Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Νίκος Νταμπίζας, παρουσιάστηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ από τον Α΄ Αντιπρόεδρο, Βασίλη Κωνσταντίνου.

«Αρχικά θέλω να αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στον Μάριο Γκαλίνλοβιτς για το χαμό της κόρης του. Σαν πατέρας, αλλά και σαν άνθρωπος καταλαβαίνω ότι αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο και η σκέψη μας είναι μαζί του», είπε αρχικά ο Νίκος Νταμπίζας και συνέχισε με την αρχική του τοποθέτηση:

«Η ομάδα έχει μπει σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης με συγκεκριμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Έχουμε αποφασίσει σε συνεργασία με τη διοίκηση ποιον δρόμο θέλουμε να βαδίσουμε. Μέλος αυτού του πλάνου είναι ο Εμίρ που μόλις παρουσιάστηκε. Έχει τα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν.

Κάθε επιλογή θα έχει τα αγωνιστικά και εξω-αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θέλουμε. Προσπαθούμε να πετύχουμε την επανεκκίνηση, που είπε και ο Εμίρ. Δεν ξέρουμε πότε θα πετύχει, αλλά ξέρουμε τον τρόπο που θα τρέξει το πρότζεκτ.

Είμαστε τυχεροί γιατί στην ακαδημία γίνεται πολύ καλή δουλειά από τον κύριο Σαμαρά και το υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό είναι σημαντικό για το αύριο του Συλλόγου. Δεν θα ζητάμε από τους ποδοσφαιριστές να παίζουν με άλλο τρόπο παιχνιδιού στην ακαδημία και με άλλον στην πρώτη ομάδα.

Θα προσπαθήσουμε ο Παναθηναϊκός να έχει ένα πλάνο, ένα στυλ, μία νοοτροπία που θα του αρμόζει. Αυτά θα μείνουν στην ομάδα και όποιος προπονητής έρχεται, θα προσαρμόζεται, δεν θα αλλάζει η ομάδα κάθε δύο-τρία χρόνια. Θα το πετύχουμε με τη βοήθεια όλων. Το σημαντικό είναι αυτό».

Στη συνέχεια ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού δέχθηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκού;

«Άλλες επαφές είναι προχωρημένες και άλλες σε αρχικό στάδιο. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η ομάδα έχει αρκετά συμβόλαια και πρέπει να υπάρξει μία λογική στις αποχωρήσεις. Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα κριτήρια έχουν αλλάξει. Έχουμε κάποιες προχωρημένες επαφές. Κάναμε μία καλή αρχή με τον Έμιρ και πιστεύω πως θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια».

Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο κομμάτι των αποχωρήσεων;

«Είναι μέρος της δουλειάς μου οι αποχωρήσεις, όσο δυσάρεστο και αν είναι και οφείλω να εκπληρώσω τον ρόλο μου. Η ομάδα έχει υπέρβαρα συμβόλαια που τρέχουν από άλλες εποχές. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα φθηνότερη και εξίσου ανταγωνιστική.

Έχω συζητήσει με τον προπονητή και έχουμε μία εικόνα ποιους θέλουμε να κρατήσουμε και ποιους όχι. Δεν θα τους ονοματίσω δημόσια, γιατί αυτή είναι η αρχή μου, να το μάθουν πρώτα οι ποδοσφαιριστές. Πέρυσι η ομάδα είχε ένα πολύ υψηλό μπάτζετ με βάση τα νούμερα και τερμάτισε 6η. Δεν είναι κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό. Οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να αντιληφθούν ότι μία ομάδα με τόσο μεγάλο μπάτζετ, τερμάτισε 6η. Δεν είναι εύκολο να πεις στον άλλο ότι απέτυχε, αλλά νομίζω είναι ειλικρινές και αληθινό».

Θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στο επόμενο πρωτάθλημα;

«Για να είμαστε εδώ, είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανείς. Καλά τα πλάνα και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, όμως ο Παναθηναϊκός έχει στο DNA του την κατάκτηση του τίτλου και οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αυτό που είπα στον κύριο Αλαφούζο είναι ότι η ομάδα πρέπει να δώσει ένα όραμα στον κόσμο. Να δείξει ότι χτίζεται κάτι σοβαρό. Καλώς ή κακώς, για να το υποστηρίξουμε χρειαζόμαστε αποτελέσματα.

