Το κάλεσμα του Παναθηναϊκού και του Φατίχ Τερίμ δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον Σαμέτ Ακαϊντίν. Και πώς να αρνηθεί μια πρόταση απ’ τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα και τον κορυφαίο Τούρκο προπονητή; Ο Σαμέτ έβαλε τα πράσινα, έγινε ο πρώτος Τούρκος ποδοσφαιριστής που φοράει τη φανέλα του Τριφυλλιού και τώρα στοχεύει σε τίτλους με τον Παναθηναϊκό.

Το Match Programme για το ματς με τον Άρη

Έχεις συμπληρώσεις κάτι περισσότερο από έναν μήνα στον Παναθηναϊκό. Δεδομένου ότι αλλαγή ήταν μεγάλη καθώς ήρθες σε νέα χώρα, νέα ομάδα, νέο περιβάλλον, νέες συνθήκες, πώς ήταν η προσαρμογή σου και πώς αισθάνεσαι τώρα;

Η αλήθεια είναι πως όταν πρωτοήρθα δυσκολεύτηκα λίγο. Βγήκα πρώτη φορά απ’ τη χώρα μου αλλά σιγά-σιγά έχω συνηθίσει και όλα είναι καλύτερα. Το περιβάλλον είναι πολύ ωραίο και το κλίμα πολύ φιλικό. Είμαστε σαν οικογένεια στον Παναθηναϊκό. Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά κι ελπίζω να πάνε και ακόμα καλύτερα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Πώς ήταν η υποδοχή απ’ τους συμπαίκτες σου και απ’ τους ανθρώπους της ομάδας;

Απ’ την πρώτη μέρα που ήρθα, όλοι με υποδέχθηκαν πολύ καλά. Όλοι είναι πολύ φιλόξενοι μαζί μου. Δεν ένιωσα την παραμικρή απόσταση. Ολοι όσοι βρίσκονται στην ομάδα, οι παίκτες, το staff και όλοι όσοι δουλεύουν στον σύλλογο, είναι πολύ φιλικοί. Ενδιαφέρονται, βοηθούν και προσφέρουν. Νιώθω ότι δεν έχω πάει σε μια ξένη χώρα και σε μια ξένη ομάδα. Έχουν κάνει την προσαρμογή μου πολύ πιο εύκολη και άνετη και τους ευχαριστώ.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε χρόνος προσαρμογής καθώς έπεσες αμέσως στα βαθιά διότι υπήρχαν πολλοί συνεχόμενοι, δύσκολοι και απαιτητικοί αγώνες. Πώς νιώθεις σε ποδοσφαιρικό επίπεδο;

Όπως το είπατε, ήρθα σε μια απαιτητική περίοδο για τον Παναθηναϊκό και μπήκα σε δύσκολους αγώνες. Δεν είχα πολλές προπονήσεις με την ομάδα και δεν έχω μπορέσει να δείξω το 100% των δυνατοτήτων μου κι αυτά που πραγματικά μπορώ να κάνω μέσα στο γήπεδο. Δυσκολεύτηκα λίγο να προσαρμοστώ αλλά τώρα νιώθω καλά. Περιμένω τις ευκαιρίες μου για να αποδείξω αυτά που μπορώ. Είμαι συνηθισμένος σε δύσκολους και μεγάλους αγώνες και ξέρω τι μπορώ να προσφέρω.

Πρόλαβες πάντως να τα ζήσεις όλα! Μεγάλες νίκες και προκρίσεις αλλά και αρνητικά αποτελέσματα…

Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να νικάει σε όλα τα ματς. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε μεγάλους και μικρούς αγώνες. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι ανά πάσα στιγμή. Είμαστε μεγάλη ομάδα και μπορούμε να γυρίσουμε υπέρ μας την κατάσταση. Στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά. Είναι απρόβλεπτο άθλημα. Εκεί που δεν το περιμένεις, μπορεί να χάσεις βαθμούς. Κι εκεί που δεν το περιμένεις, μπορεί να πάρεις μια τεράστια νίκη. Το σημαντικότερο είναι να μην μας επηρεάζουν τα αρνητικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά αποφασισμένοι για το καλύτερο. Πιστεύω ότι στη συνέχεια και στα πλέι οφ θα μπορέσουμε να διορθώσουμε την κατάσταση.

