Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της σειράς των μεγάλων πανελλαδικών τουρνουά Adidas Green Challenge Tournament που διοργάνωσε η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, το Δίκτυο Ακαδημιών που λειτουργεί υπό την αιγίδα και την πιστοποίηση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.
Σε συνέχεια του τουρνουά των 3-5 Πηγαδίων της Νάουσας που διεξήχθη στις 27–31 Μαρτίου με τις συμμετέχουσες ομάδες να διαγωνίζονται στις ηλικιακές κατηγορίες των γεννηθέντων 1995-1996, των γεννηθέντων 1997–1998 και των γεννηθέντων 1999–2000, η αυλαία έκλεισε στις 7– 11 Απριλίου όπου στην πρότυπη αθλητική κατασκήνωση Sportcamp στο Λουτράκι διαγωνίστηκαν στις ίδιες ηλικίες, 28 πράσινες ακαδημίες από την Νότια Ελλάδα, τα Νησιά και την Κύπρο.
Οι νικήτριες ομάδες σε κάθε κατηγορία από καθένα από τα τουρνουά κέρδισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στο γήπεδο <Απόστολος Νικολαίδης> της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα αναδείξει τους πρωταθλητές Ελλάδας σε κάθε κατηγορία ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και δώρα.
Την οργάνωση των αγώνων είχαν αναλάβει ο Γενικός Διευθυντής της Πράσινης Ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης Βασίλης Αργυρίου, ο Υπεύθυνος του Δικτύου Σταμάτης Αργύρης που μαζί με την Υπεύθυνη Διοικητικής Υποστήριξης Αγγελική Πλατή είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη της διοργάνωσης των τουρνουά.
Την οργανωτική ομάδα πλαισίωσαν έξι (6) εθελοντές, φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Σπάρτης οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους συμμετέχοντας στην παραγωγή μίας μεγάλης διοργάνωσης.
Οι φοιτητές αυτοί ήταν οι: Αλεξανδρή Μαρία, Βασιλείου Σάββας, Γεωργιλάκης Γιάννης, Ευθυμίου Χαρά, Θέος Μιχάλης, Καιμασίδης Θοδωρής, Καπουράνης Θάνος, Μάρκου Μαρία, Μιχαλιτσιάνου Πέπυ, Νικολάου Ευτυχία και Πλευράκη Βάσω.
Τους αγώνες παρακολούθησε σε καθημερινή βάση ο Πρόεδρος της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γιώργος Καπουράνης και πολλοί σκάουτερ και προπονητές των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και συγκεκριμένα οι Γιάννης Καλιτζάκης, Κώστας Μάρκου, Κώστας Ταράσης, Κώστας Μαυρίδης, Άρης Κυριαζής, Ράικο Γιάνγιανιν, Κώστας Φραντζέσκος και Βαγγέλης Σάμιος.
Την ευθύνη της διαιτησίας των αγώνων είχε ο διαιτητής του Συνδέσμου Δυτικής Αττικής που μαζί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Λινάρδο και τους υπόλοιπους διαιτητές και επόπτες εξασφάλισαν ίση μεταχείριση για όλες τις ομάδες και δικαίως τιμήθηκαν από τους διοργανωτές μετά τη λήξη των αγώνων.
Της έναρξης του αγωνιστικού προγράμματος την Τετάρτη 7 Απριλίου προηγήθηκε η λιτή τελετή έναρξης στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι συμμετέχουσες ομάδες στις οποίες μάλιστα μοιράστηκαν αναμνηστικά t-shirt.
Κατά τη διάρκεια της τελετής τα στελέχη της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ευχαρίστησαν όλες τις ακαδημίες για τη συμμετοχή τους και τις προέτρεψαν να τηρήσουν το fair play και να αγωνιστούν με πρώτο στόχο την χαρά και την ψυχαγωγία τους τονίζοντας τους ότι ανεξάρτητα των τελικών αποτελεσμάτων και κατατάξεων όλες ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού.
