Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου:

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από ένα σερί εξαιρετικών εμφανίσεων με υψηλά στάνταρ απόδοσης. Πως μπορεί να το διατηρήσει αυτό και στη συνέχεια;

Πρώτα απ’ όλα με τη δουλειά. Θα συνεχίσουμε με δουλειά μέσα από την οργάνωση την οποία ακολουθούμε και είναι κάτι που το κάνουμε από την πρώτη μέρα. Έπειτα είναι σημαντικό να έχουμε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, ενώ επίσης πρέπει να πω ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζεται πάντοτε και ο παράγοντας τύχη. Έχω πει και συνεχίζω να υποστηρίζω ότι οι ομάδες έχουν τις καλές περιόδους τους. Ελπίζω και για εμάς αυτή η καλή περίοδος να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται. Όμως στο ποδόσφαιρο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εξαιτίας διαφόρων παραγόντων δεν μπορούν να σου πηγαίνουν συνεχώς καλά τα πράγματα. Συχνά στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες αλλά ιδιαίτερα εδώ, πηγαίνουμε εύκολα από το ένα άκρο στο άλλο. Όταν όλα πάνε καλά είμαστε όλοι ενθουσιώδεις και πολύ χαρούμενοι, ενώ όταν κάτι πάει άσχημα τότε πιστεύουμε ότι όλα πάνε άσχημα. Εμένα όμως αυτά δεν με αγγίζουν και δεν με επηρεάζουν. Είμαι προσηλωμένος, ως προπονητής, στο να συνεχίσω τη σκληρή δουλειά, ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε τραυματισμούς και ποινές, σκεφτόμαστε μόνο τον επόμενο κάθε φορά αγώνα και προχωράμε έτσι. Θα έλεγα ότι τα πράγματα έχουνε πάει μέχρι στιγμής καλά λόγω της πολλής και σκληρής δουλειάς την οποία συνεχίζουμε. Για μένα τα πράγματα είναι σαφή: Για την επιτυχία χρειάζονται πολύς χρόνος και σκληρή δουλειά.

Την Κυριακή υπάρχει το «Αθηναϊκό» derby απέναντι στην ΑΕΚ. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Πιστεύω ότι το παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ θα είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο, με τον ΠΑΟΚ, για δύο λόγους: Πρώτον γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Το γήπεδο είναι διαφορετικό, ο αντίπαλος είναι διαφορετικός. Έπειτα μετά τον προηγούμενο αγώνα οι σκέψεις όλων είναι διαφορετικές και αναφέρομαι και στους παίκτες και στους δημοσιογράφους που αναλύουν τους αγώνες. Δεύτερον, ο αντίπαλός μας είναι η ΑΕΚ. Το παιχνίδι αυτό είναι ένα ιστορικό derby για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χρησιμοποιούμε το ίδιο γήπεδο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι δική μας έδρα και θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι φίλαθλοι σ’ αυτόν τον αγώνα. Θα κατέβουμε στον αγωνιστικό χώρο όντας πρώτοι στη βαθμολογία (μαζί βέβαια με τον Ατρόμητο, ο οποίος έχει δύο αγώνες περισσότερους) γεγονός που κάνει τους πάντες να περιμένουν περισσότερα από εμάς, ενώ ακολούθως υπάρχει ο αγώνας με τον Ολυμπιακό. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το παιχνίδι με την ΑΕΚ θα είναι δυσκολότερο από το προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη. Κάνω αυτή τη διάκριση χωρίς να συγκρίνω την αξία των δύο ομάδων, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Απλά αναφέρομαι στη διαφοροποίηση των συνθηκών από τον ένα αγώνα στον επόμενο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ΑΕΚ από όσο τον έχετε παρακολουθήσει και τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να τα καταφέρει σ’ αυτό το παιχνίδι;

Είδα την ΑΕΚ σε κάποια παιχνίδια, μεταξύ αυτών και σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Αναμφισβήτητα είναι μια ομάδα με δυναμικό και ομαδικό πνεύμα. Είδα επίσης αγώνες της στο Europa League, ενώ θα πρέπει να πω ότι όσο βρίσκομαι στην Ελλάδα, πάντοτε οι αγώνες μας με την ΑΕΚ ήταν δύσκολοι και ανταγωνιστικοί. Η ΑΕΚ οπωσδήποτε θα προσπαθήσει να μας δημιουργήσει προβλήματα και σίγουρα θα παίξει για τη νίκη. Εμείς βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή και πλεονεκτήματά μας είναι η αυτοπεποίθηση και το γεγονός ότι θα έχουμε από ό, τι καταλαβαίνω πολλούς φιλάθλους στο πλευρό μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον 12ο παίκτη μας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ομάδα μας.

Και μια τελευταία ερώτηση. Η παρουσία τόσο πολύ κόσμου στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι ένα επιπλέον κίνητρο για εσάς και για τους παίκτες προκειμένου να τους κρατήσετε κοντά σας;

Πάντα έλεγα και θα συνεχίσω να το λέω ότι όταν υπάρχει θετική ατμόσφαιρα τα πράγματα πηγαίνουν πάντα καλύτερα. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πρέπει να κατανοήσουνε ότι όταν η ατμόσφαιρα είναι αρνητική δεν μπορούν να συμβούν όλα όσα επιθυμούν. Υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε να είναι θετικοί προς την ομάδα, να της έχουν εμπιστοσύνη, να θέλουν τη νίκη και να έχουν αυτή τη συμπεριφορά μόνιμα, είτε όχι, οπότε και οι νίκες δεν θα είναι τόσο πολλές όσες επιθυμούν. Διότι οι παίκτες όταν παίζουν έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι τους υποστηρίζουν. Αυτό το οποίο συμβαίνει όταν παίζουμε εκτός έδρας, όπως συνέβη για παράδειγμα με τον ΠΑΟΚ, ή όπως θα συμβεί με τον Άρη ή με τον Ολυμπιακό, το γεγονός δηλαδή ότι αυτές οι ομάδες θα έχουν όλους τους δικούς τους φιλάθλους να τους υποστηρίζουν, το ίδιο αντίστοιχα θα πρέπει να ισχύει και για εμάς όταν παίζουμε εντός έδρας. Γιατί το να παίζεις σε μη θετική ατμόσφαιρα επί 30 αγώνες δεν είναι καλό. Ο ποδοσφαιριστής έχει ανάγκη να τον υποστηρίζουν, έχει ανάγκη να αισθάνεται την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση της δουλειάς που επιτελεί.