Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Πέμπτη, 15 Μαρτίου:

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από δύο σερί ήττες, έχασε το προβάδισμα στο βαθμολογικό πίνακα και βρέθηκε από το +5 στο -4. Υπάρχει μια εξήγηση για την αγωνιστική αυτήκαθίζιση της ομάδας σ’ αυτόν τον ενάμιση σχεδόν μήνα ντεφορμαρίσματος;

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτιολογία γι’ αυτό που έχει συμβεί. Προσωπικά βεβαίως λυπάμαι γι’ αυτό και πιστεύω ότι και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αισθάνονται το ίδιο απογοητευμένοι όπως κι εγώ. Δεν περιμέναμε να χάσουμε αυτούς τους δύο αγώνες, οι οποίοι εξελίχθηκαν άσχημα και όπως έχω πει και στο παρελθόν δεν υπάρχει ποτέ ένας μοναδικός λόγος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε όλα όσα έλεγα κατά τη διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου και υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες, τόσο εξωτερικοί που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και εσωτερικοί που μπορούν να εξηγήσουν την κατάσταση. Όμως, όπως ξέρετε, εγώ ποτέ δεν αναζήτησα δικαιολογίες και επαναλαμβάνω ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα βρίσκομαι εδώ θα κάνω τα πάντα ώστε να κερδίζουμε τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας με σκοπό να βάλουμε ξανά τον Παναθηναϊκό στην θέση που του αξίζει.

Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις το γόητρο είναι πληγωμένο, η ομάδα είναι πληγωμένη βαθμολογικά κι ακολουθεί ενδεχομένως και το ματς της σεζόν απέναντι στον Ολυμπιακό. Πόσο διαφορετικός μπορεί να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός;

Η εικόνα και το γόητρο εξαρτώνται από τα αποτελέσματα τα οποία φέρνει κάποιος ή, εν προκειμένω, μια ομάδα. Έτσι, μέσα σε μια ομάδα μπορείς να χάσεις όλο το γόητρο και όλη την καλή εικόνα. Τι συνέβη λοιπόν πραγματικά; Πριν ήμασταν καλοί και τώρα είμαστε κακοί; Εμένα αυτά τα θέματα δεν με αγγίζουν πολύ. Θεωρώ όμς ότι τόσο για τους φιλάθλους όσο και για τους ποδοσφαιριστές αυτά είναι δύσκολα να ξεπεραστούν. Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό αντιπροσωπεύει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι σημαντικός για τις ομάδες και για τους φιλάθλους. Θα έλεγα επιπλέον ότι δεν έχει σημασία αν είμαστε πρώτοι ή δεύτεροι στη βαθμολογικό πίνακα. Ο αγώνας αυτός παραδοσιακά πηγαίνει πέρα από αυτά και μην ξεχνάτε ότι πριν από τους δύο τελευταίους αγώνες η ομάδα είχε πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις. Στέκομαι και πάλι όμως στην ιδιαιτερότητα του αγώνα με τον Ολυμπιακό για να πω ότι πέρα από τη βαθμολογική σημασία είναι ένας αγώνας που αποτελεί μέρος μιας παράδοσης, είναι δηλαδή ένας αγώνας συνυφασμένος με την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σ’ αυτό το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός θέλει μόνο τη νίκη προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του για την κατάκτηση του τίτλου. Πιέζει αυτό το γεγονός την ομάδα εν όψει αυτού του μεγάλου derby;

Όχι! Όπως είπα και πριν πρόκειται για έναν αγώνα ο οποίος έχει ιστορία, έχει βαρύτητα και είναι συνυφασμένος με την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ίδια πίεση που έχει ο Ολυμπιακός έχουμε και εμείς. Εμείς συνεχίζουμε την πολλή και σκληρή δουλειά με στόχο τη νίκη σ’ αυτόν τον αγώνα.

Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τον Ολυμπιακό και τα δυνατά του σημεία;

Δεν θα μιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα δυνατή, ισορροπημένη και αυτή τη στιγμή είναι πρώτος στο βαθμολογικό πίνακα, ενώ αγωνίζεται και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν θα αναφερθώ λοιπόν σε δυνατά και σε αδύνατα σημεία, απλά θα υπογραμμίσω ότι επί 22 αγωνιστικές εμείς βρισκόμασταν στην κορυφή και τις δύο τελευταίες είναι ο Ολυμπιακός.

