Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου:

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από ένα σερί καλών αποτελεσμάτων με δύο νίκες στο πρωτάθλημα. Ασφαλώς θα θέλατε να δοθεί συνέχεια στις επιτυχίες με τον αγώνα του Σαββάτου στο Περιστέρι.

Αναμφισβήτητα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινάς το πρωτάθλημα θετικά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμα τι θα γίνει τις δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν τον αγώνα με τον Ατρόμητο, αυτό όμως το παιχνίδι, απέναντι σε έναν αντιπαλό που είναι πολύ καλή ομάδα με θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, είναι πολύ σημαντικό.

Τι χρειάζεται να προσέξει ο Παναθηναϊκό στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο;

Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο, μια ομάδα με καλή τακτική συμπεριφορά και καλή κυκλοφορία της μπάλας και γι’ αυτό, σε οποιοδήποτε γήπεδο, και ιδιαίτερα στην έδρα της, είναι μια δύσκολη ομάδα. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι, πιέζοντας στην επίθεση και φροντίζοντας ταυτόχρονα να αμυνθούμε σωστά. Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα η οποία στοχεύει να έχει την κατοχή της μπάλας γι’ αυτό και εμείς πρέπει από την δική μας την πλευρά να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να μην του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει πολύ ώρα την μπάλα στα πόδια του.

Ο Ρούντολφ είναι πλέον έτοιμος να αγωνιστεί;

Ο Ρούντολφ θα είναι στην αποστολή, αλλά ακόμα μόλις έχει έρθει. Πρέπει να μπει στην ιδιοσυγκρασία της ομάδας, να γνωριστεί με τους συμπαίκτες του, να τον δούμε ακόμα καλύτερα γιατί μέχρι τώρα έχει λάβει μέρος σε λίγες μόνο προπονήσεις. Θα είναι λοιπόν στη 18άδα, αλλά δεν ξέρω αν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι.

Με την προσθήκη του Ρούντολφ σκέφτεστε σε βάθος χρόνου την αλλαγή συστήματος σε 4-42, από τη στιγμή που και ο Τοτσέ πηγαίνει καλά και υπάρχει και ο Πετρόπουλος;

Κοιτάξτε: η ομάδα έχει την δική της ταυτότητα. Αυτήν την ταυτότητα θα τη διατηρήσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε κάποια αλλαγή. Θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους παίκτες που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε το σύστημα, ούτε το γεγονός ότι έχουμε δύο, τρεις ή τέσσερις καλούς επιθετικούς σημαίνει ότι θα παίζουμε με δύο, τρεις ή τέσσερις επιθετικούς στην ενδεκάδα. Θα διατηρήσουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας και στο μέλλον θα δούμε τι πρόκειται να γίνει.

Ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να βρίσκει το ρυθμο του αγωνιστικά και οι ποδοσφαιριστές αρχίζουν να πατούν καλά στο γήπεδο. Ανησυχείτε καθόλου για το γεγονός ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα αποχής από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις αν δεν αλλάξει κάτι και μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι το επόμενο παιχνίδι;

Ο προγραμματισμός είναι δύσκολος αν δεν γνωρίζεις τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Πιστεύω ότι είναι μια κατάσταση η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα σαν το δικό μας και κατά τη γνώμη μου οι υπεύθυνοι οφείλουν να διευθετήσουν ταχύτατα αυτήν την κατάσταση. Η ίδια δυσκολία υπάρχει για όλους αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν καν παίξει ακόμα. Συνεπώς είναι μια κατάσταση που δεν βοηθάει κανέναν, καθώς είναι άλλο πράγμα να έχεις έναν συνεχή αγωνιστικό ρυθμό και άλλο, αντιθέτως, να έχεις διάφορες παύσεις κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Μετά τον Ατρόμητο δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι, αλλά σίγουρα το όποιο νεκρό διάστημα θα επηρεάσει την ομάδα. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι καλό για ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα και οι αρμόδιοι πρέπει επειγόντως να επιλύσουν το πρόβλημα, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να διεξάγεται ένα πρωτάθλημα με τέτοια διαλείμματα και να συνεχίζεται μ’ αυτόν τον αβέβαιο τρόπο.

Είδαμε στον αγώνα με τον ΠΑΣ ένα υγιές κλίμα στις εξέδρες. Ο κόσμος στήριζε την ομάδα μέχρι το τελευταίο λεπτό, φαινόταν ότι υπάρχει ενότητα μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Εκτιμάτε ότι όλες αυτές οι δυσκολίες ενώνουν τελικά τον κόσμο και την ομάδα προκειμένου να φτάσει στην επίτευξη των στόχων;

Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα επιλύονται τόσο εύκολα, ούτε η άνοιξη μπορεί να έρθει με έναν μόνο αγώνα. Πιστεύω ότι όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι στο Σύλλογο, όλοι όσοι αγαπούν τον Παναθηναϊκό, πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να μπει ο Παναθηναϊκός στο σωστό δρόμο, για να ξαναχτιστεί η μεγάλη ομάδα που ήταν πάντοτε ο Παναθηναϊκός. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι επειδή αγωνιστικά είχαμε μια καλή ημέρα όλα λύνονται. Οι υπεύθυνοι είναι αυτοί που οφείλουν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, ώστε να μπουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο.