Ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα προσέθεσε ο Παναθηναϊκός στο «παθητικό» του, φτάνοντας τις τρεις συνεχόμενες ήττες σε Ευρώπη και Πρωτάθλημα μετά την ήττα από τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ με 2-0 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με αμυντικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητα την αναχαίτιση της επιθετικότητας των γηπεδούχων. Αυτός ο στόχος αρχικά επιτεύχθηκε με τον Αγιαξ να έχει μεν την κατοχή της μπάλας, αλλά να μην μπορεί να απειλήσει και να δημιουργήσει φάσεις μπροστά στην εστία του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» από την πλευρά τους προσπαθούσαν κυρίως να αναπτυχθούν με προωθήσεις των Κουλιμπαλί και Χουλτ και σε μια τέτοια, στο 27’, ο δεξιός ακραίος αμυντικός βρήκε τον Ιμπάρμπο στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων. Ο Κολομβιανός επιθετικός μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα βρήκε το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας και βγήκε άουτ.

2 γκολ σε ένα δεκάλεπτο

Το παιχνίδι συνεχίστηκε ουσιαστικά στο ίδιο μοτίβο μέχρι τις δύο φάσεις που πρακτικά καθόρισαν το αποτέλεσμα του αγώνα μέσα σε 11 αγωνιστικά λεπτά. Στο 39’ ο Σόνε εκτέλεσε με δύναμη το φάουλ που είχε κερδίσει ο Γιουνές αρκετά μακριά από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Στιλ ανοίγοντας το σκορ. Ετσι οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ «από το πουθενά» υπό την έννοια ότι δεν είχαν μέχρι τότε δημιουργήσει κάποια ευκαιρία. Το… μούδιασμα από αυτή την εξέλιξη δεν εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό ούτε μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου και πολύ γρήγορα, στο 50’ ο Τέτε εκμεταλλεύθηκε λάθος του Χουλτ, έκλεψε την μπάλα και με διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Αγγλου τερματοφύλακα που δεν μπόρεσε να αποτρέψει το 2-0.

Χωρίς αντίδραση

Ο Παναθηναϊκός δεν φάνηκε ικανός να ανατρέψει ούτε την εικόνα ούτε και – πολύ περισσότερο – το σκορ της αναμέτρησης στα 43 λεπτά που ακολούθησαν μέχρι την ολοκλήρωση της αναμέτρησης χωρίς να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι, με την άνεση της ασφάλειας που τους παρείχε το 2-0 έγιναν πιο παραγωγικοί και δημιούργησαν μερικές ευκαιρίες τις οποίες δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε γκολ παραμένοντας καλύτεροι μέχρι το τέλος και αφήνοντας τον Παναθηναϊκό χωρίς βαθμό για έναν ακόμα αγώνα και εκτός συνέχειας του Europa League και μαθηματικά.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Άγιαξ: Ονάνα, Τέτε, Βέστερμαν, Ντε Λιχτ, Ντάικς, Σόνε (69’ Ντε Γιονγκ), Βαν ντε Μπέεκ, Νουρί, Τσέρνι, Κασιέρα, Γιουνές (62’ Κλέμεντ).

Παναθηναϊκός: Στιλ, Σάμπα (57’ Ιβανόφ), Μολέδο, Κουτρουμπής, Κουλιμπαλί, Γουακάσο, Ζέκα, Βιγιαφάνιες (63’ Λεντέσμα), Χουλτ, Λουντ, Ιμπάρμπο.