Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου:

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από εξαιρετική παρουσία στην Ξάνθη. Πιστεύετε ότι το παιχνίδι με τον Εργοτέλη θα είναι μια συνέχεια της καλής απόδοσης της ομάδας;

Την περασμένη εβδομάδα, πριν τον αγώνα με την Ξάνθη, είπα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για μας, με δεδομένο ότι περίπου για ένα μήνα δεν είχαμε αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι, ενώ παράλληλα υπήρχαν και κάποιοι παίκτες που απείχαν λόγω τραυματισμών. Στους δύο πρόσφατους αγώνες φάνηκε ότι η ομάδα μπορεί και έχει δυνατότητες. Μάλιστα, τόσο στον αγώνα με τον Ατρόμητο όσο και στο Περιστέρι υπήρχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Και στα δύο παιχνίδια κληθήκαμε να αγωνιστούμε για την περισσότερη διάρκειά τους με δέκα παίκτες• επίσης, και στους δύο αγώνες κάναμε αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών, τον Σεϊταρίδη στον Ατρόμητο και τον Βύντρα στην Ξάνθη• τέλος, και στις δύο αναμετρήσεις μετά τις αποβολές χρειάστηκε να γίνει κάποια αλλαγή που διαφοροποίησε τα πλάνα μας, αφού στο Περιστέρι βγήκε ο Σιμάο και στην Ξάνθη ο Κλέιτον. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες υπήρξαν αρνητικές επιρροές στο παιχνίδι μας, όμως βλέπουμε τελικά να γίνεται αυτό που έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες να γίνει η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, να είναι ένα σύνολο που να στοχεύει πάντοτε στη νίκη και αυτό βλέπουμε ότι είναι πραγματικά εφικτό. Η ουσία είναι να πειστούν οι ποδοσφαιριστές ότι έχουν τη δυνατότητα να παίζουν σωστά και να φτάνουν τη συνολική απόδοση σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Πόσο διαφορετικό περιμένετε τον αγώνα με τον Εργοτέλη; Είναι μια ομάδα που λογικά θα περιμένει τον Παναθηναϊκό στο μισό γήπεδο κι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει παιχνίδι.

Κοιτάξτε, θα είναι ένας αγώνας διαφορετικός. Κατ’ αρχήν είναι ένας αγώνας στον οποίο θα αγωνιστούμε εντός έδρας με περισσότερη ένταση και γι’ αυτό ελπίζω ότι θα έρθουν οι φίλαθλοι της ομάδας να μας υποστηρίξουν και να είναι δίπλα μας. Ο Εργοτέλης είναι μια καλή ομάδα, την έχω δει να παίζει. Όμως, κι εμείς από την πλευρά μας πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε εξίσου πολύ καλά, με πολλές φιλοδοξίες ώστε να κερδίσουμε τους τρεις πόντους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί για μας.

Πιστεύετε ότι σταδιακά βλέπετε στον αγωνιστικό χώρο τον Παναθηναϊκό που οραματίζεστε; Αυτό που σκεφτόσασταν στην αρχή της χρονιάς πλέον υπάρχει στο γρασίδι; Είναι αυτή η ομάδα που θα θέλατε να βλέπετε;

Υπάρχει σίγουρα πρόοδος από πολλούς ποδοσφαιριστές. Επίσης, θα έλεγα ότι και οι νέοι ποδοσφαιριστές έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά. Υπάρχει πλέον αυτοπεποίθηση στην ομάδα και αυτό είναι καλό για να πετυχαίνεις νίκες. Υπάρχει πράγματι ορατή βελτίωση, δεδομένου ότι οι ποδοσφαιριστές προοδεύουν και τακτικά αλλά και από πλευράς νοοτροπίας. Συνεπώς, μπορώ να πω ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αγωνισζόμαστε κάθε φορά για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Πιστεύετε ότι ο Παναθηναϊκός που βλέπουμε τελευταία είναι καλύτερος από κάθε άλλη ομάδα στην Super League;

Δεν είχα ακόμη τη δυνατότητα να δω όλες τις ομάδες, ωστόσο θα έλεγα πως ναι, αναμβισβήτητα είμαστε ανάμεσα στις 2-3 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Βέβαια, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα στο πρωτάθλημα και θα έλεγα ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό. Σίγουρα όμως, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει η αυτοπεποίθηση, η πίστη στις ικανότητές μας, η πίστη πως μπορούμε να κερδίζουμε και πως είμαστε ένα σύνολο που έχει τις δυνατότητες που χρειάζονται για να κερδίζουμε και να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Μια τελευταία ερώτηση: Το ποδόσφαιρο είναι βέβαια ομαδικό άθλημα, αλλά δύο πρόσωπα έχουν κλέψει μέχρι τώρα τα βλέμματα, ο Σεμπάστιαν Λέτο και ο Στέφανος Καπίνο. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την πολύ καλή παρουσία του Λέτο στο παιχνίδι και την παραγωγικότητά του και αν σκοπεύετε να διατηρήσετε τον Καπίνο κάτω από τα δοκάρια του Πανθηναϊκού.

Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Ο Λέτο, δίχως αμφιβολία έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή στο πρωτάθλημα. Βέβαια, είναι σίγουρο πως μπορεί ακόμα περισσότερα πράγματα και αυτή ουσιαστικά είναι η πρόκληση για τον ίδιο και είναι κάτι που συζητάμε κάθε εβδομάδα μαζί. Δεν μου αρέσει να κάνω αναφορές μεμονωμένα για ποδοσφαιριστές, προτιμώ να μιλάω για την ομάδα. Επαναλαμβάνω ωστόσο ότι ο Λέτο έχει τα εχέγγυα και τη δυνατότητα να πάει ακόμα καλύτερα. Όσον αφορά στον Καπίνο, είναι, όπως γνωρίζεται ένας νέος ποδοσφαιριστής με πολλές προοπτικές στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί. Θα έλεγα ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος αξίζει να παίζει στην ομάδα και θα παίζει.