Σε προσωπικό επίπεδο, ξέρω ότι θα έχω προβλήματα. Είμαι συνειδητοποιημένος ότι θα αντιμετωπίσω δυσκολίες. Στη γραμμή της αφετηρίας ξεκινάω πιο πίσω από τους υπόλοιπους. Εάν δεν ήμουν αποφασισμένος, θα έπαιζα με τα παιδιά μου ή θα έκανα προπόνηση στην παραλία».

Πως αντιμετωπίζετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν προς το πρόσωπο σας;

«Δεν έχω έρθει ουρανοκατέβατος. Δεν έχω αποχή από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχω πρόβλημα να εξηγήσω ό, τι πρόβλημα υπάρχει προς το πρόσωπο μου. Δεν είναι το ιδανικότερο για τον κόσμο ότι έχω παίξει στον αιώνιο αντίπαλο. Αυτό είναι λογικό. Αν κάποιος δεν με αποδέχεται επειδή αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό, το σέβομαι. Είναι τιμητικό για μένα και ένα τεράστιο παράσημο ότι βρίσκομαι εδώ παρότι δεν είμαι αποδεκτός και είμαι υποχρεωμένος να το τιμήσω».

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θεωρείτε ότι η απομάκρυνση του Γιώργου Καραγκούνη ήταν λάθος;

«Οι ποδοσφαιρικές αποφάσεις λαμβάνονται κάθε χρόνο από τα άτομα που έχουν την ευθύνη. Δεν μπορώ να σχολιάσω τα κριτήρια που άφησαν τον Γιώργο εκτός ομάδας. Δεν ήμουν μέλος της ομάδας. Όμως, ξέρω ότι ο Γιώργος πήγε στην Αγγλία, στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου, το οποίο γνωρίζω προσωπικά, έπαιξε στο κόκκινο και τα κατάφερε. Και είναι σπουδαίο αυτό, γιατί κανένας μας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει.

Δεν είναι κρυφό ότι είναι ανάγκη να γυρίσει ο Γιώργος στον Παναθηναϊκό. Καλά τα πλάνα, τα πρότζεκτ και οι θεωρίες, αλλά οι άνθρωποι εμπνέουν. Ο Γιώργος είναι Παναθηναϊκός μέχρι τα… νύχια. Θα γυρίσει για τον Παναθηναϊκό, για κανένα Νταμπίζα και για κανένα Αναστασίου».

Πως θα λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός έχοντας ένα ρόστερ με τόσες αλλαγές;

«Για μένα, όποιες αλλαγές γίνονται, πρέπει να γίνονται σταδιακά. Οι μαζικές προσθαφαιρέσεις εμπεριέχουν ρίσκο. Όμως εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πάμε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική και να προβούμε σε πολλές αλλαγές. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αριθμό, αλλά θα είναι αρκετές. Το σίγουρο είναι πως όσοι αποκτηθούν, θα πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει».

Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει εξωγενείς παράγοντες, όπως η διαιτησία. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

«Τα 6 χρόνια της παρουσίας μου στη Λάρισα δίνουν το στίγμα για την άποψη μου. Μετά το πέρας της καριέρας μου, είχα μία βλακώδη προσέγγιση. Το έβλεπα αγγελικά πλασμένο. Σε όλον τον κόσμο, ο ισχυρός ευνοείται. Διαφθορά υπάρχει παντού, απλώς εδώ υπάρχει περισσότερο. Εγώ θα περάσω στην ομάδα το αγωνιστικό ζήτημα. Θέλω να ασχολούνται με αγωνιστικά ζητήματα. Αν μιλάω εγώ και ο προπονητής συνέχεια για τη διαιτησία μετά από αρνητικά αποτελέσματα, θα μας αποπροσανατολίσει. Εμείς θα δημιουργήσουμε μία ομάδα για να παίζει κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Το κομμάτι της διαιτησίας είναι αρμόδια να το χειριστεί η διοίκηση και δεν εμπίπτει στις δικές μου αρμοδιότητες».

Κατά πόσο θα βοηθήσει η επιστροφή στο γήπεδο της Λεωφόρου;

«Η ομάδα έπαιζε σε ένα γήπεδο που κανείς δεν αισθανόταν έδρα. Αυτό αλλάζει άρδην. Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σπίτι του. Η πίεση στον αντίπαλο θα είναι διαφορετική. Η Λεωφόρος είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν το συζητάμε. Όμως εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της Λεωφόρου, γιατί μόνα τους τα γήπεδα δεν παίζουν μπάλα. Είναι σημαντική η παρουσία του κόσμου και η στάση του. Γιατί είναι δίπλα στον αγωνιστικό χώρο».