Θεωρείτε ότι αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού είναι δημιούργημα του κ. Βαλβέρδε;

Δεν ξέρω αν αυτή η ομάδα είναι δημιούργημα του κ. Βαλβέρδε και αρκετοί παίκτες ήταν από πέρσι στην ομάδα. Θα έλεγα όμως ότι γενικά, ναι, με τον καιρό οι ομάδες γίνονται δημιουργήματα των προπονητών τους.

Τι περιμένετε από τους ποδοαφαιριστές σας την Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο;

Να δώσουν το παν για να κερδίσουν.

Για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να σκοράρει. Είναι δύο παιχνίδια τώρα που δεν έχει σημειώσει γκολ. Υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση ή απλά έτυχε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές να παρουσιαστεί πρόβλημα στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας;

Δεν χρειάζεται να σκεφτώ πολύ για να σας απαντήσω. Απλά θα σας υπενθυμίσω ότι σ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός δεν σημείωσε γκολ μόνο σε τρεις: στη Λειβαδιά, με τον ΠΑΟΚ και με την ΑΕΚ. Δεν σκοράραμε και χάσαμε.

Θα υπάρξει διαφορετικό πλάνο σ’ αυτό το παιχνίδι ή θα μείνετε πιστός στον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου;

Η ομάδα έχει ταυτότητα. Έχει έναν συγκεκριμένο και καθαρό τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται και αυτό θα παραμείνει. Η διαφορά προέρχεται ή προκαλείται ανάλογα με την απουσία ή την παρουσία ορισμένων ποδοσφαιριστών και την ατομική διαφορά ποιότητας. Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Το παιχνίδι είναι κατά τη γνώμη σας σαν τελικός πρωταθλήματος αν λάβουμε υπόψη ότι αν ο Ολυμπιακός κερδίσει αποκτά σαφές προβάδισμα ενώ αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μια ανάσα από την κορυφή;

Αυτή τη στιγμή όντως αυτό συμβαίνει πράγματι. Είχα πει παλιότερα ότι δεν κρίνεται το πρωτάθλημα στον μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα. Και πραγματικά είδατε ότι η κατάσταση διαμορφώθηκε από άλλους αγώνε όπως ήταν ο αγώνας με τον Λεβαδειακό για παράδειγμα ή οι επόμενοι.

Έχετε παίξει πολλά derby στην καριέρα σας. Τι πιστεύετε ότι κάνει έναν αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού διαφορετικό;

Ουσιαστικά είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύό «αιωνίων». Και οι δύο έχουν όνομα βαρύ σαν ιστορία. Εγώ είμαι ένα χρόνο εδώ και έχω μάθει τόσα πράγματα γύρω από αυτο το derby. Φανταστείτε κάποιον που είναι τριάντα χρόνια εδώ πόσα ξέρει και πόσα έχει δει! Πάντοτε, ο αγώνας μεταξύ των δύο αυτών ομάδων αποτελεί διαφορετικό derby. Όπως είπα και πριν εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες επηρέασαν τη διαδρομή μας, άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό τρόπο. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κατανοηθεί από όλους. Οι εξωγενείς παράγοντες έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένο και με τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται το ελληνικό πρωτάθλημα.

Παρά τα δύο τελευταία ατυχή αποτελέσματα εξακολουθείτε να πιστεύετε στην ομάδα και στη δυνατότητά της να ανατρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

Από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό το οποίο αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε: δηλαδή να νικήσουμε αυτό το παιχνίδι. Από εκεί και πέρα όλα θα είναι μέρος της ιστορίας του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Μέχρι τώρα συνέβησαν πολλά τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω. Θα δούμε.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού που ετοιμάζονται να δώσουν βροντερό παρών στο ΟΑΚΑ;

Ναι. Θέλω να τους παρακαλέσω να έρθουν, να είναι παρόντες για να παίξουν μαζί μας. Εννοώ δηλαδή, να έρθουν, να μας υποστηρίξουν, να είναι μαζί μας, να είναι στο πλευρό μας και να μη δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις για το μέλλον. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν να παίξουν μαζί μας. Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ η τιμωρία της έδρας που ξεκίνησε από τον αγώνα με τον Λεβαδειακό έπληξε και την ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μήνυμά μου είναι σαφές: ελάτε στο πλευρό μας να παίξετε μαζί μας!