Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της σειράς των πανελλαδικών τουρνουά με την επωνυμία adidas Green Challenge 2011 που διοργανώνουν κάθε χρόνο κατά την πασχαλινή περίοδο οι Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού, το δίκτυο ακαδημιών ποδοσφαίρου που λειτουργεί σε πέντε χώρες υπό την αιγίδα και την πιστοποίηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Το πρώτο μέρος διεξήχθη στην περιοχή Παραλία της Κατερίνης στο χρονικό διάστημα 16 – 20 Απριλίου, με τη συμμετοχή 280 αθλητών προερχόμενων από τις Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού του Αιγίου, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κατερίνης, της Κομοτηνής, της Λαμίας, της Λιβαδειάς, της Πρέβεζας, των Τρικάλων, της Φλώρινας και της Χαλκιδικής. Οι αποστολές των ομάδων διέμειναν στο πανέμορφο ξενοδοχείο 5 αστέρων Mediterranean Village ενώ οι αγώνες διεξήχθησαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις των δήμων Παραλίας, Κορινού και Καλλιθέας.

Την ευθύνη της παραγωγής του τουρνουά είχαν ο γενικός διευθυντής των Σχολών Ποδοσφαίρου Βασίλης Αργυρίου, ο Διευθυντής του Δικτύου Σταμάτης Αργύρης και η υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης Αγγελική Πλατή ενώ παρών καθ όλη τη διάρκεια των αγώνων ήταν ο Πρόεδρος Γιώργος Καπουράνης.
Μαζί τους ήταν ο Υπεύθυνος Βορείου Ελλάδας Γιώργος Καφές, ο σκάουτερ του Παναθηναϊκού Κώστας Μάρκου και ο προϊστάμενος της Greenteam Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Παρών την τελευταία ημέρα των αγώνων ήταν και ο Διευθυντής της ακαδημίας του Παναθηναϊκού Γιάννης Σαμαράς που τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση κάνοντας αυθημερόν ταξίδι για αυτό το σκοπό.

Σημαντικότατη ήταν η συμβολή των και των επτά (7) εθελοντών που θυσίασαν μέρος των διακοπών τους για να εργαστούν νυχθημερόν για την διοργάνωση και που είναι αλφαβητικά οι εξής: Παναγιώτης Γκιώνης, Θοδωρής Καιμασίδης, Αλέξανδρος Καπουράνης, Θάνος Καπουράνης, Βούλα Καρακώστα και Χριστίνα Τσέκερη.

Σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι αποστολές, ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αλέξανδρος Παπαδοσπυριδάκης – που παρακολούθησε για 3 ημέρες τους αγώνες – καλωσόρισε όλους τους αθλητές, τους προπονητές και τους γονείς τους, ευχόμενος καλή επιτυχία και κηρύσσοντας της έναρξη του τουρνουά. Σε όλους τους αθλητές δόθηκαν από ένα κασκόλ και ένα λάβαρο της ομάδας ενώ σε κάθε ακαδημία οι υπεύθυνοι των Σχολών έκαναν δώρο μία εμφάνιση του Παναθηναϊκού. Παράλληλα τους τόνισαν την σημασία της συμμετοχής και της ευγενούς άμιλλας, ζητώντας τους παράλληλα να τηρήσουν το fair play.

Οι αγώνες διεξήχθηκαν σε τρεις κατηγορίες αυτή του παιδικού (γεννηθέντες 1996 – 1997), του προπαιδικού (γεννηθέντες 1998 – 1999) και των junior (γεννηθέντες 2000 και κάτω). Η εξέλιξη όλων των κατηγοριών ήταν συναρπαστική με τα μετάλλια να κρίνονται την τελευταία στιγμή ενώ πολλοί ήταν οι αθλητές που ξεχώρισαν και γρήγορα θα κληθούν για δοκιμή στην Παιανία.