Έχετε περιηγηθεί στο Απήλιον; Και αν ναι, τι άποψη σχηματίσατε;

«Το νέο μας προπονητικό κέντρο, μακροπρόθεσμα είναι μία επένδυση. Υπάρχουν ελλείψεις. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μία ομαλή μετάβαση. Δεν είναι άμεσα έτοιμο για να δεχθεί την πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες. Από την άλλη, υπάρχει ο ρομαντισμός. Η Παιανία είχε ταυτιστεί με τις ακαδημίες και είχε δημιουργηθεί ένας μύθος. Καλό θα ήταν να γινόταν ομαλά η μετάβαση. Άμεσα δεν μπορούμε να μεταφερθούμε. Αλλά μακροπρόθεσμα το όφελος θα είναι μεγάλο, γιατί οι εγκαταστάσεις θα ανήκουν στο Σύλλογο».

Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής που δεν υπολογίζεται προτιμήσει να μείνει, τι συμπεριφοράς θα τύχει;

«Για τις αποχωρήσεις, όποιος θέλει να κάτσει στο συμβόλαιο του, εμείς θα του παρέχουμε όλες τις δυνατές συνθήκες που απαιτεί η ιστορία και το πρεστίζ του Παναθηναϊκού, για να προπονείται, αλλά θα είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν υπολογίζονται και δεν πρόκειται να αγωνιστούν».

Ποια κατάληξη στη σεζόν θα σας άφηνε ικανοποιημένο;

«Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Από το άμεσο αποτέλεσμα και τον τρόπο που θα αντιδράσουμε. Θέλουμε η ομάδα να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό. Αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι μας. Πιο κάτω από την 6η θέση δεν μπορεί να πάει. Με τα σωστά βήματα, θα φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο και να τον κατακτήσει».

Μήπως η απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων λειτουργήσει ευεργετικά για τον Παναθηναϊκό, γιατί θα σας δώσει την ευκαιρία να προετοιμάσετε την ομάδα όπως θέλετε;

«Η απουσία από την Ευρώπη έχει θετικά και αρνητικά. Η συμμετοχή στους ομίλους θα απέφερε έσοδα. Επίσης, είναι πλήγμα για το πρεστίζ του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν και θετικά. Έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε την ομάδα όπως θέλουμε. Υπήρχε πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις και αυτό μας εμπόδιζε να προγραμματίσουμε την προετοιμασία μας. Στόχος μας είναι του χρόνου να μην έχουμε τέτοια διλήμματα».

Στην συνέχεια ο Νίκος Νταμπίζας πήρε την πρωτοβουλία να αναφερθεί στο Δημήτρη Σαραβάκο:

«Θέλω να περάσω ένα μήνυμα, όσον αφορά στον Δημήτρη Σαραβάκο. Ενοχλούμαι αφάνταστα όταν παρουσιάζεται σαν ασπίδα μου για να απορροφά τους κραδασμούς. Το πότε επιλέχθηκε ο Σαραβάκος για να ενταχθεί στο επιτελείο, θα το αποκαλύψει ο ίδιος. Ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν λειτουργεί ως γλάστρα κανενός. Το έχει αποδείξει. Όταν ακούς Σαραβάκος, σκέφτεσαι τον Παναθηναϊκό. Έχει ενεργό ρόλο, συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οι ρόλοι του καθενός είναι ξεκάθαροι. Ο Δημήτρης δεν θα αποφασίσει ποιος θα έρθει στο Σύλλογο, αλλά η άποψη του έχει σημασία. Σε πρώτη φάση ίσως η οργάνωση μας φαίνεται λίγο σκόρπια, αλλά λόγω πίεσης χρόνου δεν μπορέσαμε να μοιράσουμε τις αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα έρθει, πρέπει να έχει τη σφραγίδα του τεχνικού διευθυντή και αυτός θα πάρει την ευθύνη που του αναλογεί».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Νίκος Νταμπίζας αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν προς το πρόσωπο του:

«Θα πω λίγα πράγματα για το προσωπικό κομμάτι. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις από την πρόσληψη μου. Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση προς το πρόσωπο μου, ας περάσει σε δεύτερο πλάνο και ας μπει μπροστά η αγάπη για το Σύλλογο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χώρο για διχόνοιες και εμφύλιους. Θα υπάρξει χρόνος όταν λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν το λέω για να διώξω το πρόβλημα μου. Εγώ θα κριθώ σε βάθος χρόνου. Ο Νταμπίζας και ο κάθε Νταμπίζας είναι περαστικός. Αυτό που θα μείνει είναι ο σύλλογος».