Κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό έδειξαν για μια ακόμη χρονιά οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της FARE, στο Ζηρίνειο. Οι Ζέκα, Μπουμσόνγκ και Μαρίνος ένωσαν τη φωνή τους με την αντίστοιχη περίπου 100 παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων που βρέθηκαν στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Κηφισιάς, έπαιξαν ποδόσφαιρο και είχαν την ευκαιρία να πάρουν δώρα και αυτόγραφα από τα είδωλά τους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά η κα. Υβέτ Τζάρβις, Αντιπρόεδρος του διεθνούς ΜΚΟ F.A.R.E. (Football Against Racism in Europe). Στόχος της διοργάνωσης, όπως και του συνόλου των δράσεων στο πλαίσιο της FARE Action Week, δεν είναι άλλος από τη διάδοση του αντι-ρατσιστικού μηνύματος και την προώθηση μέσω του ποδοσφαίρου του μηνύματος του σεβασμού της διαφορετικότητας, αλλά και της ισότητας όλων των ανθρώπων.

«Ίσως τώρα σας φαίνεται αστείο, αλλά κάποια μέρα θα το αντιμετωπίσετε. Τότε δεν θα γελάσετε. Είναι κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε άσχημα. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι διαφορετικοί. Αυτό δεν ισχύει. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μας”, ήταν το πρώτο σχόλιο του Z. A. Μπουμσόνγκ, όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή του σε ρατσιστικούς ήχους εντός γηπέδων. Στη συνέχεια, ο Γάλλος διεθνής ρώτησε ένα παιδί από που κατάγεται και όταν έλαβε απάντηση, συνέχισε: «Εσύ είσαι από το Κουβέιτ, εγώ μισός από το Καμερούν, μισός από τη Γαλλία. Εδώ είστε Έλληνες και από άλλες χώρες. Αλλά είστε ίδιοι, είστε άνθρωποι. Τίποτα δεν σας διαχωρίζει. Κάποιοι άνθρωποι έχουν διαφορετική αντίληψη, εσείς όμως να καταλάβετε ότι δεν ισχύει αυτό. Όλοι έχουμε μία μύτη, ένα στόμα, δυο πόδια, δυο χέρια και ένα κεφάλι. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι εγώ είμαι μεγαλύτερός σας. Ούτε το χρώμα έχει σημασία. Εγώ, η Υβέτ, ο Στέργος, ο Ζέκα, είμαστε το ίδιο. Ποτέ μην συμπεριφερθείτε άσχημα σε κάποιον εξαιτίας του χρώματος του».

Ο Στέργος Μαρίνος συμπλήρωσε: «Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στα γήπεδα και στους δημόσιους χώρους. Είναι κάτι άσχημο. Ο αθλητισμός και διάφορες άλλες δραστηριότητες, πρέπει να μας ενώνουν. Δεν έχει σημασία εάν είμαστε λευκοί, μαύροι, κίτρινοι. Όλοι νιώθουμε το ίδιο άσχημα όταν κάποιος μας εξευτελίζει. Πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ καλά προτού προσβάλουμε κάποιον. Να φερόμαστε στους άλλους, όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται».

Ο Ζέκα τέλος, απηύθυνε στα παιδιά το ακόλουθο μήνυμα: «Πρέπει να σέβεστε τους άλλους. Το χρώμα δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε άνθρωποι, ζούμε μαζί, κινούμαστε στον ίδιο χώρο και πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Ακόμα και τους πιο φτωχούς. Για όλους πρέπει να υπάρχει σεβασμός».

Η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στις εκδηλώσεις του FARE αποτελούν τίτλο τιμής για την ομάδα μας και συμπεριλαμβάνονται κάθε σεζόν στο φάκελο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.