Στην κατηγορία των παίδων μεγάλη νικήτρια ήταν η ακαδημία Ελπίδες Καρδίτσας που έφτασε στον τελικό πετυχαίνοντας μόνο νίκες και εκεί ξεπέρασε και το εμπόδιο της Θύελλας Αιγίου με κορυφαίο τον MVP της κατηγορίας Αλέξανδρο Γεωργίου.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η ΑΕ Ποντίων Κατερίνης που κέρδισε στον μικρό τελικό την ακαδημία Λιόντος Λιβαδειάς ενώ η Πράσινη Ακαδημία Κομοτηνής και ο Αίαντας Λαμίας κατέλαβαν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα.
Το βραβείο fair play κέρδισε η ομάδα της Λαμίας που ήταν αυτή με τους μικρότερους ηλικιακά αθλητές ενώ ο Άκης Δημόπουλος του Αιγίου ψηφίστηκε ως ο παίκτης fair play.
Πρώτος σκόρερ ήταν ο Γιάννης Τσιούχας της Κατερίνης ενώ καλύτερος τερματοφύλακας ο Σωτήρης Κεχαγιάς της Κομοτηνής.

Η κατηγορία των προπαίδων επιφύλασσε και τον πιο δραματικό αγώνα της διοργάνωσης που δεν ήταν άλλος από το μεγάλο τελικό στον οποίο η ακαδημία Λιόντος Λιβαδειάς με γκολ στα τελευταία λεπτά και αφού ανέτρεψε το σκορ λύγισε το Αθλόπολις Πρέβεζας με 3-2. Ο σκόρερ του νικητήριου γκολ Χρήστος Αλμπάνης χάρισε και την πιο συγκινητική στιγμή της διοργάνωσης αφού μόλις πέτυχε το γκολ έφυγε τρέχοντας για την κερκίδα όπου κλαίγοντας από την ένταση του αγώνα, αφιέρωσε το γκολ στον πατέρα του που παρακολουθούσε το ματς μαζί με δεκάδες φιλάθλους από τη Λιβαδειά. Για το λόγο αυτό μάλιστα έλαβε τιμητική πλακέτα από τους διοργανωτές όπως έγινε και με τους Κώστα Σακκά επίσης της Λιβαδειάς αλλά και τον Κώστα Περράκη της Λαμίας που δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν μέχρι τέλους αφού τραυματίστηκαν την προτελευταία ημέρα.

Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία κατέλαβαν οι Ελπίδες Χαλκιδικής που νίκησαν στον μικρό τελικό τον Αίαντα Λαμίας και ακολούθησαν κατά σειρά οι ακαδημίες της Κατερίνης, της Καρδίτσας, της Φλώρινας και των Τρικάλων. Το βραβείο fair play πήγε στην ακαδημία Μέγας Αλέξανδρος Φλώρινας που είχε τους μικρότερους παίκτες ενώ παίκτης fair play ψηφίστηκε ο Θωμάς Γκουγκουστάμος των Τρικάλων.

Ένα πολύ ταλαντούχο κορίτσι, η Φανή Γκαιτατζή ήταν αυτό που πήρε το βραβείο του MVP αφού οι εμφανίσεις της ήταν εκπληκτικές και εφάμιλλες των αγοριών συναθλητών της. Πρώτος σκόρερ της κατηγορίας ήταν ο Σωτήρης Κωστάκης της Πρέβεζας ενώ καλύτερος τερματοφύλακας ήταν ο Αλέξανδρος Κούζας των Ποντίων Κατερίνης.

Η κατηγορία των junior ήταν η μόνη στην οποία δεν έγιναν τελικοί αφού ίσχυσε η βαθμολογία του ομίλου των επτά (7) ομάδων που σχηματίστηκε αρχικά. Μεγάλη νικήτρια ήταν η ομάδα των ΑΕ Ποντίων Κατερίνης που ολοκλήρωσε τους αγώνες της με 16 πόντους νικώντας δύσκολα στην τελευταία αγωνιστική τον Πήγασο Ιωαννίνων με 2-1. Ο Πήγασος κατέκτησε την τρίτη θέση με 10 πόντους ενώ ανάμεσα τους στην δεύτερη θέση τερμάτισε η ακαδημία Λιόντος της Λιβαδειάς που έχοντας 15 πόντους και ρεπό στην τελευταία αγωνιστική περίμενε ισοπαλία ή ήττα των Ποντίων Κατερίνης για να πάρει την πρώτη θέση, με τους Κατερινιώτες πάντως να νικούν και να κατακτούν στο νήμα το χρυσό μετάλλιο.

