Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου:

Υπάρχουν στιγμές που μια ισοπαλία μοιάζει περισσότερο με νίκη. Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερα κέρδη από ένα βαθμό μετά το παιχνίδι με την Τότεναμ. Εσείς συμφωνείτε;

Όχι, δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Η νίκη είναι πάντα νίκη. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε νικήσει χθες ώστε να είχαμε σήμερα μια χαρά την οποία έχουμε να δεχτούμε καιρό.

Αναφέρομαι σε κέρδη όπως ο Σεϊταρίδης που έκανε χθες μια εμφάνιση από τα παλιά• όπως ο Τριανταφυλλόπουλος, ένα νέο παιδί που μπήκε στα πολύ δύσκολα, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και βοήθησε τον Παναθηναϊκό• όπως ο Τοτσέ που σκοράρει και βρίσκει ψυχολογία• όπως η ομάδα που κάνει μια καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και επιστρέφει στις καλές παρουσίες. Είναι πράγματα που μπορεί να κρατήσει ο Παναθηναϊκός και να αποτελέσουν και οδηγό για τη συνέχεια;

Αν θυμάστε έτσι ήταν και στην αρχή, έτσι ξεκινήσαμε: νικήσαμε τη Μάδεργουελ τόσο στη Σκωτία όσο και εδώ, ενώ στη συνέχεια με τη Μάλαγα κάναμε εδώ ένα παιχνίδι ανάλογο με το χθεσινό. Όμως για λόγους που δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν δεν μπορέσαμε μετά να συνεχίσουμε με νίκες. Όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, οι εξηγήσεις που δίνονται μετά από ένα παιχνίδι έχουν σαν βάση και σαν κριτήριο το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Και δεν ξέρω αν, χθες το βράδυ, η προσπάθεια του Τοτσέ δεν είχε ευοδωθεί και ο Τοτσέ δεν είχε βρει δίχτυα και δεν είχε πετύχει το γκολ, αν θα μιλάγαμε σήμερα στην ίδια ατμόσφαιρα που μιλάμε τώρα. Έτσι λοιπόν οι δικές μου απόψεις για το ποδόσφαιρο, για τα αποτελέσματα, για τους αγώνες, μπορεί να είναι διαφορετικές από τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων και το λέω αυτό επειδή εγώ αναλύω τον αγώνα, αξιολογώ τις φάσεις και τις καταστάσεις, κοιτάζω τα λάθη και ουσιαστικά η άποψή μου είναι διαφορετική από αυτή που μπορεί να δηλώνουν άλλα άτομα που κρίνουν με αποκλειστικό κριτήριο το αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό λέω ότι η χθεσινή ισοπαλία δεν είναι ένα αποτέλεσμα καλό και θα πω ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας μου: εγώ έχω συνηθίσει να κερδίζω ομάδες το ίδιο ισχυρές ή ακόμα και ισχυρότερες από την Τότεναμ. Επίσης, ο Παναθηναϊκός παλιότερα κέρδιζε και συνήθιζε να κερδίζει ομάδες ισχυρότερες από την Τότεναμ και πλέον και για μένα και για τους παίκτες η πραγματικότητα είναι διαφορετική, δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν. Θα έλεγα λοιπόν ότι η υποχρέωσή μας είναι κάθε μέρα, παιχνίδι με παιχνίδι να βελτιωνόμαστε και οι παίκτες να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, ακόμα καλύτεροι, πιο δυνατοί με σκοπό να κατακτάμε περισσότερες νίκες. Έχουμε κάποιες δυσκολίες, όλοι το ξέρουν ότι η ομάδα έχει δυσκολίες. Όπως είπα και πριν από λίγο, άλλοι παίκτες αρχίζουν και γίνονται καλύτεροι, ενώ παράλληλα, άλλες δυσκολίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η ιδέα είναι να έχουμε στη διάθεσή μας ένα ρόστερ πιο δυνατό και να ανταποκρινόμαστε όλο και καλύτερα στις δυσκολίες που θα εμφανίζονται κάθε φορά μπροστά μας. Θα έλεγα επίσης ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι δυνατό, ότι είναι εφικτό να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι και να βελτιωνόμαστε από αγώνα σε αγώνα. Αυτό είναι ανάγκη να το πιστέψουμε όλοι: Και όλοι εμείς που είμαστε στην ομάδα, αλλά και όσοι μας παρακολουθούν απ’ έξω, αλλά και όσοι αναλύουν τις καταστάσεις. Ουσιαστικά πρέπει να πιστέψουμε ότι έχουμε δυνατότητες και μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Στο παιχνίδι στην Ξάνθη ο Παναθηναϊκός θα πάει ουσιαστικά χωρίς προπόνηση. Προέρχεται από ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι μεσοβδόμαδα, η Ξάνθη έχει καινούργιο προπονητή. Αρκετές οι δυσκολίες, αλλά αρκετές και οι απουσίες για τον Παναθηναϊκό.

