Αναλυτικά οι δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αναστασίου στη NOVA:

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια σειρά καλών εμφανίσεων. Αν και ηττηθήκατε στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα σας έδειξε ότι “ωριμάζει” και ότι αποκτά χαρακτήρα. Κόβει το ρυθμό του Παναθηναϊκού η διακοπή του πρωταθλήματος;

Σίγουρα κόβει το ρυθμό, αλλά έτσι είναι το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε δυστυχώς. Από την άλλη, προερχόμαστε από ένα σερί καλών εμφανίσεων, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο τη δεδομένη στιγμή. Δεν θέλουμε να μείνουμε στις καλές εμφανίσεις, αλλά να τις συνεχίσουμε, γιατί όπως είχα πει από την πρώτη στιγμή, για εμάς σημασία έχει η διάρκεια. Εκεί κρίνεται μια ομάδα και θεωρείται μεγάλη. Όταν έχει διάρκεια στην απόδοση της και τις εμφανίσεις της. Περισσότερο δε μετά από μια διακοπή, καθώς έλειπαν αρκετοί παίκτες και θα είναι σημαντικό η νοοτροπία μας να είναι αυτή που πρέπει. Και αυτό το τονίζω συνέχεια στα παιδιά, αλλά και κάθε φορά που βρίσκω τη δυνατότητα. Η νοοτροπία παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Μετά και τη θετική εμφάνιση απέναντι στον ΠΑΟΚ, βλέπετε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να παραμείνει ψηλά; Έστω και αν έχει χαμηλό budget σε σχέση με άλλες σεζόν, νέα παιδιά και είναι μια ομάδα που ακόμα “χτίζεται”.

Για εμάς είναι σημαντικό να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει και αυτά που έχουμε πει από την αρχή της σεζόν με τα παιδιά που έχουμε. Γιατί ουσιαστικά η ομάδα διαμορφώθηκε τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη και είναι αρκετά δύσκολο να κρίνουμε την ομάδα. Θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα είναι καλή, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για μένα ειδικά που προπονούμαι καθημερινά με αυτά τα παιδιά, ξέρω τι μπορούν να κάνουν. Οι εμφανίσεις της ομάδας δίνουν κατά κάποιο τρόπο πίστη στον κόσμο και αυτοπεποίθηση, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είπα και πριν. Σημαντικό για εμάς είναι η διάρκεια. Σε προηγούμενες συνεντεύξεις που είχαμε κάνει, είχα πει ότι η ομάδα αυτή θα ωριμάζει παιχνίδι με παιχνίδι. Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται σιγά – σιγά. Αυτό που τονίζω είναι ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και αυτό περιμένω από τους παίκτες μου στα επόμενα παιχνίδια. Να δείξουμε πολύ καλύτερη εικόνα.

Σίγουρα θα περιμένετε περισσότερα και από κάποιους παίκτες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δείξει τις δυνατότητες τους. Όπως για παράδειγμα ο Μέντες ή ο Μπαϊράμι.

Δεν μου αρέσει να μιλώ για κάποιον παίκτη συγκεκριμένα, γιατί για μένα σημασία έχει η ομάδα και όχι κάποιος παίκτης μεμονωμένα. Και μέχρι τώρα, έχουμε δείξει, ότι πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα. Από όλους τους παίκτες περιμένω περισσότερα, όλοι μπορούν να κάνουν περισσότερα. Οι δύο παίκτες που αναφέρατε, ξέρουν και οι ίδιοι ποιες είναι οι δυνατότητες τους και τι μπορούν να κάνουν. Δουλεύουν σκληρά και προσπαθούν καθημερινά να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αλλά από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή μεγάλο ρόστερ και βασίζεται στο σύνολο και όχι στα άτομα. Οπότε για εμάς είναι σημαντικό να βρίσκονται όλοι οι παίκτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και τότε θα είναι ίσως αρκετά δύσκολο για μένα να κάνω τη σωστή επιλογή. Αλλά τουλάχιστον θα είναι κάτι ευχάριστο.

