Ο αλύγιστος Παναθηναϊκός πανηγύρισε μια σπουδαία πρόκριση στα πέναλτι έπειτα από ένα ντέρμπι-θρίλερ με τον Ολυμπιακό. Η κανονική διάρκεια και η παράταση της αναμέτρησης με τους Ερυθρόλευκους δεν είχε γκολ (0-0) και η πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί οι Πράσινοι του Φατίχ Τερίμ είχαν ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, αυτοπεποίθηση και πίστη για τη νίκη. Και στο τέλος πανηγύρισαν μια μεγάλη πρόκριση μέσα στο Γ. Καραϊσκάκης που θα μείνει αλησμόνητη!

Οι παίκτες του Τριφυλλιού ευστόχησαν στις επτά απ’ τις οκτώ εκτελέσεις τους, ενώ και ο Λοντίγκιν ήταν «κέρβερος» στο τέρμα κρατώντας όρθια την ομάδα στο πιο καθοριστικό σημείο της διαδικασίας. Την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα, απέκρουσε εντυπωσιακά το πέμπτο πέναλτι του Καρβάλιο δίνοντας το έναυσμα για την πρόκριση, που δεν άργησε. Κώτσιρας, Βαγιαννίδης και Σένκεφελντ ευστόχησαν, ο Καμαρά ήταν άστοχος στο 16ο και τελευταίο πέναλτι και ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση όπου θα αναμετρηθεί σε διπλούς αγώνες με τον Ατρόμητο.

Έπειτα από ένα θρίλερ τριών ωρών οι Πράσινοι θριάμβευσαν. Δεν τους πτόησαν ούτε η κόπωση καθώς προέρχονταν από σερί ντέρμπι και απαιτητικές αναμετρήσεις ανά τρεις ημέρες, ούτε οι τραυματισμοί και οι αντιξοότητες. Ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος δεν είχε στη διάθεσή του για το ματς τους Ιωαννίδη, Τζούριτσιτς, Τσέριν, Παλάσιος και Γερεμέγεφ, χρειάστηκε να κάνει και τέσσερις αναγκαστικές αλλαγές στη διάρκεια της παράτασης! Μάλιστα ο Σαμέτ Ακαϊντίν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Τριφυλλιού παίζοντας ως σέντερ φορ αντί για το κέντρο της άμυνας, ελλείψει άλλων επιθετικών επιλογών.

Οι Πράσινοι ωστόσο ήταν εκείνοι που στο φινάλε καθόρισαν τη μοίρα τους καθώς δεν λύγισαν στις πιο δύσκολες στιγμές του αγώνα. Στάθηκαν όρθιοι, ύψωσαν το ανάστημά τους και πήραν αυτό το οποίο άξιζαν με βάση τη συνολική εικόνα και των δύο αγώνων…

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο γήπεδο και είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι. Στο 13′ ο Σπόραρ έπιασε δυνατή κεφαλιά αλλά ο Πασχαλάκης απέκρουσε σωτήρια. Το ματς ήταν νευρικό λόγω και της μεγάλης πίεσης που υπήρχε και στις δυο πλευρές με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν άλλες αξιόλογες φάσεις για αρκετά λεπτά. Πάντως και πάλι ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που απείλησε στο 39′ με τον Βέρμπιτς, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα αλλά το γκολ δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ. Η τελευταία φάση του ημιχρόνου καταγράφηκε στο 42′, οπότε ο Μαντσίνι σούταρε άουτ από πλεονεκτική θέση.

Στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου (48′) ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά με τον Ντόη όμως ο Λοντίγκιν μπλόκαρε. Ο γκολκίπερ του Τριφυλλιού ήταν σε ετοιμότητα και στο 59′ αποκρούοντας αποτελεσματικά ένα επικίνδυνο σουτ του Φορτούνη, ενώ στο 65′ ο Μασούρας σούταρε λίγο άουτ.

Ο Φατίχ Τερίμ επιχείρησε να φρεσκάρει την ομάδα του και με την είσοδο του Ρουμπέν και του Ζέκα, οι Πράσινοι πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Μάλιστα στο 81′ έχασαν σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ αλλά ο Σπόραρ νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Πασχαλάκη, ο οποίος έσωσε την ομάδα του και στο 90+8′ αποκρούοντας βολέ του Βέρμπιτς μέσα απ’ την περιοχή. Το ντέρμπι οδηγήθηκε στην παράταση…

Ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Γιόβετιτς στο 99′ και με τους Ορτέγκα και Ποντένσε στο 105′ αλλά οι Πράσινοι διατήρησαν μέχρι τέλους το μηδέν στην άμυνα. Το γκολ δεν ήρθε από καμία πλευρά και οι διαφορές λύθηκαν στα πέναλτι. Εκεί οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν χαρακτήρα και έφτασαν σε μια πολύ μεγάλη πρόκριση…

Η διαδικασία των πέναλτι

  • Αϊτόρ 0-1
  • Ροντινέι 1-1
  • Ρουμπέν Πέρεθ 1-2
  • Ζέλσον Μάρτινς 2-2
  • Αράο 2-3
  • Γιόβετιτς 3-3
  • Γεντβάι 3-4
  • Ποντένσε 4-4
  • Μλαντένοβιτς απόκρουση Πασχαλάκης
  • Καρβάλιο απόκρουση Λοντίγκιν
  • Κώτσιρας 4-5
  • Βρουσάι 5-5
  • Βαγιαννίδης 5-6
  • Ορτέγκα 6-6
  • Σένκεφελντ 6-7
  • Καμαρά άουτ

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Μπιανκόν (115′ Ιμπόρα), Ορτέγκα, Έσε (99′ Καρβάλιο), Αλεξανδρόπουλος (63′ Ποντένσε), Καμαρά, Μασούρας (91′ Γιόβετιτς), Φορτούνης (115′ Βρουσάι), Ναβάρο (106′ Ζέλσον Μάρτινς).

Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Αράο, Γεντβάι, Χουάνκαρ (96′ Μλαντένοβιτς), Κώτσιρας, Βιλένα (66′ Ρουμπέν), Μαντσίνι (105′ Σένκεφελντ), Μπερνάρ (67′ Ζέκα), Βέρμπιτς (98′ Αϊτόρ), Σπόραρ (105′ Ακαϊντίν).