Τελικά αυτή η ομάδα χτίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε φορά έκαστος αντίπαλος αντιλαμβάνεται το μεγάλο βαθμό δυσκολίας για να τη λυγίσει. Αυτή τη φορά απέναντι στον Άρη. Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 15ο λεπτό με το αίσθημα αδικίας να «πνίγει» τους ποδοσφαιριστές του, αφού ο διαιτητής πρόλαβε να καταλογίσει δύο πέναλτι εις βάρος του στα πρώτα 14 λεπτά του αγώνα εφευρίσκοντας το δεύτερο, το Τριφύλλι έφτασε στην ισοφάριση παίζοντας με 10 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Μακέντα! Η νοοτροπία «αρνούμαι να χάσω» βρήκε ξανά την πλήρη εφαρμογή της στον Παναθηναϊκό.

Οι Πράσινοι γλίτωσαν την άμεση παραβίαση της εστίας τους αφού ο Σωκράτης Διούδης απόκρουσε το πέναλτι του Γκάμα στο 5ο λεπτό. Δεν τα κατάφεραν, όμως, και στο 15′ από το νέο πέναλτι που είδε μόνο ο διαιτητής Τζοβάρας. Στο διαιτητικό δώρο είπε «ευχαριστώ» ο Γιουνές και άνοιξε το σκορ. Με αυτή την αλλοίωση της μορφής του αγώνα έπρεπε πια να παλέψει ο Γιώργος Δώνης από τον πάγκο και οι ποδοσφαιριστές του από τον αγωνιστικό χώρο. Μέσα σε αυτά ήρθε και η ατυχία με τον τραυματισμό του Ματίας Γιόχανσον, γεγονός που υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να πραγματοποιήσει αναγκαστική αλλαγή στο 33′. Ο Χρήστος Δώνης εισήλθε και μαζί η αλλαγή συστήματος.

Το Τριφύλλι στάθηκε στα πόδια του, έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής, έχασε ευκαιρίες για την ισοφάριση και μετά το 60′ ρίσκαρε βγάζοντας πολλούς παίκτες μπροστά από τη μπάλα. Έτσι δημιουργήθηκαν και κενά στα μετόπισθεν, με τους γηπεδούχους να έχουν καλές στιγμές για να σκοράρουν. Όμως, το τολμηρό πλάνο έφερε αποτέλεσμα έστω και αν συνέβη στο παρά δύο από το τελευταίο σφύριγμα. Έχοντας πια έναν παίκτη λιγότερο από την αποβολή του Μακέντα στο 89′, ο Παναθηναϊκός τα έπαιξε όλα για όλα και έκλεισε τον Άρη στην περιοχή του.

Σε μια από τις τελευταίες επιθέσεις του Τριφυλλιού ο Σιώπης ανέτρεψε τον Γιάννη Μπουζούκη και ο διαιτητής υπέδειξε την παράβαση, καταλογίζοντας πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τάσος Χατζηγιοβάνης που με χτύπημα α λα Πανένκα (Τσέχος ποδοσφαιριστής που εκτέλεσε πέναλτι στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1976 στο παιχνίδι με τη Γερμανία, «σκάβοντας» τη μπάλα χωρίς ιδιαίτερη δύναμη στο κέντρο της εστίας) σκόραρε και υπέγραψε το τελικό αποτέλεσμα!

Άρης: Κουέστα, Κωνσταντινίδης, Δεληζήσης, Βέλεθ, Μενέντες, Σιώπης, Μπάσα, Ματέο Γκαρσία (79′ Μαβράι), Μπρούνο Γκάμα, Ντιγκινί (73′ Ματίγια), Γιουνές.

Παναθηναϊκός: Διούδης, Πούγγουρας, Κολοβέτσιος, Μαυρομάτης (74′ Καμπετσής), Γιόχανσον (33′ Δώνης), Ινσούα, Κουρμπέλης, Κάτσε (74′ Χατζηθεοδωρίδης), Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Μακέντα.