Ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ναυτιλία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ως φίλαθλος και φίλος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ο Γιάννης Αλαφούζος στήριξε το 2008 την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της Π.Α.Ε. σε λοιπούς μετόχους. Τον Μάιο του 2012, ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του Συλλόγου, έδωσε λύση στο διοικητικό αδιέξοδο μέσα από την Ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας λαϊκή βάσης, την «Παναθηναϊκή Συμμαχία», ενός οράματος που έγινε πραγματικότητα μέσα από την ανάπτυξη του σχεδίου συμμετοχής των φιλάθλων στη διοίκηση της ομάδας.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε Πρόεδρος της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ τον Σεπτέμβριο του 2012 με στόχο να επιτύχει την αναδιοργάνωση και εξυγίανση του Συλλόγου και να δώσει νέα ώθηση στην ομάδα εντός και εκτός Ελλάδας. Επί Προεδρίας του ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ απέκτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο, το “Γεώργιος Καλαφάτης”, στο οποίο λειτουργεί και η Ακαδημία που τροφοδοτεί την ομάδα με νέα ταλέντα. Επίσης, επί των ημερών του ο σύλλογος κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδας το 2014 και το 2022.

Το 2013 ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ επανήλθε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Αθήνας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου από το 1922.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει δραστηριοποιηθεί στην αγορά αθλητικών δικαιωμάτων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ενώ την τηλεοπτική περίοδο 2009-2010 δημιούργησε την πιο πλούσια ζώνη αθλητικού προγράμματος στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση με περιεχόμενο όπως το ελληνικό ποδόσφαιρο – Superleague, την Euroleague, την Primera Division, το NBA και το MOTOGP. Το 2010 δημιούργησε το WOOP που αποτέλεσε τότε την πρώτη αθλητική ιστοσελίδα με player σε high defintion για livestreaming και on demand θέαση. Το 2014 αγόρασε τον Sport FM που κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα αθλητικά ραδιόφωνα της χώρας καθώς και το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ που αποτελεί «φυτώριο» δημοσιογράφων την τελευταία εικοσαετία.

Ο αθλητισμός είχε καθοριστική θέση στη ζωή του Γιάννη Αλαφούζου από τα νεανικά του χρόνια. Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπήρξε αθλητής του στίβου στις κούρσες των 100μ. ενώ μέσα από την ενασχόλησή του με την ιστιοπλοΐα έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας του 1979 στο Ηνωμένο Βασίλειο, την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας του 1980 στη Νορβηγία και επί τέσσερα συναπτά έτη την 1η θέση στους Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Ανοιχτής Θαλάσσης στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποφοίτησε το 1979 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ειδικότητα στην Ιστορία και τα Οικονομικά.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον χώρο της Ναυτιλίας το 1981, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρία Glafki (Hellas) Maritime Company, ενώ το 1989 ίδρυσε τον Όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΣΚΑΪ που εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ελλάδα. Με ναυαρχίδα την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ συνέχισε με πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών μουσικού και αθλητικού περιεχομένου αλλά και ιστοσελίδες, όλα με ηγετική θέση στον χάρτη των Μ.Μ.Ε.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.