Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ απέστειλε στη Super League την ακόλουθη επιστολή επισυνάπτοντας και τις προτάσεις της για την Θεσμική αναδιοργάνωση του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου:

«Κύριε Κομνηνέ,

Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League πραγματοποιείται με αφορμή πρόσφατη επιστολή του ΓΓΑ, που εκφράζει τη θέση ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Με αυτή τη θέση συμφωνούμε και το έχουμε πρόσφατα επισημάνει, ζητώντας την επανεκκίνηση του ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Στην ίδια επιστολή διατυπώθηκε η θέση ότι «η Super League, υπό τις περιστάσεις με τον τρόπο που λειτουργεί αλλά και με τη συμπεριφορά σημαντικών παραγόντων που την απαρτίζουν είναι ακατάλληλη να διοργανώσει πρωτάθλημα». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε και εμείς στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της λίγκας, όταν και υποβάλαμε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου του Συνεταιρισμού.

Πάγια αντίληψη της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αποτελεί ότι η αρχή του διαχωρισμού και της διάκρισης των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών είναι η μοναδική έγκυρη ασφαλιστική δικλείδα για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας ενός θεσμικού πλαισίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε προ πενταετίας η Super League, η οποία μεταξύ άλλων εξυπηρετούσε και την παραπάνω ανάγκη, δηλαδή την αποφυγή της συγκέντρωσης όλων των εξουσιών στο Ποδόσφαιρο σε μία Αρχή. Δεν είναι μακριά η εποχή που από αυτή τη συγκέντρωση προέκυψαν μια σειρά από στρεβλώσεις και προβλήματα στα οποία κανείς υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος δεν θα ήθελε να δει το Ποδόσφαιρο να επιστρέφει.

Με όλα τα, δεδομένα, προβλήματα στη λειτουργία και τη δομή της και θεωρώντας αναμφισβήτητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές και βελτιώσεις, πιστεύουμε ότι η λίγκα ήταν μια θετική εξέλιξη και συνέβαλε στο να γίνουν αρκετά βήματα μπροστά.

Μέσα από την ίδια τη Super League πρέπει να ξεκινήσουν οι αλλαγές που οφείλουν να γίνουν προκειμένου να θωρακιστεί θεσμικά το Ποδόσφαιρό μας. Εφαρμόζοντας πιστά την ίδια αρχή της διάκρισης των εξουσιών και εσωτερικά για την ίδια τη λίγκα, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του Γενικού Διευθυντή του Συνεταιρισμού, προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης των εξουσιών της Προεδρίας. Και η ίδια η προεδρία θα πρέπει να υπαχθεί σε κανόνες εκ περιτροπής και μέσω κλήρωσης επιλογής προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ενδεχόμενη ακαταλληλότητα παραγόντων.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ωστόσο, χρειάζεται γενναίες αποφάσεις και καίριες τομές στο σύνολό του και όχι μόνο στο επίπεδο της λίγκας. Είναι πιστεύουμε ανάγκη να δουλέψουμε όλοι συνειδητά προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Για το σκοπό αυτό επισυνάπτουμε μια σειρά από προτάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του Ποδοσφαίρου μας και τις οποίες θα θέλαμε να διανείμετε σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη σημερινή Συνεδρίαση. Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται ως «πρώτη ύλη» ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων του Ποδοσφαίρου μας που θα τις επεξεργαστεί και θα τις αναλύσει περαιτέρω.

Ο διάλογος αυτός είναι επιτακτικό, κατά την άποψή μας να ξεκινήσει άμεσα, καθώς, είναι πλέον σαφές τόσο στην πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων όσο και στη φίλαθλη κοινή γνώμη, πως άλλο Πρωτάθλημα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί.

Με εκτίμηση,

Δ. Γόντικας

Α’ Αντιπρόεδρος – Γενικός Διευθυντής»

Κάντε click εδώ για να δείτε τις προτάσεις της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