Διατηρώντας τον ήδη πετυχημένο σχεδιασμό των προηγούμενων ετών και προσθέντοντας νέες καινοτόμες δράσεις ξεκινάει την αγωνιστική χρονιά το δίκτυο των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού (Panathinaikos Soccer Schools), το Δίκτυο ακαδημιών ποδοσφαίρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αριθμεί 55 Σχολές στην Ελλάδα και άλλες 15 σε Κύπρο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ και Αίγυπτο.

H επίσημη έναρξη των αγωνιστικών δράσεων δίνεται αυτή την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Porto Carras στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής όπου θα διεξαχθεί περιφερειακό τουρνουά για τις Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι αγώνες θα είναι εναρμονισμένοι με το πνεύμα της ευγενούς άμμιλας και του fair play που διέπουν τη λειτουργία των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού και για αυτό το λόγο δεν θα υπάρξουν βαθμολογίες δεδομένου ότι αυτό που προέχει σε αυτού του είδους τα τουρνουά είναι η συμμετοχή και όχι η νίκη.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα χωριστούν οι συμμετέχοντες αθλητές είναι η Under-15, η Under-13, η Under-11 και η Under-9 ενώ οι συμμετέχουσες Σχολές Ποδοσφαίρου είναι οι εξής:

• Αγροτικός Αστέρας Αγίας Βαρβάρας Βέροιας
• Ακρίτας Δράμας
• Ελπίδες Καβάλας
• ΑΕ Ποντίων Κατερίνης
• Πράσινη Ακαδημία Κομοτηνής
• Αναγέννηση Πτολεμαΐδας
• Μέγας Αλέξανδρος Φλώρινας
• Ελπίδες Χαλκιδικής

Στο τουρνουά θα δώσει το παρών σύσσωμο το επιτελείο της Διεύθυνσης των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού αφού θα μεταβούν στην Χαλκιδική οι Γιώργος Καπουράνης, Βασίλης Αργυρίου, Σταμάτης Αργύρης, Γιώργος Καφφές και Κώστας Μάρκου.

Επίσης οι Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού ανακοίνωσαν σε όλες τις συνεργαζόμενες ακαδημίες το σχεδιασμό και τις δράσεις για την αγωνιστική περίοδο 2011 – 2012 με τους κύριους άξονες να είναι οι κάτωθι:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζεται ο θεσμός των προπονητικών σεμιναρίων για τους προπονητές των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού που θα διεξαχθούν στο Aθλητικό Kέντρο της Παιανίας με κύριο εισηγητή αυτών τον Διευθυντή της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού κ. Γιάννη Σαμαρά και λοιπούς εισηγητές τους προπονητές των τμημάτων υποδομής του Παναθηναϊκού αλλά και το επιστημονικό προσωπικό του PAO LAB.

Στόχος του κ. Σαμαρά και των υπευθύνων των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού είναι η διοργάνωση δύο κύκλων προπονητικών σεμιναρίων κάθε αγωνιστική χρονιά με σκοπό την επιμόρφωση των προπονητών του Δικτύου και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξομοίωση του προπονητικού προγράμματος που χρησιμοποιείται μέσα στην Παιανία με αυτά που χρησιμοποιούν οι προπονητές των ακαδημιών που ανήκουν στις Σχολές Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού.
Για το σκοπό αυτό όλες οι Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού εντός και εκτός Ελλάδας παρέλαβαν από το τεχνικό επιτελείο της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού, ειδικά ασκησιολόγια για να τα εφαρμόζουν στις προπονήσεις τους.

Το πρώτο χρονικά σεμινάριο διεξήχθη κατά τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής χρονιάς και το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί ξανά στο Αθλητικό Κέντρο της Παιανίας το προσεχή χειμώνα σε δύο κύκλους, με τον πρώτο να τοποθετείται χρονικά μέσα στον Ιανουάριο και τον δεύτερο το Φεβρουάριο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τα τελευταία 3 χρόνια έχει καθιερωθεί η αγωνιστική αξιολόγηση των 6.000 αθλητών του Δικτύου με σκοπό την δοκιμή των καλύτερων εξ αυτών από τους προπονητές της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού.
Για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος κάθε χρόνο διεξάγονταν 7 περιφερειακές αξιολογήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ το ίδιο πρόγραμμα ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες Σχολές Ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο.
Αποτέλεσμα ήταν τα δύο τελευταία χρόνια να ενταχθούν οκτώ (8) αθλητές των Σχολών στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού στην Παιανία και πολλοί ακόμα να βρίσκονται υπό έντονη παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο σχεδιασμός για τις Σχολές Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα αλλάζει αφού στη θέση των 6 περιφερειακών διοργανώσεων θα πραγματοποιηθούν 3 αξιολογήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν στο Αθλητικό Κέντρο της Παιανίας, και στις οποίες θα δοκιμαστούν περίπου 500 επίλεκτοι αθλητές.

Αγωνιστική αξιολόγηση θα γίνει και στην Κύπρο στις αρχές του 2012 με τους αθλητές που θα διακριθούν να δοκιμάζονται εκ νέου σε μία από τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αθλητικό Κέντρο της Παιανίας. Τέλος σε αυτές θα δοκιμαστούν και επίλεκτοι αθλητές από ΗΠΑ, Αυσταλία, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Τα δύο πρώτα καμπ αξιολόγησης θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2012 παράλληλα με τα προπονητικά σεμινάρια ενώ το τρίτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Μαΐου.

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η δράση των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα αφού λειτουργούν ήδη πολλές ακαδημίες και εκτός αυτής.