Η τέταρτη θέση πήγε στον Αίαντα Λαμίας και ακολούθησαν κατά σειρά η 5η Κομοτηνή, τα 6α Τρίκαλα και η 7η Καρδίτσα.
Το ομαδικό βραβείο fair play πήγε στην ακαδημία Καρακούσης Τρικάλων που είχε στη διάθεση της 15 συνολικά παίκτες και για τις 2 κατηγορίες που πήρε μέρος με συνέπεια η σύνθεση των 2 ομάδων που έπαιξαν να είναι σχεδόν κοινή και οι Τρικαλινοί να δίνουν διπλάσιους συνολικά αγώνες από όλους τους υπολοίπους, παίζοντας σε 2 κατηγορίες ταυτόχρονα. Τρικαλινός ήταν και ο MVP της κατηγορίας, ο Τάσος Αλεξανδρής ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Κωσταντίνος Μπούμπας των Ιωαννίνων ενώ το ατομικό βραβείο fair play πήγε στον Νίκο Θέο του Αίαντα Λαμίας.

Άλλη μία αθλήτρια πήρε ατομική διάκριση αφού ομολογουμένως ήταν η καλύτερη τερματοφύλακας της κατηγορίας. Αυτή ήταν η Ζωή Νάσση για την οποία ισχύει απόλυτα το ρητό <το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά> αφού είναι κόρη του παλαίμαχου τερματοφύλακα Χρήστου Νάσση.

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε την Μ. Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Mediterranean Village, όπου παρουσία περίπου 600 ατόμων στήθηκε μία λαμπρή γιορτή που ενθουσίασε τους πάντες. Η εκδήλωση άρχισε με όλους τους παρισταμένους να χειροκροτούν κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του ύμνου του Παναθηναϊκού από τα μεγάφωνα ενώ αμέσως μετά έκαναν την εμφάνιση τους η χορευτική ομάδα Magic Sport Club, τα μέλη της οποίας φορώντας την στολή του Παναθηναϊκού, αποθεώθηκαν από όλους για τις χορευτικές τους ικανότητες.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί τοπικοί κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες προεξέχοντος του Δημάρχου Κατερίνη κ. Σάββα Χιονίδη ο οποίος τιμήθηκε με πλακέτα και προλόγισε την εκδήλωση. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες έδωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Γιώργος Καπουράνης ενώ εκτός όλων όσων προαναφέρθηκαν τιμητική πλακέτα έλαβαν και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Βασίλης Λάμπρου για την αμέριστη συμπαράσταση του στη διοργάνωση καθώς και ο υπεύθυνος διαιτησίας Γιάννης Λινάρδος, αφού αυτός και η διαιτητική ομάδα του έκαναν εξαιρετικό έργο.

Σημαντικές καινοτομίες της τελετής λήξης που αναδεικνύουν το fair play και την αξία της συμμετοχής είναι ότι αφενός όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές τιμήθηκαν μα μετάλλια ενώ τις απονομές σε κάθε ομάδα έκαναν ο προπονητής και ο αρχηγός της ομάδας με την οποία αναμετρήθηκε στον τελευταίο αγώνα της, για παράδειγμα την απονομή του χρυσού μεταλλίου και του κυπέλλου στην πρωταθλήτρια ομάδα της Καρδίτσας στο παιδικό έκανε ο αρχηγός και ο προπονητής της δευτεραθλήτριας ομάδας του Αιγίου.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση έκλεισε με πάρτυ προς τιμήν όλων των συμμετεχόντων στο τουρνουά όπου οι μικροί αθλητές διασκέδασαν με την ψυχή τους, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Το adidas Green Challenge συνεχίζεται με τη διεξαγωγή του δεύτερου μέρους του στις 27 Απριλίου με 31 Μαίου στην πρότυπη αθλητική κατασκήνωση Sportcamp στο Λουτράκι με τις συμμετέχουσες ακαδημίες να προέρχονται αυτή τη φορά από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, τη Κρήτη, τη Πελοπόννησο και της Νήσους του Αιγαίου και του Ιονίου και τους συμμετέχοντες αθλητές να ξεπερνούν τους 300.