Ο Γιώργος Καλαφάτης ίδρυσε σαν σήμερα πριν από 111 χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 1908 την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, ανοίγοντας το βιβλίο της πιο ένδοξης ποδοσφαιρικής ιστορίας της χώρας και στοχεύοντας συνειδητά, παρότι πρόωρα για την εποχή του, στη δημιουργία μιας αθλητικής οντότητας που θα μεγάλωνε και θα ξεπερνούσε τα στενά όρια της γειτονιάς και της πόλης όπως ήταν μέχρι τότε καθιερωμένο. Αυτά τα δύο στοιχεία, η πρωτοπορία και η τοποθέτηση υψηλών στόχων συνόδευσαν πάντοτε τον Παναθηναϊκό στην πορεία αυτών των 111 πλέον χρόνων μετατρέποντάς τον σταδιακά στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας και σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό «πρεσβευτή» της χώρας στο εξωτερικό.

Και όπως είχε πει ο τεράστιος Απόστολος Νικολαΐδης το 1978 επ’ αφορμή των 70ών γενεθλίων του συλλόγου «Ο Παναθηναϊκός μας εμεγαλύνθη τόσον και τόσον εδοξάσθη ώστε με πεποίθηση πλέον να πιστεύουμε ότι κάποτε θα εορτάζονται οι εκατονταετηρίδες αυτού. Διότι ο Παναθηναϊκός μας κατέστη αιώνιος. Κατέστη Αθάνατος! Διότι ο Παναθηναϊκός είναι Ιδέα!»

Η πορεία αυτή, γεμάτη σε όλη της τη διάρκεια από αλησμόνητες στιγμές, αγωνιστικές επιτυχίες και ορόσημα όχι μόνο για τον Σύλλογό μας αλλά για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, αποτελεί τη μόνιμη σταθερά και την ουσιαστική πυξίδα για το μέλλον του Παναθηναϊκού καθορίζοντας δεσμευτικά τις αρχές, τη φιλοσοφία και, σε τελική ανάλυση, τους ίδιους τους στόχους της ομάδας.

Χρόνια πολλά στον Παναθηναϊκό μας! Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος!