Με αφορμή τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παιανία συνέντευξη Τύπου στην οποία οι Αριστείδης Καμάρας, Γιάννης Σαμαράς και Χάρης Μαυρίας μίλησαν για τη σημασία που έχουν τέτοιες εκδηλώσεις στη διαδικασία ανάπτυξης νέων ποδοσφαιριστών.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Διευθυντής της Πράσινης Ακαδημίας κ. Γιάννης Σαμαράς τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμμετοχή μας σε αυτό το event. Στην Ελλάδα σε επίπεδο ακαδημιών λείπουν πολλά πράγματα και στον Παναθηναϊκό έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε τα παιδιά να έχουν παραστάσεις και εικόνες αναφορικά με τη διαπαιδαγώγηση τους σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο. Πρέπει να βρούμε το δρόμο μας σιγά σιγά και όχι να ασχολούμαστε περιστασιακά με τις νεαρές ηλικίες. Κάποια βήματα προόδου έχουν γίνει, αλλά δεν το έχουμε μέσα μας ως λαός να δουλεύουμε στις μικρές ηλικίες. Πρέπει να ψαχτούμε το 2013, να παράγουμε παιδεία για το παιδί έμπρακτα και όχι να καθόμαστε πίσω από ένα γραφείο. Στον Παναθηναϊκό προσπαθούμε και αλλάζουμε αυτή τη νοοτροπία παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και λέμε ότι χωρίς τα παιδιά δεν έχουμε μέλλον».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο παλαίμαχος άσος του τριφυλλιού κ. Αριστείδης Καμάρας σχολιάζοντας: «Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός λαού για μεγάλες προσδοκίες και το ίδιο ισχύει για την αθλητική παιδεία. Πάνω σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός είναι πρωτεργάτης και πρωτοπόρος. Ο Παναθηναϊκός πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στο κομμάτι των ακαδημιών. Μια μεγάλη ομάδα αρχίζει από τις ακαδημίες της, που έχουν φτάσει σε αξιοζήλευτο επίπεδο πανελλαδικά. Καλλιεργούμε στον αθλητισμό και βοηθάμε τα νέα παιδιά να γίνουν όχι μόνο καλύτεροι αθλητές, αλλά και καλύτεροι άνθρωποι στην κοινωνία. Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση αυτή την πρωτοβουλία και επιπρόσθετα τονίζω πως πρέπει να είμαστε υπέρ κάθε τέτοιας ενέργειας εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Ζηλεύω την εμπειρία που θα έχουν αυτά τα παιδιά τα οποία καλούνται να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο. Τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν το στίγμα για το πως πρέπει να βαδίζει ο κόσμος όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο αλλά και γενικότερα. Όπως είχε πει ο Καβάφης: “Η Ιθάκη σου χάρισε αυτό το ωραίο ταξίδι” και ελπίζω να το απολαύσουν. Να λοιπόν που ο Παναθηναϊκός ξαναπατάει στο Γουέμπλεϊ».

Τέλος το γέννημα – θρέμμα των πράσινων Ακαδημιών Χάρης Μαυρίας ανέφερε: «Χαίρομαι που η ακαδημία μας κάτω των 15 ετών θα πάει στο Λονδίνο και θα έχουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία σε πολλά επίπεδα. Εκεί θα κερδίσουν πολλά γιατί θα έρθουν σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες. Είμαι σίγουρος ότι όταν επιστρέψουν αυτά τα παιδιά θα κουβαλήσουν μεγάλες εμπειρίες στις αποσκευές τους. Προέρχομαι από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και μέσα από αυτές έμαθα τις αρχές που διέπουν τον αθλητισμό αλλά και έγινα καλύτερος άνθρωπος. Έμαθα να σέβομαι τις αρχές του αθλητισμού όπως μου έμαθαν οι προπονητές μου και είτε αγωνίζεσαι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό εκείνο που πρέπει να ξέρεις καλά είναι πως πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλό σου όσο και διαφορετικός και αν είναι. Σε όλα τα τουρνουά που πήραμε μέρος στο παρελθόν αποκτήσαμε εμπειρίες και συναντήσαμε πολλά παιδιά από άλλες χώρες και το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της εκδήλωσης: