Διατηρώντας τον ήδη πετυχημένο σχεδιασμό των προηγούμενων ετών και προσθέτοντας νέες καινοτόμες δράσεις ξεκινάει την αγωνιστική χρονιά το δίκτυο των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού (Panathinaikos Soccer Schools), το Δίκτυο ακαδημιών ποδοσφαίρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός .

Η μεγαλύτερη αλλαγή συνίσταται στην ίδια την ονομασία αλλά και το σήμα του Δικτύου που για τα προηγούμενα 5 χρόνια λειτουργίας του ονομαζόταν Πράσινη Ποδοσφαιρική Ανάπτυξη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Μία σημαντική καινοτομία έχει να κάνει στους κύκλους προπονητικών σεμιναρίων για τους προπονητές των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού που θα διεξαχθούν μέσα στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας με κύριο εισηγητή αυτών τον Διευθυντή των ακαδημιών του Παναθηναϊκού Γιάννη Σαμαρά και λοιπούς εισηγητές τους προπονητές των τμημάτων υποδομής του Παναθηναϊκού αλλά και το επιστημονικό προσωπικό του PAO LAB.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες της εκπαίδευσης των προπονητών στα πλαίσια του 1ου κύκλου προπονητικών σεμιναρίων που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
Αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες του 2ου κύκλου που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Στόχος του κ. Σαμαρά και των υπευθύνων των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού είναι η διοργάνωση δύο κύκλων προπονητικών σεμιναρίων κάθε αγωνιστική χρονιά με σκοπό την επιμόρφωση των προπονητών του Δικτύου και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξομoίωση του προπονητικού προγράμματος που χρησιμοποιείται μέσα στην Παιανία με αυτά που χρησιμοποιούν οι προπονητές των ακαδημιών που ανήκουν στις Σχολές Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από την περσινή περίοδο έχει καθιερωθεί η αγωνιστική αξιολόγηση των 6.000 αθλητών του Δικτύου με σκοπό την δοκιμή των καλύτερων εξ αυτών από τους προπονητές των ακαδημιών του Παναθηναϊκού.
Για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος έγιναν 7 περιφερειακές αξιολογήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ το ίδιο πρόγραμμα ακολούθησε και το παράρτημα του Δικτύου στις ΗΠΑ. Οι αξιολογήσεις αυτές περιλάμβαναν εργομετρικές μετρήσεις, τεστ τεχνικής κατάρτισης και αγώνες μεταξύ των επιλέκτων.
Αποτέλεσμα ήταν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό περίπου 700 αθλητές (οι καλύτεροι από κάθε περιφέρεια) και 150 εξ αυτών να «προκριθούν» στην τελική φάση της αξιολόγησης που έγινε στη αθλητική κατασκήνωση Sportcamp στο Λουτράκι και κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν σε γονιδιακό έλεγχο και συμμετείχαν σε δοκιμαστικά τεστ από τους προπονητές των τμημάτων υποδομής του Παναθηναϊκού.
Στη διαδικασία μάλιστα συμμετείχαν και 3 αθλητές – μέλη των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού στις ΗΠΑ – που ταξίδεψαν από τη χώρα τους αποκλειστικά για αυτό το λόγο.
Αποτέλεσμα ήταν δύο από τους 150 αθλητές – οι Ηλίας Καϊδατζής από τη Χαλκιδική και Γιώργος Σερβιλάκης από το Ρέθυμνο να ενταχθούν στις κεντρικές ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία και ορισμένοι ακόμα να βρίσκονται υπό τελική δοκιμή.
Το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί και φέτος με τις πόλεις που θα γίνουν οι περιφερειακές αξιολογήσεις να είναι η Αθήνα, η Κατερίνη, το Αίγιο, η Λιβαδειά, η Πρέβεζα, το Ηράκλειο, η Λεμεσός της Κύπρου και το Saint Louis των ΗΠΑ.

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η δράση των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα αφού λειτουργούν ήδη παραρτήματα της και εκτός αυτής.
Στην Κύπρο η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε επίσης για τους 600 αθλητές που ανήκουν στο Δίκτυο ο σχεδιασμός του οποίου είναι σχεδόν ίδιος με αυτό της Ελλάδας, με μία μόνο σημαντική καινοτομία που είναι η λειτουργία από φέτος μικτών ομάδων με επίλεκτους Κυπρίους αθλητές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Οι «μεικτές» αυτές ομάδες θα εκπροσωπήσουν τις Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού Κύπρου σε αρκετά τουρνουά ποδοσφαίρου καθώς και στους σούπερ τελικούς του Green Challenge που διεξάγεται κάθε χρόνο στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η αγωνιστική χρονιά ξεκινάει εντυπωσιακά και στις ΗΠΑ με τη διοργάνωση στην πόλη του St. Louis μεγάλου τριήμερου τουρνουά με τη συμμετοχή των ακαδημιών των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού από όλες τις ΗΠΑ.
Το τουρνουά αυτό θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα 16-18 Οκτωβρίου και για αυτό το λόγο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο πρόεδρος των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού Γιώργος Καπουράνης και ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Αργυρίου.
Τέλος μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη θα ανακοινωθεί η δημιουργία παραρτήματος των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού στην Αυστραλία αφού οι συζητήσεις για την ένταξη 12 ακαδημιών και 600 αθλητών στο Δίτκυο έχουν προχωρήσει και απομένει η υπογραφή των ανάλογων συμβολαίων.

GREEN CHALLENGE

H σειρά των ετήσιων πανελλαδικών τουρνουά με την ονομασία Green Challenge θα διεξαχθεί κανονικά και τη φετινή αγωνιστική χρονιά με την προσθήκη ενός ακόμα τουρνουά στη σειρά, που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Κατερίνη.
Σε όλα τα τουρνουά της σειράς θα δώσουν το «παρών» σκάουτερ του Παναθηναϊκού για να διαλέγουν ποδοσφαιριστές που θα δοκιμαστούν στην Παιανία ενώ διατηρείται και ο θεσμός των Σούπερ Τελικών που θα διεξαχθούν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στους οποίους θα συμμετέχουν οι πρωταθλητές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες των επί μέρους τουρνουά της σειράς.

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ

Όπως κάθε χρονιά οι Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού θα έχουν τη δική τους εξέδρα στο ΟΑΚΑ αφού σε κάθε εντός έδρας αγώνα του Παναθηναϊκού (πλην των ντέρμπι με ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΑΡΗ) στο πλαίσιο της Super League θα δίδονται 300 προσκλήσεις για αθλητές των Σχολών.
Ήδη στον αγώνα με τον Πανιώνιο 300 νεαροί αθλητές φιλοξενήθηκαν στη θύρα 23 του ΟΑΚΑ δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στις εξέδρες.
Ταυτόχρονα όλες οι ακαδημίες του Δικτύου μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην Παιανία ενώ όσες βρίσκονται σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο θα δώσουν και φιλικούς αγώνες με τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Θα διεξαχθούν ξανά φέτος με τη συμμετοχή όλων των ακαδημιών του Δικτύου στην Ελλάδα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Τα τουρνουά θα διοργανωθούν στο περιθώριο των αγωνιστικών αξιολογήσεων σε κάθε περιφέρεια και θα είναι ουσιαστικά μέρος αυτής.
Διακίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι αθλητές των ακαδημιών και όχι μόνο οι επίλεκτοι που θα συμμετάσχουν στις αξιολογήσεις ενώ δεν θα υπάρξει βαθμολογία μεταξύ των ομάδων αφού ο λόγος διοργάνωσης αυτών των τουρνουά είναι καθαρά ψυχαγωγικός.