Οι ομάδες ακολούθησαν κατά γράμμα τις προτροπές των διοργανωτών και χάρισαν πολύ όμορφες στιγμές στους εκατοντάδες θεατές, τηρώντας τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και μη ξεφεύγοντας από τα όρια ακόμα και όταν αγωνίζονταν για τα μετάλλια.
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Ύστερα από 5 ημέρες καταιγιστικής δράσης το Σάββατο 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να είναι παρούσες αφού οι διοργανωτές πιστοί στην αρχική τους δέσμευση τις τίμησαν όλες ανεξαιρέτως είτε σε ομαδικό επίπεδο είτε σε επίπεδο κάποιου αθλητή τους που διακρίθηκε σε κάποια κατηγορία.
Σε όλους τους αθλητές μοιράστηκαν αναμνηστικά διπλώματα αλλά και δώρα από την Greenteam ενώ οι τιμητικές πλακέτες αυτή τη φορά δόθηκαν σε συντελεστές του τουρνουά που πρόσφεραν ξεχωριστές στιγμές στη διοργάνωση.
Έντονη συγκίνηση κυριάρχησε όταν κλήθηκαν να πάρουν τις τιμητικές πλακέτες τους οι 2 άτυχοι αθλητές που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των αγώνων. Συγκεκριμένα ο Ηρακλειώτης Ζαχαρίας Παπακώστας έσπασε και τα δύο του χέρια στην ίδια φάση ενώ το χέρι του έσπασε και ο Δημήτρης Μανωλακάκης του Ρεθύμνου, με τους δύο αθλητές να αποθεώνονται από τους 1.000 περίπου παριστάμενους.
Μεγάλο χειροκρότημα εισέπραξαν ακόμα οι 3 αθλήτριες που συμμετείχαν στο τουρνουά σε πείσμα όσων υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο ανδρικό άθλημα. Οι 2 εξ αυτών, η Μαριλένα Καλαφάτη και η Παναγιώτα Καλογηράτου ανήκουν στη GFD Κεφαλονιάς ενώ η Γεωργία Δημοπούλου ανήκει στη Θύελλα Αιγίου.
Θέλοντας να ενισχύσουν τον ψυχαγωγικό ρόλο αυτών των τουρνουά οι διοργανωτές πρωτοτύπησαν απονέμοντας μέσα σε αποθέωση πλακέτα στους γονείς της ακαδημίας Βορκάς Κύπρου οι οποίοι με το αστείρευτο χιούμορ τους πρόσφεραν στιγμές άφθονου γέλιου σε όσους αγώνες συμμετείχε η ομάδα από την Κύπρο.
Στο ίδιο ψυχαγωγικό πνεύμα κινήθηκε και η βράβευση του καλύτερου προπονητή του τουρνουά αφού ο τιμηθείς Κυριάκος Αθανασίου του Αιγίου εκτός από τις αδιαμφισβήτητες προπονητικές του ικανότητες διακρίθηκε για το εκπληκτικό του χιούμορ που συνόδευε όλες τις οδηγίες που έδινε στους ποδοσφαιριστές του.
Οι ειδικές βραβεύσεις έκλεισαν με την γιατρό των αγώνων Μαρία Πνευματικάτου που με την εντυπωσιακή της φυσική παρουσία προκάλεσε άθελά της τον <τραυματισμό> πολλών ποδοσφαιριστών που έπεφταν επίτηδες στο χορτάρι ζητώντας πρώτες βοήθειες χωρίς να έχουν τον παραμικρό τραυματισμό!
Κατηγορία 1995 – 1996
Ένα απίστευτο μεγάλο τελικό που διήρκεσε συνολικά 2,5 ώρες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι εκατοντάδες τυχεροί θεατές του αγώνα.
Η Θύελλα Αιγίου παρότι έχανε στο ημίχρονο από το Αθλόπολις Ηρακλείου με 0-3 κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 και να οδηγήσει το παιχνίδι αρχικά στην παράταση και έπειτα στα πέναλντι όπου με 2 φανταστικές αποκρούσεις του Γιώργου Χρυσανθακόπουλου επικράτησε με 6-5 και προκάλεσε ντελίριο στους δεκάδες φίλους της.