Στην Κύπρο η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε για τους 500 αθλητές που ανήκουν στο Δίκτυο ο σχεδιασμός του οποίου είναι σχεδόν ίδιος με αυτό της Ελλάδας, με μία μόνο σημαντική καινοτομία που είναι η λειτουργία μεικτών ομάδων με επίλεκτους Κυπρίους αθλητές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Οι μεικτές αυτές θα εκπροσωπήσουν τις Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού Κύπρου σε αρκετά τουρνουά ποδοσφαίρου καθώς και στους σούπερ τελικούς του Green Challenge που διεξάγεται κάθε χρόνο στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στους τελικούς αυτούς που διοργανώθηκαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου για το περσινό αγωνιστικό έτος, συμμετείχαν και 2 ομάδες επιλέκτων της ακαδημίας «5 Star Academy» που ανήκει στο δίκτυο των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού που λειτουργεί στη Μελβούρνη τις Αυστραλίας. Οι Αυστραλοί θα έρθουν ξανά στην χώρα μας και θα μείνουν όλο τον Απρίλιο συμμετέχοντας στα μεγάλα διεθνή τουρνουά που είναι προγραμματισμένα για την Πασχαλινή περίοδο ενώ ο αριθμός των αθλητών της αποστολής θα ανέρχεται στα 80 περίπου άτομα.

Ανάλογες επισκέψεις στην Ελλάδα θα κάνουν και αποστολές συνεργαζόμενων ακαδημιών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ενώ είναι πολύ πιθανό και το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και με τη Σχολή που λειτουργεί στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Στόχος των υπεύθυνων των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού είναι η περαιτέρω εξάπλωση τους ανά τον κόσμο και βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες επαφές με ακαδημίες της Κροατίας, του Καναδά και της Νότιας Αφρικής ενώ έχουν γίνει και κάποιες διερευνητικές επαφές σε Ουκρανία, Πολωνία και Αλβανία.

GREEN CHALLENGE TOURNAMENTS
H σειρά των ετήσιων πανελλαδικών τουρνουά με την ονομασία Green Challenge θα διεξαχθεί κανονικά και τη φετινή αγωνιστική χρονιά με δύο πενθήμερα τουρνουά, ένα λίγο πριν το Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα και ένα μετά το Πάσχα στη Νότια Ελλάδα.

Κάθε χρόνο στα εν λόγω τουρνουά συμμετέχουν περίπου 800 αθλητές με τα φετινά να είναι τα πλέον ενδιαφέροντα αφού σε αυτά θα συμμετάσχουν και αθλητές των Σχολών από όλο τον κόσμο.

Σε όλα τα τουρνουά της σειράς θα δώσουν το παρόν σκάουτερ του Παναθηναϊκού ενώ διατηρείται και ο θεσμός των Σούπερ Τελικών που θα διεξαχθούν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στον οποίο θα συμμετέχουν οι πρωταθλητές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες των επί μέρους τουρνουά της σειράς καθώς και ομάδες επιλέκτων από τις Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού ανά τον κόσμο.

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ
Όπως κάθε χρονιά οι Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού θα έχουν τη δική τους εξέδρα στο ΟΑΚΑ αφού σε κάθε εντός έδρας αγώνα του Παναθηναϊκού (πλην των ντέρμπι με ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΑΡΗ) που διεξάγεται στο πλαίσιο της Super League θα δίδονται 300 προσκλήσεις για αθλητές των Σχολών.

Ήδη στον αγώνα με τον Εργοτέλη νεαροί αθλητές φιλοξενήθηκαν στη θύρα 25 του ΟΑΚΑ δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στις εξέδρες.
Ταυτόχρονα όλες οι ακαδημίες του Δικτύου μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην Παιανία ενώ όσες βρίσκονται σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο θα δώσουν και φιλικούς αγώνες με τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Θα διεξαχθούν ξανά φέτος με τη συμμετοχή όλων των ακαδημιών του Δικτύου στην Ελλάδα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με την παρουσία σκάουτερ των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι αθλητές των ακαδημιών ενώ δεν θα υπάρξει βαθμολογία μεταξύ των ομάδων αφού ο λόγος διοργάνωσης αυτών των τουρνουά είναι καθαρά ψυχαγωγικός.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ
Μαζί με τον σχεδιασμό ανακοινώθηκε στις Σχολές Ποδοσφαίρου που λειτουργούν στην Ελλάδα και το πακέτο παροχών για κάθε αθλητή που περιλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, την παροχή αθλητικού υλικού καθώς και σημαντικότατες εκπτώσεις για αθλητές και γονείς – κηδεμόνες αυτών σε ιατρικές υπηρεσίες (γονιδιακός έλεγχος, ιατρικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις και νοσηλείες κ.τ.λ.) όσο και σε αθλητικά προϊόντα.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Σε μία πολύ όμορφη κίνηση προχώρησαν οι Σχολές Ποδοσφαίρου και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πριν από λίγες ημέρες όταν ενημερώθηκαν ότι η 16χρονη αθλήτρια Caroline Adams των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού στο St. Louis των ΗΠΑ υπέστη συντριπτικό κάταγμα κάταγμα στο πόδι της κατά τη διάρκεια αγώνα με την ομάδα Under 16 των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού ΗΠΑ.

Η επιθυμία της άτυχης αθλήτριας ήταν μία εμφάνιση του Παναθηναϊκού και αυτή ακριβώς της στάλθηκε υπογεγραμμένη όμως από όλους τους ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού.

Με αυτό τον τρόπο οι Σχολές και η ΠΑΕ Παναθηναικός ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση στην μικρή αθλήτρια ενώ έχουν ενημερώσει ήδη τους οικείους τους ότι είναι δίπλα της για ότι χρειαστεί στο μέλλον.