αϊτόρ, Σπόραρ (60’ Ιωαννίδης).