Για να φτάσει στον τελικό η Θύελλα έκανε μία ακόμα υπέρβαση κερδίζοντας στον ημιτελικό την περσινή πρωταθλήτρια ακαδημία του Ζακυνθιακού με 2-1 παίζοντας για περίπου 45 λεπτά με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής.
Η ομάδα της Ζακύνθου ήταν αυτή που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας με 3-0 την ακαδημία του Ρεθύμνου.
Ο ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε καθολικά ως ο καλύτερος της κατηγορίας ήταν ο Θόδωρος Σκούφος του Αθλόπολις Ηρακλείου ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Ρεθυμνιώτης Θόδωρος Λαδιανός.
Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού Γιώργος Χρυσανθακόπουλος του Αιγίου, παίκτης fair play ο Γιώργος Γαλάνης της GFD Ρόδου και ομάδα fair play η νεανικότερη ακαδημία της κατηγορίας GFD Κεφαλονιάς
Κατηγορία 1997-1998
Ο τελικός στην κατηγορία 1997-1998 ήταν και αυτός εξαιρετικά ανταγωνιστικός με το Αθλόπολις 1997 του Ηρακλείου να κατακτά την πρώτη θέση κερδίζοντας με 2-0 τον Ζακυνθιακό.
Η παρουσία της ακαδημίας του Αθλόπολις υπήρξε καταλυτική σε αυτήν την κατηγορία αφού η δεύτερη ομάδα του, αποτελούμενη από αθλητές γεννημένους το 1998 έφτασε και αυτή μέχρι τα ημιτελικά αλλά τελικά πήρε την 4η θέση χάνοντας τον μικρό τελικό και το χάλκινο μετάλλιο από την ακαδημία Λιόντος της Λιβαδειάς.
Ο ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τον τίτλο του MVP της κατηγορίας ήταν ο Κώστας Σκιαδάς της Θύελλας Αιγίου και πρώτος σκόρερ ήταν ο Ανδρέας Κοτσαλάς της Λιβαδειάς.
Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο Ιάσωνας Καλογερόπουλος της ακαδημίας Dream Sport των Μεγάρων, παίκτης fair play ο Στέλιος Φραγκιαδάκης της ακαδημίας Σούδας Χανίων και ομάδα fair play η ακαδημία του Ρεθύμνου που είχε τις περισσότερες απώλειες κατά τη διάρκεια των αγώνων λόγω τραυματισμών.
Κατηγορία 1999 – 2000
Άριστες εντυπώσεις άφησε στην κατηγορία αυτή η ακαδημία Λιόντος της Λιβαδειάς φτάνοντας αήττητη στον μεγάλο τελικό και επικρατώντας σε αυτόν της ακαδημίας Friends Club από τα Σπάτα, σε ένα αγώνα που αποτέλεσε αποθέωση του fair play.
Ένα ακόμα μετάλλιο πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Αθλόπολις Ηρακλείου που κατέκτησε την τρίτη θέση ενώ η νεοσύστατη ακαδημία El Classico Χαλκίδας έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Στις λεπτομέρειες έχασαν την είσοδο τους στο χορό των μεταλλίων οι ακαδημίες του Πατραϊκού και του Super Goal Καλυβίων που τελικά κατέκτησαν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα ενώ η ακαδημία Βορκάς της Κύπρου παρότι κατάκτησε τελικά την 11η θέση ψηφίστηκε ως ομάδα fair play λόγω του πολύ μικρού μέσου όρου ηλικίας των αθλητών της.
Ο ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος της κατηγορίας ήταν ο Λευτέρης Καλαφάτης της GFD Κεφαλονιάς ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Πατρινός Δημήτρης Καψάλης. Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο Κώστας Καραγιάννης του Super Goal Καλυβίων και παίκτης fair play ο Νίκος Τσίμπος της ακαδημίας El Classico Χαλκίδας.