Στο πρόσφατο φιλικό με την Κόρινθο, οι περισσότεροι από τους παίκτες σας που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, είχαν σωστή νοοτροπία και προσπάθησαν να σας πείσουν ότι αξίζουν μια θέση στη βασική ενδεκάδα. Είναι ένας ευχάριστος …πονοκέφαλος;

Νομίζω ότι αυτή είναι η δουλειά τους. Είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αυτή είναι η δουλειά τους. Όπως έχω ξαναπεί, η νοοτροπία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ειδικά σε αυτά τα παιχνίδια που αντιμετωπίζεις ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας. Σε φιλικό παιχνίδι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις ένα κίνητρο και εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να δώσουμε ένα κίνητρο στους παίκτες μας, για να δείξουν τι πραγματικά μπορούν και να διατηρηθούν σε αγωνιστικό ρυθμό. Ήταν μια θετική εμφάνιση και μας ευχαρίστησε όλους η νοοτροπία που δείξαμε σαν ομάδα. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Συνεχίζουμε, γιατί έχουμε ένα βουνό που πρέπει να ανέβουμε και κάθε μέρα, είναι και μια καινούργια εμπειρία.

Ακολουθεί παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στον Πανθρακικό. Συνήθως οι μεγάλες ομάδες μετά από μια διακοπή, παρουσιάζονται λίγο “μουδιασμένες”. Σας φοβίζει αυτό ενόψει του αγώνα της Κυριακής με τον Πανθρακικό;

Ναι με φοβίζει και όπως είπατε και πριν, υπάρχει μια ευχάριστη διάθεση στον κόσμο μας για τις εμφανίσεις της ομάδας και γενικότερα το κλίμα είναι αρκετά θετικό. Αλλά εμένα με ανησυχεί αυτό πάρα πολύ και ήδη προσπαθούμε με τους συνεργάτες μου αυτές τις μέρες να θυμίσουμε στους παίκτες μας ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Για εμάς, το παιχνίδι με τον Πανθρακικό θα είναι ίσως το πιο δύσκολο της σεζόν μέχρι στιγμής.

Θα ακολουθήσετε “συνταγή” Λεωφόρου σε αυτό το παιχνίδι; Παίζει ρόλο η έδρα;

Ποια είναι η συνταγή;

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει δυνατά στα παιχνίδια από την αρχή, ο κόσμος βοηθά ψυχολογικά και δείχνει πολύ διαφορετικό και καλύτερο πρόσωπο, όταν παίζει στο σπίτι του…

Μέχρι στιγμής έχουμε παίξει τρία παιχνίδια εκτός έδρας και θα έλεγα ότι η εικόνα μας ήταν τελείως διαφορετική σε κάθε παιχνίδι. Μια νεανική ομάδα όπως είναι η δική μας, χρειάζεται τη βοήθεια του κόσμου και τη στήριξη του. Και έχουμε δει ότι στη Λεωφόρο, με τη βοήθεια των οπαδών μας, η ομάδα παρουσιάζει τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Προσωπικά, θέλω η εικόνα της ομάδας να είναι ίδια και εντός και εκτός έδρας. Δεν με ενδιαφέρει τόσο αν θα παίζουμε εντός. Αλλά για τα παιδιά σίγουρα είναι σημαντική η ψυχολογία. Και όταν παίζουμε στη Λεωφόρο, έχουμε τρομερή βοήθεια και στήριξη από τον κόσμο μας. Τα παιδιά το εισπράττουν και το ανταποδίδουν αυτό. Σίγουρα αποτελεί ένα κίνητρο, αλλά θα πρέπει όταν θα μπούμε στο γήπεδο, να κάνουμε πρώτα αυτά που πρέπει, για να μας στηρίξει και ο κόσμος.

Ακολουθεί ένας μήνας- “φωτιά”. Μετά τον αγώνα με τον Πανθρακικό, ακολουθούν δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις απέναντι στον Εργοτέλη, όπου θα κριθεί και η πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδας. Μετά υπάρχει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που το περιμένει όλος ο κόσμος και εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Άρη. Αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για την ομάδα σας;

Είπα και πριν, ότι είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Αλλά είναι δεδομένο, ότι όσο εξελίσσεται το πρωτάθλημα και προχωρά και το Κύπελλο, θα υπάρξουν δύσκολα και συνεχόμενα παιχνίδια. Προσπαθούμε και θέλουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση, για να μπορέσουμε να έχουμε την ομάδα και όλους τους παίκτες σε καλή κατάσταση. Και αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε τα φιλικά. Για να βρίσκονται όλοι σε αγωνιστικό ρυθμό. Συνεχίζουμε. Το σύνθημα μας από την πρώτη ημέρα ήταν πολλή δουλειά, σκληρή δουλειά, λίγα λόγια, το κεφάλι κάτω, χαμηλά, ταπεινά και με σύνεση. Σε κάθε παιχνίδι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.