Γνωρίζοντας σιγά-σιγά το ελληνικό πρωτάθλημα και τους αντιπάλους σας αλλά και ζώντας από μέσα τον Παναθηναϊκό, νιώθεις ότι είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων της ομάδας;

Απ’ την πρώτη στιγμή που ήρθα, ήξερα την ομάδα και την πίστευα. Επειδή χάσαμε βαθμούς σε δύο αγώνες, δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη χρονιά. Μπορούμε να το διορθώσουμε. Τα πλέι οφ είναι ένα σύστημα, όπου όλοι μπορούν να τους κερδίσουν όλους, άρα όλα είναι ανοιχτά και όλα μπορούν να συμβούν. Άλλωστε, η βαθμολογική μας διαφορά απ’ την κορυφή είναι πολύ μικρή. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση. Γνωρίζετε καλά ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός μπήκε ως πρώτος στα πλέι οφ αλλά τελικά δεν πήραμε εμείς το πρωτάθλημα. Αυτό μας αποδεικνύει ότι στα πλέι οφ μπορούν να συμβούν τα πάντα. Κι εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είχες ακούσει προτού έρθεις στην Ελλάδα για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και την ατμόσφαιρα της Λεωφόρου. Πώς είναι η εμπειρία τώρα που το έχεις ζήσει;

Είναι τρομερή η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί μας. Επί 90 λεπτά δεν σταματούν ποτέ. Και στις προηγούμενες ομάδες που έπαιζα, είχαμε πολύ καλούς οπαδούς. Εδώ όμως αυτό που είδα και μου άρεσε πάρα πολύ, είναι πως οι οπαδοί νιώθουν ένα με την ομάδα και την στηρίζουν με όλη τους την ψυχή. Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε, για όλη αυτή την αγάπη και τη στήριξη που μας παρέχουν, να δώσουμε τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να τους κάνουμε χαρούμενους. Έχουμε υποχρέωση απέναντί τους.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να έρθεις στον Παναθηναϊκό;

Οι μεγάλοι στόχοι που έχει ο Παναθηναϊκός και η παρουσία του Φατίχ Τερίμ είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ήρθα. Είχα πολλές προτάσεις για μεταγραφή αλλά ο Παναθηναϊκός και ο προπονητής μας με έκαναν να έρθω εδώ…

Τι σημαίνει ο Φατίχ Τερίμ για το τουρκικό ποδόσφαιρο;

Ο Φατίχ Τερίμ έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Είναι μια τεράστια προσωπικότητα. Και για όλους τους παίκτες αποτελεί ένα όνειρο να δουλέψουν μαζί του. Από μικρά παιδιά θέλαμε κάποια στιγμή να μας προπονήσει ο Φατίχ Τερίμ. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Είχες επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν την Ελλάδα ή είναι η πρώτη σου φορά; Πώς βιώνεις τις πρώτες μέρες στη χώρα μας;

Πρώτη φορά έρχομαι στην Ελλάδα. Νιώθω πολύ καλά και πολύ άνετα. Η ατμόσφαιρα είναι ωραία και οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Νιώθω ότι μοιάζουμε πάρα πολύ σαν λαοί. Νιώθω πολύ χαρούμενος εδώ.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τον Παναθηναϊκό;

Ο πρώτος μου στόχος είναι να πάρουμε το νταμπλ: να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει κι ένα Euro μπροστά μας, ένας μεγάλος στόχος για μένα. Η προοπτική του Euro και η παρουσία μου στην Εθνική ομάδα ήταν ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ήρθα στον Παναθηναϊκό…