Κουβαλώντας μαζί του τα θετικά αποτελέσματα, μα κυρίως την εικόνα να… κοιτάει στα μάτια τον Άγιαξ, τη Γαλατασαράι, τη Φέγενορντ, τη Μπεσίκτας, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να περάσει ένα άλλου τύπου τεστ, προτού ξεκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα. Να υποδεχθεί στην έδρα του -στο πρώτο και τελευταίο φιλικό αγώνα που έδωσε στο ΟΑΚΑ- μια ομάδα από εκείνες που κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν… διστάζει καθόλου να αμυνθεί μαζικά με στόχο να μην αφήσει καθόλου κενούς χώρους στο Τριφύλλι. Και σε αυτή τη δοκιμασία ο έλεγχος προόδου των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού έβγαλε θετικό πρόσημο! Το τελικό 3-0 φανερώνει ότι οι Πράσινοι βρήκαν τους τρόπους να διασπάσουν τη μαζική άμυνα της Ξάνθης. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο ως παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα.

Τα πρώτα 25 λεπτά του αγώνα έδειχναν ότι η Ξάνθη πετύχαινε το σκοπο της, αφού με τη μαζική άμυνα δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον Παναθηναϊκό να απειλήσει. Σταδιακά, όμως, η πίεση του Τριφυλλιού ψηλά απέδωσε καρπούς. Τα κλεψίματα μπάλας κοντά στην αντίπαλη περιοχή ήρθαν, το επιθετικό transition του Παναθηναϊκού λειτούργησε και οι κατάλληλες κινήσεις στο χώρο άνοιξαν την άμυνα της Ξάνθης. Μέσα σε τρία λεπτά ο Παναθηναϊκός πέτυχε δύο γκολ με τους Μακέντα, Κολοβό και έλυσε την εξίσωση απέναντι στο τείχος που είχαν δημιουργήσει οι αντίπαλοι.

Με ποσοστά κατοχής μπάλας εντυπωσιακά, ο Παναθηναϊκός είχε υπομονή στο παιχνίδι του, αναζητώντας τη στιγμή που θα εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες του αντιπάλου. Και αυτό είναι επίσης ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνόλου που «χτίζεται» εφέτος από το προπονητικό τιμ του Γιώργου Δώνη.

Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε νωρίς το 3-0 με τη μπάλα να… χάνεται έπειτα από γρήγορη εναλλαγή έξω από την αντίπαλη περιοχή και έτσι ο προπονητής του Παναθηναϊκού είχε την ευκαιρία να αλλάξει όλη την ενδεκάδα -πλην Ζαχίντ, ο οποίος έμεινε και στα 90 λεπτά- και να διατηρήσει ετοιμοπόλεμους σχεδόν όλους τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές του.

Παναθηναϊκός: Διούδης (61’ Κότσαρης), Γιόχανσον (46’ Αποστολάκης), Νούνες (46’ Κολοβέτσιος), Πούγγουρας (46’ Μαυρομμάτης), Ινσούα (46’ Ζαγαρίτης,) Κουρμπέλης (61’ Αλεξανδρόπουλος), Δώνης (61’ Θεοχάρης), Ζαχίντ, Χατζηθεοδωρίδης (46’ Μολό), Κολοβός (61’ Καμπετσής), Μακέντα (61’ Βέργος).

Ξάνθη: Αμπάντ, Μπαξεβανίδης (76’ Ντιρεστάμ), Καρασαλίδης, Λισγάρας (46’ Ρενέλα), Μαλεζάς, Σόσα, Κοβάτσεβιτς, Τερκί (69’ Μπαριέντος), Ντουρίσκοβιτς (69’ Ντε Λούκας), Φοσέ (55’ Τεξέιρα), Στάρτζεον (61’ Ντε Αμορίμ).