Ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γιώργος Καραγκούνη στο περιοδικο World Soccer για τη καλοκαιρινή, συλλεκτική του έκδοση ενόψει του Euro 2012

– Πως είναι το κλίμα στο στρατόπεδο της Εθνικής ομάδας?

Το κλίμα στην ομάδα είναι καλό και η διάθεση πολύ θετική. Το Euro είναι μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά πηγαίνουμε με φιλοδοξίες που τροφοδοτούνται τόσο από το γεγονός ότι προκριθήκαμε στα τελικά πρώτοι και αήττητοι όσο και από το γεγονός ότι το κλίμα μεταξύ μας είναι πολύ καλό. Περιμένουμε πως και πως να έρθει η ώρα να παίξουμε στη διοργάνωση.

– Πως ήταν η μετάβαση από τον Ότο Ρεχάγκελ στον Φερνάντο Σάντος?

Στην αρχή η μετάβαση ήταν λίγο πιο δύσκολη γιατί υπήρξαν κάποιες αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά και στο ημερήσιο πρόγραμμα και στους κανόνες που επέβαλε ο νέος προπονητής στην καθημερινότητα της ομάδας. Οι αλλαγές όμως αυτές αφομοιώθηκαν γρήγορα λόγω του καλού κλίματος εντός της ομάδας κι έτσι ξεπεράσαμε γρήγορα το χάντικαπ της αλλαγής προπονητή.

– Ποιά είναι τα δυνατά σημεία της ομάδας?

Ατού της ομάδας είναι το ομαδικό πνεύμα που μας διακρίνει καθώς και η πίστη στην ομάδα και στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό. Επίσης ξεχωριστό είναι και το πάθος μας για διάκριση όταν αγωνιζόμαστε φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο και εκπροσωπούμε τη χώρα μας κάτι που μας κάνει να δείχνουμε το καλύτερό μας πρόσωπο και να δώσουμε τα πάντα για να διεκδικήσουμε την πρόκριση.

– Ήσουν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro του 2004. Ποιές είναι οι διαφορές εκείνης της ομάδας με την τωρινή?

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2004. Η σημερινή ομάδα, πέρα από έναν – δύο πιο έμπειρους και μεγαλύτερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, είναι πιο νεανική. Στο στυλ ποδοσφαίρου πολλά πράγματα μοιάζουν. Διαφοροποιημένο είναι το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού μας καθώς τα χαρακτηριστικά των σημερινών επιθετικών είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα των επιθετικών της ομάδας του 2004.

– Πιστεύεις ότι το θαύμα του 2004 μπορεί να επαναληφθεί?

Οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο και τέτοιου είδους επαναλήψεις δεν συμβαίνουν συχνά. Ακόμη και χώρες με πολύ μεγάλη δυναμική δεν έχουν καταφέρει την κατάκτηση δεύτερου Euro σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πολύ δε περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι εδώ τόσο οι υποδομές όσο και το πρωτάθλημα δεν είναι τα καλύτερα. Εμείς όμως έχουμε πίστη και πάθος για την ομάδα και αυτό υπερκαλύπτει τα όποια μειονεκτήματα. Σε μια διοργάνωση σαν το Euro πηγαίνουμε πάντα με στόχο το καλύτερο δυνατό και αν καταφέρουμε να προκριθούμε στους «8» πιστεύω ότι όλες οι ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες καθώς οι αγώνες είναι μονοί και σε έναν αγώνα όλα μπορεί να συμβούν. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ολλανδία. Κι εμείς όμως έχουμε φιλοδοξίες. Θέλουμε πρώτα να καταφέρουμε την πρόκριση από την όμιλο και μετά βλέπουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι είμαστε για Τρίτη συνεχόμενη φορά στα τελικά του Euro.

– Ποιά είναι η γνώμη σου για τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου και πόσες πιθανότητες έχετε για να προκριθείτε στον επόμενο γύρο?

Στον όμιλό μας οι πιθανότητες είναι από 25% για τον καθένα. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά: η Πολωνία αγωνίζεται στην έδρα της και θα έχει τον κόσμο στο πλευρό της. Η Ρωσία έχει ποιότητα και ταλέντο. Η Τσεχία δεν λείπει από μεγάλες διοργανώσεις. Όλες είναι καλές ομάδες. Εμείς, αν κοιτάξει κανείς την τελευταία δεκαετία, είμαστε πιο σταθεροί στην πορεία και τις επιτυχίες μας από τους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι αν βρεθούμε στην κατάλληλη φόρμα στην κατάλληλη χρονική στιγμή μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

– Είσαι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα, ποιά στιγμή της καριέρας σου θα ξεχώριζες ως την πιο αξιομνημόνευτη?

Σίγουρα η κατάκτηση του Κυπέλλου στον τελικό με την Πορτογαλία το 2004. Θα τοποθετούσα στην ίδια κλίμακα σπουδαιότητας και χαράς και το δεύτερο παιχνίδι με την Ουκρανία στα μπαράζ για την πρόκριση στο μουντιάλ του 2010. Εκείνο το παιχνίδι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως τελευταία για πολλούς σε εκείνη την ομάδα, να παίξουμε σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αγωνιστήκαμε κόντρα σε πολλές αντιξοότητες, στο τέλος του αγώνα φτάσαμε να παίζουμε με 9 παίκτες, αλλά πετύχαμε μια σπουδαία νίκη, μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Εθνικής μας και μια ακόμα πιο σπουδαία πρόκριση που μας έδωσε το εισιτήριο για τη Νότιο Αφρική.

– Αισθάνεσαι ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, σας έχουν επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο?

Σαφώς δεν είναι ό, τι καλύτερο το γεγονός ότι για κάποιους ποδοσφαιριστές το μέλλον είναι αβέβαιο. Τα προβλήματα είναι πολλά και στο ποδόσφαιρο και στη χώρα και τα ζούμε όλοι. Όταν όμως έρχεται η ώρα να αγωνιστούμε με την Εθνική δεν χωράνε τέτοιες σκέψεις. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ανταποκριθούμε σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε ένα Euro με δεύτερες σκέψεις. Οφείλουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην ομάδα και τους στόχους της. Επίσης, θα έλεγα ότι αποτελεί για μας έξτρα κίνητρο να δώσουμε χαρά στους συμπατριώτες μας τις ημέρες της διοργάνωσης, να τους βοηθήσουμε να ξεχαστούν για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σίγουρα ο κόσμος περιμένει να πάρει μια χαρά και αυτό το αφουγκραζόμαστε όλοι.