Σήμερα φοράμε όλοι ΡΟΖ! Γιατί; Διότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι αριθμοί δίνουν την κοινωνική διάσταση και το μέγεθος της ασθένειας…

 • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.
 • Υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
 • Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας
 • Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 7.772 νέες περιπτώσεις το χρόνο.
 • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Η πρόληψη είναι το κλειδί

Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους ίασης. Στα αρχικά της στάδια, η νόσος δεν δίνει σημάδια, γι’ αυτό ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, είναι απαραίτητος. Η αυτοεξέταση αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πρόληψης, ενώ η επίσκεψη στον γιατρό για ψηλάφηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Πλέον οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Συνεργασία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με το «Άλμα Ζωής»

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε συνεργασία με τον “Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»”, συμμετέχει ενεργά στη δράση για την πρόληψη καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο αυτό οι ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού και του Άρη, φόρεσαν ροζ t-shirt με το μήνυμα: Σήμερα φοράμε όλοι ΡΟΖ, κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις γυναίκες, οι οποίες ως επί το πλείστον κινδυνεύουν να νοσήσουν αλλά και με τους άνδρες. Είναι υπόθεση όλων μας διότι αφορά τη μητέρα, την αδελφή, τη σύζυγο, τη σύντροφο, τη φίλη.

Η εμπειρία μιας survivor

Τα λόγια μιας survivor καρκίνου του μαστού είναι χαρακτηριστικά για τον ρόλο που έπαιξε ο σύντροφός της στην έγκαιρη διάγνωση. «Ο σύντροφός μου έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάγνωσή μου. Ήταν εκείνος που, μετά τη συμμετοχή μας στο Greece Race for the Cure, με παρακίνησε να κάνω και εγώ τη δική μου μαστογραφία και να μην αμελώ τον προληπτικό μου έλεγχο. Δε θα μπορούσα να το φανταστώ ότι αυτή η παρακίνηση του συντρόφου μου με οδήγησε στο να βρω έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού!» δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ποιους ανθρώπους θα επιλέξεις να έχεις μαζί σου στη διαδρομή. Γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που δεν χρειάζεται να την περάσεις μόνη. Πόνος που τον μοιράζεσαι, είναι μισός, λένε. Πολύτιμοι δικοί μου συνοδοιπόροι, λοιπόν, με την ασθένεια ήταν η οικογένειά μου, το “Άλμα Ζωής” αλλά και ο σύντροφός που στάθηκε στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή και με στήριξε σε κάθε φάση και κάθε δυσκολία».

Ας θυμίσουμε λοιπόν σε κάθε γυναίκα να προσέχει τον εαυτό της. Ας διαδώσουμε μαζί με το «Άλμα Ζωής» τα αισιόδοξα μηνύματα για την πρόληψη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

Επικοινωνήστε με το «Άλμα Ζωής»!

 • Τηλεφωνικό κέντρο: 210 41 80 006
 • Κοινωνική υπηρεσία: 210 88 15 444
 • Τηλεφωνική γραμμή στήριξης (αποκλειστικά για ψυχολογική υποστήριξη): 210 8 253 253
 • Email γραμματείας: [email protected] 
 • Fax: 210 41 80 016
 • Διεύθυνση: Ηπείρου 11, Αθήνα, 104 33

Facebook

Twitter

Instagram