13 Οκτωβρίου 2018. Ημερομηνία – σταθμός για πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Γιατί; Ήταν η μέρα που ουσιαστικά η ομάδα Νέων του Τριφυλλιού έκανε μαζικά το ντεμπούτο της –έστω και με τον ανεπίσημο χαρακτήρα του φιλικού προπονητικού χαρακτήρα- στο ματς με τον Αιγινιακό. Η εντελώς καινούργια ομάδα Κ19 του Παναθηναϊκού ξεκίνησε να κυνηγάει το όνειρο: να φτάσει στο επίπεδο όλων των 20άρηδων που πλέον στελεχώνουν την επαγγελματική ομάδα.

Αλλά εδώ το θέμα μας είναι η νέα φουρνιά της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Από το καλοκαίρι η σχέση της Ακαδημίας με την πρώτη ομάδα έγινε ακόμα πιο στενή στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού σε μια μακρόπνοη προοπτική που θα επιτρέψει στο Τριφύλλι να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας στην Ακαδημία. Και βέβαια εφόσον συμβεί αυτό, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να έρθουν νέες γενιές ποδοσφαιριστών από την ακαδημία, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της κατά γενική παραδοχή κορυφαίας διαχρονικά ακαδημίας στην Ελλάδα.

Διότι πια δεν είναι η γενιά του Καραγκούνη, του Μπασινά, του Γκούμα, του Χαλκιά, του Κοτσόλη, του Αλεξόπουλου, ούτε οι σποραδικές εμφανίσεις ταλέντων όπως ο Νίνης, ο Μαυρίας, ο Καρνέζης, ο Καπίνο. Όπως φαίνεται πια από το φετινό ρόστερ της πρώτης ομάδας υπάρχει αρκετό ταλέντο. Και κατά πως φαίνεται υπάρχει μαγιά για κάτι εξίσου καλό που έρχεται από τις επόμενες ηλικιακές κατηγορίες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περσινή Κ17, η οποία πλέον αποτελεί τον πυρήνα της ομάδας Νέων του Τριφυλλιού, της Κ19. Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για τη λειτουργία του πλάνου που έχει εκπονηθεί από τον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Μόλις το καλοκαίρι η Λίγκα άλλαξε την ηλικιακή δομή του πρωταθλήματος Νέων, κατεβάζοντας το όριο από τα 20 στα 19 έτη. Βάσει του περιορισμού μεταγραφών της πρώτης ομάδας, σχεδιάστηκε ένα νέο project με αρκετούς ποδοσφαιριστές, που την περσινή σεζόν στελέχωσαν την Κ20, να αποκτούν ρόλο στην επαγγελματική ομάδα.

Παράλληλα, λήφθηκε απόφαση να γίνει μια δεύτερη επένδυση στο ταλέντο των ποδοσφαιριστών της Ακαδημίας και να προωθηθεί στην ομάδα Νέων το μεγαλύτερο μέρος της περσινής Κ17. Κάτι που αυτόματα καθιστά τον Παναθηναϊκό να έχει έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους ηλικίας στην κατηγορία. Τα παιδιά αυτά ήρθαν για να πλαισιώσουν τους… έμπειρους πλέον 18άρηδες, οι οποίοι πέρυσι πέρασαν το μεταβατικό στάδιο αλλά φέτος προσδίδουν ισορροπία στο όλο εγχείρημα.

Η επιλογή της προώθησης των παικτών από την Κ17 δεν προέκυψε τυχαία για το Τριφύλλι. Ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή προκειμένου να επέλθει αμεσότερη εξέλιξη για τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Η περσινή Κ17 τερμάτισε πρώτη στο νότιο όμιλο μετά από μαραθώνιο 24 αγώνων σε όμιλο 9 ομάδων, νίκησε τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό και έφτασε δύο λεπτά πριν την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά ισοφαρίστηκε από τον ΟΣΦΠ στο τέλος της παράτασης και τελικώς έχασε την πρωτιά στα πέναλτι.

Δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα όσο η εικόνα αυτής της ομάδας, με το ταλέντο να «φωνάζει» ότι η συγκεκριμένη τάξη πλησιάζει την αριστεία, για να αναφερθούμε σε σχολικούς όρους που είναι οικείοι σε όλα αυτά τα παιδιά! Κάτι που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια όλοι οι παροικούντες το Κορωπί. Συν τοις άλλοις σημαντικό μέρος αυτής της ελπιδοφόρας πράσινης γενιάς διάγει τον έκτο χρόνο στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού. Που σημαίνει εν τοις πράγμασι ότι αποτελεί μια πραγματική οικογένεια.

Η προετοιμασία της συγκεκριμένης φουρνιάς γίνεται με μεθοδικότητα. Το πλάνο έχει τρεις φάσεις:

Προσαρμογή στο συγκεκριμένο ηλικιακό τμήμα.

Ετοιμότητα και ένταξη στην πρώτη ομάδα.

Ενεργά μέλη της πρώτης ομάδας.

Ασφαλώς σε διεθνές επίπεδο το δυσκολότερο στάδιο είναι η ένταξη των ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες στην επαγγελματική ομάδα. Όσο πιο στέρεες είναι οι βάσεις που έχουν μπει, τόσο πιο εφικτό θα είναι να… σηκώσουν το βάρος τα νεαρά παιδιά.

Στον Παναθηναϊκό γίνονται διαρκώς πλέον βήματα προόδου στην Ακαδημία. Η χρήση και των εγκαταστάσεων της Παιανίας, πέραν από αυτές του «Γ. Καλαφάτης», που ξεκίνησε από πέρυσι έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, μια και πλέον δεν υπάρχει συνωστισμός στο Κορωπί και βέβαια οι προπονήσεις γίνονται και σε φυσικό χορτάρι.

Παράλληλα γίνεται συστηματικός έλεγχος από το τιμ της πρώτης ομάδας στις εργομετρικές εξετάσεις της ομάδας Νέων. Η προσοχή είναι στραμμένη –και- πάνω τους. Για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια που θα τους συντροφεύσουν στην ανοδική και διόλου εύκολη πορεία προς την επαγγελματική ομάδα.

Συν τοις άλλοις σημαντικός τομέας είναι αυτός της ψυχολογίας. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για παιδιά, είτε του Δημοτικού, είτε του Γυμνασίου, είτε του Λυκείου. Και η αθλητική διαδρομή μέχρι το πλατύσκαλο της επαγγελματικής καριέρας περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.

Αυτή η γενιά αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Παναθηναϊκού. Το ζητούμενο είναι να αποδώσει καρπούς η δουλειά που γίνεται και εν τέλει να στελεχωθεί η πρώτη ομάδα από όσοτο δυνατόν περισσότερους νεαρούς παίκτες.