Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου:

Σε ποια κατάσταση είναι η ομάδα εν όψει του αγώνα με τον ΠΑΣ και ποιες είναι οι σκέψεις σας για τον αγώνα αυτό;

Είχαμε αυτή την περίοδο αρκετούς διεθνείς ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν εκτός ομάδας. Δουλέψαμε όμως με τους υπόλοιπους πολύ καλά, κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία και οι φιλοδοξίες μας είναι πολύ υψηλές. Νομίζω ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να παίξουμε τον αγώνα της Κυριακής και να τον κερδίσουμε.

Κρύβουν παγίδες αυτά τα παιχνίδια απέναντι σε μικρές ομάδες που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και δεν έχουν άγχος;

Αυτή είναι η μοίρα των μεγάλων Συλλόγων. Ο αντίπαλος θέλει πάντοτε κάτι να αποσπάσει, κάτι να κερδίσει. Ο δικός μας ο σκοπός όμως είναι πάντοτε να κερδίζουμε. Ακόμα και η ισοπαλία δεν χαρακτηρίζεται θετικά. Για μάς νίκη είναι μόνο η νίκη. Άρα, αυτό που πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε μέσα στην ομάδα είναι ότι πρέπει να πετύχουμε τη νίκη την Κυριακή και συνεπώς πρέπει να τρέξουμε περισσότερο από τους αντιπάλους μας προκειμένου να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Η ομάδα έχει δεχτεί δύο σοβαρά πλήγματα. Προέκυψε ο τραυματισμός του Νίνη, ενώ νωρίτερα είχε τραυματιστεί και ο Λάζαρος. Πόσο αλλάζουν αυτές οι εξελίξεις, αλλά και η έλευση του Ρούτντολφ που είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, τα πλάνα σας;

Κατ’ αρχάς αναφορικά με τον Ρούντολφ: πρέπει πρώτα να φτάσει εδώ, να γνωρίσει το Σύλλογο, να γνωρίσει τον προπονητή, να γνωριστεί με τους συμπαίκτες του και εν συνεχεία να αποδείξει δουλεύοντας ότι έχει θέση στην ομάδα. Αναφορικά με τους τραυματισμούς τώρα: η απώλεια του Λάζαρου είναι κάτι με το οποίο έχουμε ήδη μάθει να ζούμε εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Ο τραυματισμός του Νίνη όμως είναι κάτι που προέκυψε τώρα και η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει μια αρνητική ατμόσφαιρα γενικά προκύπτουν και επιπλέον αναποδιές. Αυτό το οποίο πρόκειται να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις αντιξοότητες. Έχουμε μια ομάδα 20 παικτών, την οποία ενδέχεται να πλαισιώσουν και κάποιοι ποδοσφαιριστές από την ομάδα Νέων και μ’ αυτούς που θα έχω στη διάθεσή μου θα προσπαθήσω να πετύχω όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Είστε ενήμερος για τις πρόσφατες διοικητικές εξελίξεις στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού. Πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών σας και αν θεωρείτε ότι θα επηρεαστεί η ψυχολογία της ομάδας στη συνέχεια.

Γνωρίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό γεγονός για το Σύλλογο μετά την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη με όλα όσα πρόσφερε αυτά τα 32 χρόνια στον Παναθηναϊκό είτε μιλάμε για τις εγκαταστάσεις που βρισκόμαστε τώρα, είτε για όλα όσα έκαναν τον Παναθηναϊκό μεγάλη ομάδα διεθνώς. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια αλλαγή σελίδας. Όλοι γνωρίζουν, κι εγώ το κατανόησα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον Παναθηναϊκό ότι οι νίκες και οι διακρίσεις είναι ο κινητήριος μοχλός ώστε να υπάρχει ισορροπία, σταθερότητα, οικονομική ευρωστία. Δεν γνωρίζω σε βάθος τις λεπτομέρειες των διοικητικών εξελίξεων κι έτσι δεν μπορώ να σας πω κάτι για το παρόν ή το μέλλον. Αυτό όμως το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι οι νίκες και τα θετικά αποτελέσματα γενικά είναι αυτά τα οποία θα φέρουν τις καλές προοπτικές, την οικονομική ανασύνταξη, καθώς επίσης και όλα όσα χρειάζονται ώστε να συνεχιστεί η καλή πορεία του Παναθηναϊκού. Αυτά είναι πράγματα τα οποία ενδεχομένως να συμβαίνουν σε μεγάλοπυς Συλλόγους κάποιες φορές, όμως οι μεγάλοι Σύλλογοι είναι εκείνοι που μπορούν να προσπερνάνε αυτές τις αντιξοότητες και για μένα η νίκη και το θετικό αποτέλεσμα είναι αυτά που θα φέρουν την ισορροπία, την οικονομική ευρωστία, θα φέρουν εν τέλει τους φιλάθλους ακόμα πιο κοντά στο σύλλογο και θα εμφυσήσουν αισιοδοξία σε όλους.

Εκτιμάτε ότι με όλες αυτές τις δυσκολίες ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάει κόντρα στον άνεμο και να υπάρξει συσπείρωση του ποδοσφαιρικού τμήματος με τον κόσμο και ενότητα, προκειμένου να φτάσει η ομάδα στην επίτευξη των στόχων της;

Έμαθα στη ζωή μου ότι στις μεγάλες δυσκολίες φαίνονται οι μεγάλοι Σύλλογοι, οι μεγάλοι χαρακτήρες, οι μεγάλοι άνδρες. Οι δυσκολίες είναι προφανείς και όλοι γνωρίζουν ότι ενδεχομένως τα πράγματα στο εξής δεν θα είναι όπως ήταν πριν. Προσωπικά δεν έχω αλλάξει καθόλου τη δουλεία που κάνω και το τι προσφέρω στο Σύλλογο. Ανέκαθεν εξέφραζα την πεποίθηση ότι οι μεγάλες ομάδες πάντα πρέπει να παίζουν για τη νίκη και αυτό πρέπει πάντα να γίνεται προσπερνώντας οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να προκύψει. Για να κερδίζεις όμως δεν αρκεί να έχεις μόνο καλούς ποδοσφαιριστές ή μόνο καλό προπονητή ή μόνο εξαιρετικούς φιλάθλους ή μόνο καταπληκτική διοίκηση. Πρέπει όλα αυτά να συνυπάρξουν ταυτόχρονα και στην ίδια ένταση για να έρθουν καλά αποτελέσματα. Κατά τα φαινόμενα, τον τελευταίο καιρό αυτό δεν συνέβη. Ελπίζω ότι όλοι όσοι αγαπούν τον Παναθηναϊκό, όλοι όσοι είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, όλοι όσοι έχουν το ποδόσφαιρο στην καρδιά τους θα αρχίσουν να σκέφτονται όλοι μαζί. Και όλοι μαζί, κάθε μέρα, σε κάθε αγώνα θα παλεύουμε για τις καλύτερες προοπτικές και για τη νίκη. Πιστεύω ότι μόνο με αυτή τη συνολικά θετική σκέψη και όταν όλοι θα σκέφτονται θετικά, τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα με μια πολύ θετικότερη προοπτική στην ιστορία του Παναθηναϊκού.