Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova εχθές, Παρασκευή, 4 Μαΐου:

Κλασικό derby με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, δεύτερο παιχνίδι για τα playoffs. Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός έχασε δύο βαθμούς στον αγώνα με τον Ατρόμητο τι σημασία αποκτά ο επερχόμενος αγώνας;

Ο αγώνας με την ΑΕΚ έχει εκριβώς την ίδια σημασία που είχε και πριν τον αγώνα με τον Ατρόμητο. Ουσιαστικά πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε και να εκμεταλλευτούμε το προβάδισμα των τεσσάρων βαθμών που μας έδωσε η κανονική περίοδος. Νίκες χρειαζόμασταν λοιπόν ούτως ή άλλως. Εφόσον δεν την πετύχαμε στο πρώτο παιχνίδι θα πρέπει να την πετύχουμε στη συνέχεια.

Η εικόνα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ατρόμητο είναι οδηγός και για τη συνέχεια;

Όχι. Δεν υπάρχουν δύο εικόνες σε έναν αγώνα. Συγκεκριμένα με τον Ατρόμητο παίξαμε άσχημα στο πρώτο ημίχρονο, τα πράγματα καλυτέρεψαν στο δεύτερο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτρη αντίδραση και καλύτερη εστίαση από εδώ και πέρα στα παιχνίδια με στόχο να μπορέσουμε να έχουμε από εδώ και στο εξής καλύτερη ποιότητα στο παιχνίδι μας.

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ θέλει μόνο τη νίκη για να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι της διεκδίκησης της πρώτης θέσης κάνει πιο δύσκολο τον αγώνα;

Όχι, επειδή και εμείς αναμφισβήτητα χρειαζόμαστε τη νίκη. Πιστεύω ότι και οι τρεις υπόλοιπες ομάδες, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος, ξεκινώντας τη διαδικασία με μηδέν βαθμούς έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη θέση τους και να διορθώσουν ουσιαστικά αυτά που δεν κατάφεραν στην κανονική περίοδο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο έχω πει στο παρελθόν ότι δεν συμφωνώ με τα playoffs. Παρ’ όλα αυτά, εμείς τερματίσαμε στην κανονική περίοδο έχοντας ουσιαστικά συν δεκαεννέα βαθμούς, αλλά καλούμαστε να συμμετέχουμε στην ίδια διαδικασία. Και για τις τέσσερις λοιπόν ομάδες η διαδικασία είναι σημαντική και για εμάς ο στόχος είναι να κερδίσουμε βαθμούς και να κατακτήσουμε την πρώτη θέση των playoffs αναμφισβήτητα.

Και οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Πως ένας προπονητής προσπαθεί να κρατήσει συγκεντρωμένους τους ποδοσφαιριστές του στο παιχνίδι και στις υποχρεώσεις τρους;

Δεν είναι εύκολο και βεβαίως καταλαβαίνετε ότι δεν γίνονται θαύματα. Ούτε έχω να βγάλω κάποιον λαγό από το καπέλο ούτε να κάνω κάποιο ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Απλά αυτό που πρέπει να κάνω είναι να μιλήσω στον χαρακτήρα των παικτών, να μιλήσω στον επαγγελματισμό και στην καρδιά τους. Γιατί όπως είπα και πριν θαύματα δεν υπάρχουν. Και κάτι ακόμα: θα ήθελα να πω ότι σ’ αυτή τη διαδικασία οι διαιτητές θα πρέπει επίσης να στέκονται στο ύψος της διοργάνωσης, να είναι σοβαροί. Στο τελευταίο παιχνίδι είδαμε ότι δεν υπήρχε μια καλή διαιτησία. Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι όσο λιγότερη σοβαρότητα υπάρχει και όσο οι διαιτητές δεν στέκονται στο ύψος τους, αυτό αποτελεί αντικίνητρο για την απόδοση των ποδοσφαιριστών.

Γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου ο κόσμος να βοηθήσει την ομάδα. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάτι θετικό από όλη αυτήν την προσπάθεια που γίνεται τελευταία, μια προσπάθεια σωτηρίας για τον σύλλογο;

Δεν το ξέρω. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των φιλάθλων σε αυτήν την πρωτοβουλία. Όπως ξέρετε δεν διαβάζω τις εφημερίδες και δεν καταλαβαίνω ελληνικά. Θα έλεγα όμως ότι τίποτα δεν θα είναι όπως ήτανε πριν στον Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω αυτή η πρωτοβουλία να είναι καλή δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα με πολύ μέλλον και ένας σημαντικός σύλλογος σ’ αυτή τη χώρα.