Μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες που αναδείχθηκαν μέσα από τις φλόγες ενός άγριου πολέμου θα τιμήσει η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, που αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1914, όταν εν μέσω των μαχών στο Δυτικό Μέτωπο, οι αντίπαλοι στρατιώτες αποφάσισαν να αφήσουν για ένα βράδυ τα όπλα στην άκρη και, κλωτσώντας μια αυτοσχέδια μπάλα, έστελναν μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών.

Η νύχτα αυτή, που αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην παγκόσμια ιστορία, έμεινε γνωστή ως «Η ανακωχή των Χριστουγέννων».

Η Βρετανία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα τιμήσει την «ανακωχή των Χριστουγέννων» με μια σειρά από παράλληλες ποδοσφαιρικές δράσεις σε όλον τον κόσμο, στέλνοντας τα διαχρονικά μηνύματα της συμφιλίωσης, της ειρήνης, του αθλητισμού και της αλληλεγγύης.

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ “Γ. Καλαφάτης” στο Κορωπί, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 13.00, η ομάδα του «τριφυλλιού» υποδεχθεί την Ελληνική Ομάδα Αστέγων.

Οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά με τους παίκτες του Παναθηναϊκού, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και ν’ ανταλλάξουν πάσες και μαζί μηνύματα κατά τις φτώχειας, του ρατσισμού και των διακρίσεων, τιμώντας παράλληλα ένα πολύ σπουδαίο ιστορικό γεγονός.

Η φωτογραφία είναι από την βρετανική εφημερίδα The Illustrated London News της 9ης Ιανουαρίου 1915. “Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες, δίπλα δίπλα, ανταλλάσσουν κράνη. Μια χριστουγεννιάτικη ανακωχή μεταξύ αντιμαχόμενων χαρακωμάτων“, έγραφε η λεζάντα που τη συνόδευε.

Μια μπάλα για μια καλύτερη ζωή.