Αυτό είναι κάτι που το είχαμε συζητήσει με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζεται το αγωνιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, το οποίο πολλές φορές φέρνει αγώνες του εγχώριου πρωταθλήματος πολύ κοντά με ευρωπαϊκούς αγώνες. Φαντάζομαι ότι γι’ αυτό υπάρχουν και λόγοι που υπερβαίνουν τους καθαρά αθλητικούς λόγους και αυτό ίσως είναι και εύκολο να το κατανοήσουμε. Όμως τα εμπορικά θέματα πάντοτε καθορίζονται και βοηθούνται από τις καλές εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα των ομάδων. Εφόσον υπάρχει μια ανοιχτή ημερομηνία τη Δευτέρα δεν κατανοώ γιατί πρέπει να παίζουμε την Κυριακή. Διότι αν παίζαμε τη Δευτέρα θα υπήρχε μια μέρα παραπάνω ώστε να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους καλύτερα, να προετοιμαστούν καλύτερα και, κατά συνέπεια, να παίξουν και καλύτερο ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια φαντάζομαι ότι είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και όσο συνεχίζεται και εγώ θα συνεχίζω να λέω τα ίδια πράγματα και ενδεχομένως κάποια στιγμή οι άνθρωποι να το κατανοήσουν.
Άρα λοιπόν πρέπει να ανασυνταχθούμε γρήγορα, να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας γρήγορα. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στους βιολογικούς και στους φυσιολογικούς κανόνες, αλλά το σημαντικό είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να παρουσιαστούμε έτοιμοι και να εμφανιστούμε αξιόμαχοι. Είναι λογικό λοιπόν στο επόμενο παιχνίδι να υπάρξουν αλλαγές, να χρησιμοποιήσω παίκτες πιο φρέσκους, οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην Ξάνθη.

Για το παιχνίδι στην Ξάνθη και για την ομάδα της Ξάνθης ποια είναι η γνώμη σας;

Τα πρώτα αποτελέσματα της Ξάνθης δεν ήταν θετικά, όμως η ομάδα άλλαξε προπονητή οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Όμως είναι μια ομάδα με καλούς παίκτες. Θυμάμαι ότι πέρσι είχε μια πολύ καλή παρουσία. Βέβαια μετά τη νίκη της επί του Ολυμπιακό νομίζω ότι δεν ξανακέρδισε αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο με αφορά. Θα δούμε πως θα εμφανιστεί την Κυριακή εναντίον μας.

Για τον νεαρό Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει τον τελευταίο καιρό με την παρουσία του θεωρείτε ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε έναν καινούργιο παίκτη;

Πράγματι, η ομάδα μας κέρδισε έναν ακόμα παίκτη. Ελπίζω όμως να μην αρχίσουν να γράφουν αύριο οι εφημερίδες ότι θα πάει στη Γιουβέντους, θα πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, θα πάει στην Μπαρτσελόνα ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα και να αρχίσουν να ξεφεύγουν πάλι με μια τρέλα η οποία δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ λογική. Ο Κώστας πράγματι είναι ένας νέος παίκτης με ποιότητα, είναι μαχητής και έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν καλό, σε έναν μεγάλο παίκτη. Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι ο Τριανταφυλλόπουλος προέρχεται από εμάς, από τα σπλάχνα μας, από την Ακαδημία του Παναθηναϊκού και γι’ αυτό ο σκοπός μας είναι να τον βοηθήσουμε και να τον προστατεύσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Και το λέω αυτό διότι θα μπορούσατε να με ρωτήσετε: ένας προπονητής σαν κι εμένα γιατί χρειάζεται έναν νεαρό παίκτη. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω έμπειρους ποδοσφαιριστές που φέρνουν πιο εύκολα τις νίκες και να τελειώνουμε εκεί. Όμως, αυτή είναι η φιλοσοφία μου και ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να δώσω ευκαιρίες και να αναδείξω νέους παίκτες με μεγάλες δυνατότητες και με προσόντα. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν ορισμένοι, εγώ έτσι θα προχωρήσω και αυτή είναι η φιλοσοφία μου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να πούμε ότι τόσο εγώ, όσο και ο Σύλλογος, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο στους δύο τελευταίους αγώνες με τον Αστέρα και με την Τότεναμ. Εάν είχαμε χάσει αυτόν τον αγώνα οι κριτικές θα ήταν εντελώς διαφορετικές και θα στρεφόντουσαν εναντίον όλων μας. Ήταν λοιπόν ένα ρίσκο και αυτό αφορά τόσο τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή όσο και γενικότερα. Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνω ότι ο τρόπος με τον οποίο αναλύω εγώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο τα αναλύουν ή τα βλέπουν άλλοι άνθρωποι. Αλλά εγώ έχω έρθει εδώ για να αναλάβω ρίσκα και για να δημιουργήσω ένα μέλλον. Εάν δεν επιθυμούσα να λαμβάνω ρίσκα δεν θα υπήρχε και λόγος να είμαι εδώ, θα είχα φύγει. Το ίδιο ρίσκο όμως το είχα πάρει και με άλλους νέους παίκτες, δεν είναι μόνο ο Τριανταφυλλόπουλος. Έχουν υπάρξει και ο Φουρλάνος και ο Μαυρίας και άλλοι νέοι παίκτες. Αυτός όμως είναι ο σκοπός και αυτός είναι και ο στόχος που έχουμε συζητήσει με τη διοίκηση και ακριβώς γι’ αυτό είμαι εδώ, αναλαμβάνοντας αυτά τα ρίσκα και προσπαθώντας να δημιουργήσω κάτι καλό για το μέλλον.