ΑΪΚ Στοκχόλμης

Η ΑΪΚ Στοκχόλμης δημιουργήθηκε το 1896 και δύο χρόνια μετά τερμάτισε δεύτερη στο σουηδικό Πρωτάθλημα. Ο πρώτος της τίτλος ήρθε το 1900, όταν και νίκησε την Έργκριτε στον μεταξύ τους αγώνα. Έκτοτε, έχει φτάσει τα 11 Πρωταθλήματα, ενώ έχει κατακτήσει και οκτώ Κύπελλα Σουηδίας, με την τελευταία της χρονικά επιτυχία να σημειώνεται το 2009. Πέρυσι τερμάτισε τρίτη ενώ φέτος, βρίσκεται στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μέχρι στιγμής

Τα χρώματα της είναι το μαύρο και το κίτρινο, ενώ το έμβλημα της ΑΪΚ αποτελείται από ελαφρύ μπλε, κίτρινο και χρυσό. Η φυσική της έδρα από το 1937 ήταν το «Ρασούντα» στη Σόλνα, ωστόσο, από το ξεκίνημα του 2013 αγωνίζεται στη «Φρεντς Αρένα» η οποία χτίστηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από προηγούμενο στάδιο και αποτελεί ταυτόχρονα την έδρα της Εθνικής Σουηδίας.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ρίκαρντ Νόρλινγκ, ο οποίος αντικατέστησε τον Αντρέας Αλμ στις 13 Μαΐου του 2016. Στο ρόστερ της διαθέτει 14 Σουηδούς, δύο Φιλανδούς, δύο Γκανέζους, έναν Νορβηγό, έναν Ισλανδό, έναν Ιρακινό, έναν Ολλανδό, ένα Νιγηριανό και τον ελληνοκαναδό Κυριάκο Σταματόπουλο.

Η ΑΪΚ Στοκχόλμης έχει παίξει δυο φορές στο παρελθόν με ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η πρώτη ήταν το 1999, κόντρα στην ΑΕΚ και η δεύτερη με τον Ατρόμητο πέρυσι. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, οι Σουηδοί πέρασαν στους ομίλους του Champions League αφού κέρδισαν με 1-0 στη ρεβάνς του 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας. Αντιθέτως, οι Περιστεριώτες τους απέκλεισαν, νικώντας τους 4-1 και 1-0.

Γιουρόπα

Η Γιουρόπα ΦΚ ιδρύθηκε το 1925 και παρέμεινε ενεργή μέχρι το 1970. Στη δεκαετία του ’80 συγχωνεύθηκε με την Κόλετζ, ενώ το 2014 οι δυο ομάδες χώρισαν, για να πάρει εκ νέου το αρχικό όνομά της. Μετράει έξι Πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα καθώς και το Πρέμιερ Καπ Γιβραλτάρ -που είναι και ο πιο πρόσφατος τίτλος της, τη σεζόν 2014-15.

Τα χρώματα της είναι το πράσινο, το μαύρο και το άσπρο, ενώ το έμβλημα της Γιουρόπα απεικονίζει ένα αστέρι. Αγωνίζεται στο «Βικτόρια Στέιντιουμ» χωρητικότητας 2.800 θεατών.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Χουάν Χοσέ Γκαγιάρδο, που ανέλαβε χρέη πριν από ένα χρόνο. Στο ρόστερ της υπάρχουν 14 Ισπανοί, δύο παίκτες από το Γιβραλτάρ, ένας Άγγλος, ένας Ιταλός κι ένας Ρώσος.

Η Γιουρόπα δεν έχει παίξει ποτέ στο παρελθόν με ελληνική ομάδα.